Prima pagină » Local » Bula imobiliară din Iași s-a spart. Cât mai costă un apartament cu 2 camere în Iași

Bula imobiliară din Iași s-a spart. Cât mai costă un apartament cu 2 camere în Iași

15 mart. 2023, 02:00, 9 ,
Andrei ROTARU în Local

Bula imobiliară din Iași s-a spart. Vânzările de imobile din municipiul Iași au scăzut drastic în ultimii 2 ani. Declinul pieței se simte încă de la jumătatea anului 2021. Cei care activează în domeniu spun că scăderile vin pe fondul creșterii prețurilor la materialele de construcții, care a creat un efect de domino în piață. Creșterea accelerată a prețurilor locuințelor și a dobânzilor pentru creditele ipotecare a făcut cumpărătorii să se gândească de două ori atunci când vor să achiziționeze o nouă proprietate

În ultimii 2 ani, piața imobiliară din Iași a suferit schimbări majore. Inflația a alimentat creșterea prețurilor la locuințe, iar acestea nu prea își mai găsesc cumpărători. Cumpărătorii declară că prețurile sunt mari, iar ratele la credite au ajuns la niveluri record din cauza creșterii ROBOR.

Bula imobiliară din Iași s-a spart

Blocuri in constructie

Piața imobiliară din Iași este pe un trend ascendent

Cumpărătorii din zona Iașului susțin că prețurile au crescut foarte mult și nu își mai permit să cumpere o locuință în momentul actual.

„Acum 2 ani găseam, în Podu Roș, apartament cu 2 camere la un preț până în 50.000 de euro. Acum, prețul la 2 camere a ajuns la 70.000 de euro. Poate revin la prețuri rezonabile, să putem cumpăra”, declară Mariana, o tânără care caută un apartament în cartierul Podu Roș.

Unii cumpărători spun că urmăresc piața de ceva vreme pentru a prinde o ofertă cât mai bună. Aceștia susțin că prețurile au fost într-o continuă creștere, chiar dacă volumul vânzărilor a scăzut.

„A scăzut numărul tranzacțiilor, dar nu și prețul! Din contră, prețurile sunt în creștere”, declară Silviu I., un locuitor din zona Iașului care dorește să achiziționeze o locuință.

Angajații din domeniile conexe au fost afectați de scăderea numărului de imobile vândute

Schita

Și agenții imobiliari din Iași spun că simt un declin al pieței imobiliare. Și acesția confirmă că vânzările s-au redus cu aproximativ 30 la sută față de anii precedenți, în special din cauza creșterii prețurilor la imobile

Scăderea numărului de tranzacții imobiliare a afectat și unele domenii conexe ale acestui sector. Astfel, declinul este resimțit și în unele birouri notariale din Iași, care susțin că scăderea este de aproximativ 30 la sută față de anii precedenți.

Nu prea se mai vând apartamentele. Se simte o scădere față de anii precedenți. Față de anul 2021, vânzările de imobile au scăzut cu peste 30 la sută”, declară reprezentantul unui birou notarial din Iași.

Aceștia mai spun că în anii precedenți trebuiau să programeze vânzările după 3-4 zile pentru a reuși să redacteze contractele de vânzare-cumpărare.

„Declinul a început de la jumătatea anului 2021. În anul 2021 și în anii precedenți s-au vândut foarte multe imobile în Iași. Erau perioade când nu mai făceam față numărului mare de contracte încheiate”, mai declară reprezentantul biroului notarial.

Și agenții imobiliari din Iași spun că simt un declin al pieței imobiliare. Aceștia confirmă că vânzările s-au redus cu aproximativ 30 la sută față de anii precedenți, în special din cauza creșterii prețurilor la imobile.

„Vânzări se mai fac, dar nu ca în anii precedenți. Cred că undeva la 30 la sută au scăzut, dar să ținem cont și că prețurile apartamentelor au crescut. Și creșterea ROBOR a afectat piața prin mărirea ratelor. Cumpărătorii sunt mai chibzuiți și mai reticenți”, declară Ciprian I., un reprezentant imobiliar din Iași.

Așadar, odată cu scăderea volumului vânzărilor de imobile, bula imobiliară din Iași s-a spart. Chiar dacă numărul tranzacțiilor a scăzut, surprinzător este că prețul imobilelor din Iași a crescut la niveluri record. Cumpărătorii sunt mai reticenți și mai atenți atunci când doresc să achiziționeze o nouă locuință.

Comentarii
  • Să mărească prețul că le vor da degeaba la creditori. Să vinzi cu profit de 100% este golaneală. Nu mai zic de rezistența materialelor folosite, de lipsa controlului de specialitate etc. Cei care cumpărați locuințe noi sa vă rugați la Dumnezeu să vă ferească de un cutremur peste 6.

