Bulgaria preia exemplul Greciei și a anunțat că va permite turiștilor proveniți din Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Republica Moldova, Israel și Kuweit să viziteze stațiunile sale începând de astăzi doar dacă dețin un rezultat negativ al testului COVID-19. Testele trebuie să fie făcute cu 72 de ore înainte de sosirea în țară. Turiștii din Ucraina vor primi permisiunea de a intra în aceleași condiții începând cu 30 iulie, a mai precizat Ministerul bulgar al Sănătății. Între timp, pe fondul protestelor din țară, premierul Borisov a anunțat noi măsuri economice inclusiv pentru susținerea turismului. O parte din fondurile necesare vor veni de la Uniunea Europeană.
Printre măsurile de stimulare a economiei, finanțate din programele europene, au fost menționate 180 de milioane de euro pentru autostrăzile în construcție Sofia-Varna, Sofia-frontiera cu Serbia, ultimul tronson din Sofia-frontiera cu Grecia și un tronson din drumul de patru benzi Vidin-Sofia. Primul ministru a repetat măsuri anunțate anterior, precum tichete gratuite de turism, de 105 euro, pentru 38.000 de persoane care participă la combaterea COVID-19 și subvenție de 35 de euro pe un loc din zborurile charter, de care pot profita 400.000 de turiști străini.
Va fi redus de la 20 la 9% TVA-ul pentru transportul de turiști pentru agențiile de turism, vinul și berea în restaurante și baruri. Taximetriștii vor fi scutiți de taxe pe durata epidemiei.
De ce nu reușesc românii să se testeze pentru a pleca în Grecia? Vezi care este motivul
De ce nu reușesc românii să se testeze pentru a pleca în Grecia. Românii care doresc să plece în Grecia duc o adevărată luptă cu centrele de testare. Aceștia nu reușesc să obțină o programare, nici după zeci de telefoane date. Nu mai vorbim despre prețul unei testări, deoarece este asemănător cu suma atribuită unei familii pentru o vacanță întreagă. Unele clinici nu mai au locuri decât peste o lună, iar la altele nu mai au posibilitatea recoltării din cauza creșterii numărului de cereri.
Discuția dintre un turist și reporter. De ce nu reușesc românii să se testeze pentru a pleca în Grecia
Oamenii spun că este extrem de greu să obții o programare pentru testare în această perioadă.
Reporter: Cât de greu v-a fost? La câte clinici ați sunat înainte?
Turist: Cred că am sunat la… Nu știu. Dacă mă uit în agendă cred că am dat vreo 20 de telefoane.
Reporter: Ce vă ziceau?
Turist: Că nu mai sunt locuri. Am aflat ulterior că o clinică din București nu mai are reactivi sau soluții, substanțe, nu știu exact. Am înțeles că se fac și la Giurgiu și la Mioveni, am discutat cu cineva care a fost plecat și a făcut la Mioveni.
Clinicile acreditate de Ministerul Sănătății abia fac față cererilor
La Spitalul de Boli infecțioase din Craiova, nu mai sunt locuri decât peste câteva săptămâni.
Reporter: Bună ziua! Pentru testul de coronavirus o programare?
Centru testare: Online se fac programările.
Reporter: Doar online? Și mai sunt locuri săptămâna asta, că aș vrea să plec vineri spre Grecia.
Centru de testare: Nu mai sunt locuri până nu știu să vă zic, septembrie, octombrie.
O clinică mare din București a renunțat să mai testeze până nu finalizează probele deja recoltate.
Centru de testare: S-a hotărât să nu mai facem alte programări decât cele pe care le avem deja.