Bulgaria își îndeamnă cetățenii să plece din Republica Moldova. Este anunţul de ultimă oră al ministerului de externe de la Sofia, care îşi motivează decizia prin situaţia complicată de peste Prut.
Autoritățile din Bulgaria îi indeamnă pe cetățenii săi să se abțina de la călătorii în Republica Moldova, iar cei care se afla aici, să părăseasca teritoriul.
Bulgaria îşi retrage cetăţenii din Republica Moldova
Bulgarii care se află în prezent pe teritoriul R.Moldova sunt îndemnați să o părăsească de urgență, folosind „orice mijloc de transport disponibil”.
„Având în vedere situația complicată din și în jurul Republicii Moldova, facem apel la compatrioții noștri să se abțină de la orice călătorie în țară. Invităm cetățenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara cu vehiculele disponibile în prezent”, se arată într-un comunicat al autorităților de la Sofia.
Sofia recomandă rezidenților temporari sau permanenți în Moldova să se înregistreze pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/moldova.
Atacuri în Transnistria
Îngrijorarea vine în contextul ultimelor evenimente ce au avut loc peste Prut, dar și a războiului dintre Rusia și Ucraina.
La începutul acestei săptămâni, zona separatistă Transnistria a fost ținta mai multor atacuri.
Ministerul de Interne al Transnistriei susține, într-un comunicat de presă emis miercuri, că au fost lansate drone și focuri de armă din Ucraina, în zona Cobasna, localitate din stânga Nistrului cu depozite de muniții.
„Mai multe drone au fost văzute pe cer deasupra satului Cobasna, regiunea Ribnitsa. Zboruri aeriene pe teritoriul Transnistriei au fost lansate din Ucraina. În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8.45, au fost trase focuri din partea ucraineană în direcția așezării Kolbasna”, se spune în comunicatul citat de The Guardian.
Într-o intervenţie oficială, după incidentele din Transnistria, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este un stat neutru din punct de vedere militar şi că sunt forțe din regiune care încearcă să îi atragă într-o situație tensionată. Maia Sandu a declarat că forțele lovesc ținte civile tocmai pentru a provoca un răspuns în forță.
„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea Transnistreană este o escaladare a tensiunilor. În ultimele săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi. Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.
Autoritățile de la Tiraspol au instituit cod roșu de alertă
Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au instituit cod roşu de alertă teroristă după producerea mai multor explozii în cursul zilelor de luni şi marţi. Liderul separatiştilor, Vadim Krasnoselski, a dat vina pe anumite grupări care au venit din Ucraina şi a îndemnat la reţinere pentru a evita izbucnirea unui conflict militar.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, pentru a pleda apoi pentru intrarea trupelor Moscovei în această zonă prorusă. De asemenea, reprezentanta diplomaţiei ruse a spus că ţări occidentale cer în mod deschis Ucrainei să atace Rusia şi a avertizat că Occidentul ar trebui să ia în serios Moscova atunci când aceasta afirmă că loviturile asupra teritoriului rus vor conduce la un răspuns.