  • Dar de ce sa iei prin Robor ? Vrei la Iasi, ti s-a acrit de boston sau de vegasluy, vinzi acolo 3-4 camere si ai de o garsoniera cu banul jos prin Holboca sau Tomesti. Daca iti mai trimite ruda din Ettalea sau Esspannea niste malai, poti chiar visa la 2 camere la bloc in Valea Lupului sau chiar Miroslava. Faci si un agent fericit cu un 10% .

  • Pentru Valjean

    Adica cei din BT si VS nu-si permit sa cumpere apartamente in centrul Iasului? Eu cred ca cei din IASI s-au dus la sat, la Hoboca, Tomesti, iar cei din BT si VS au ocupat centrul orasului, la apartamente. Acum orasul este al nostru, iar iesenii stau la periferie, la sat, unde le este locul :))

  • Stau in Copou si am trei noi vecini: unu din Botosani si 2 din Suceava. Cei care s-au mutat, au plecat la Harlau, Belcesti si Tibana.
    Nu prea le stii, esti p-afara.

  • Exact, iesenii s-au mutat la tara ( cica la casa, la aer) si vasluienii, sucevenii, bacaoanii…stau, la bloc, in centrul Iasului. Chiar asa e!

  • Eu in Podu Ros am 2 vecini noi veniti, anaul acesta, unul din Botosani si altul din Bacau, fostii vecini s-au mutat in Ruginoasa si Cucuteni.

  • Vi se pare ca satul Iasi merita efortul de a te strofoca sa traiesti la ,,oras” ?
    La tara nu sunt maidanezi, aurolaci si marlani fara numar ca in acest sat numit ilegal oras.

    Eu as pleca ieri din satul Iasi, la Holboca sau Tomesti, dar inca nu se poate.
    Am rabdare.

  • Va deranjeaza adevarul, marlanilor de la acest zoiar ?
    Postati comentariul, aurolacilor !

    Vi se pare ca satul Iasi merita efortul de a te strofoca sa traiesti la ,,oras” ?
    La tara nu sunt maidanezi, aurolaci si marlani fara numar ca in acest sat numit ilegal oras.

    Eu as pleca ieri din satul Iasi, la Holboca sau Tomesti, dar inca nu se poate.
    Am rabdare.

  • Vanzarile au scazut din cauza razboiului. Iesenii care pleaca afara la munca nu-si permit sa cumpere fiindca au job-uri necalificate si instabile (prin agentii si nu direct), iar cei loco din Iasi si judetele invecinate au venituri prea mici si job-uri nesigure. 70.000 EUR e o suma astronomica cand tu castigi 4-700 Euro net lunar. Preturi la alimente si unele servicii peste cele din Germania, Italia, Spania, si salarii de 3 ori mai mici. Asigurari sociale si medicale practic inexistente. Altfel scris, mori asigurat.

  • Pentru Mihai: Taranule! De ce nu pleci? Mai scapam de unul. Yupiiii!!!! Duteeeeeeee!!!!

  • au venit în Iași și mulți basarabeni pe lângă cei din județele din jurul Iasiului.

  • Nu-s constructor dar stiu cativa insi care isi fac sau au reusit sa isi faca casa in ultimul an. Din 2021 toamna, preturile la materiale au crescut mult. Am intrebat cam cu cat, iar unul mi-a aratat comenzile din contul Dedeman. Cimentul e dublu, fierul beton, toate s-au scumpit. Cica din cauza preturilor la energie. Manopera, nu stiu, ca isi ridica in regie proprie. Insa cu doua tari vecine de reconstruit, Ucraina si Turcia, nu vad cum sa scada preturile.

  • Dorel Olariu

    Bună. EU sunt primul din România și din Iași ce am avut un site web de vânzări imobiliare.
    Eu sunt unul din cei mai mari agenți imobiliari ce au existat din 90 până in când a fost cu world trade centre.
    NU există nici o scădere de prețuri atâta timp cât NU există oferta.
    In Dacia la bulevard din Zimbru până in Dacia NU există oferte.
    Nimeni NU vinde apartamente bune la preț de nimic.
    Vreau să văd oferte la DD’uri..
    la SC ‘uri.. Vreau să văd oferte la blocurile de la bulevard că cumpăr EU pe toate..
    Nimic NU se vinde la blocurile bune de la bulevard. NIMIC.
    AM căutat 3 luni la blocurile pe cadre să cumpăr.
    Marsh…
    Dacia este un cartier aproape de Copou..
    Dacia are apartamente bune pe cadre la bulevard..
    Hai oferă tu 2 cam Decomandat la bulevard in Dacia că eu vin cu banii.
    Fratello NIMENI NU MAI VINDE ceva bun…
    Aici este bula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`