Prima pagină » Local » Bugetul pentru Pasajul Socola va fi rectificat! Proiectul de reparații capitale costă cu 40 la sută mai mult decât atunci când a fost constituit

Bugetul pentru Pasajul Socola va fi rectificat! Proiectul de reparații capitale costă cu 40 la sută mai mult decât atunci când a fost constituit

28 sept. 2022, 02:00, 1 ,
Andreea Andrei, în Local

Consiliul Local Iași va rectifica bugetul pentru Pasajul Socola, deoarece proiectul constituit la finele anului 2021 a devenit cu 40 la sută mai scump după inflație. Reparațiile capitale sunt finanțate prin Proiectul Național de Investiții „Anghel Saligny”, dar nu ar acoperi costurile totale

Unul dintre cele mai ample proiecte ale municipalității ieșene este în stadiul în care are nevoie de o rectificare a finanțării din pricina inflației. Bugetul pentru Pasajul Socola ajunge, după rectificare, la aproape 52 de milioane de lei. Lucrările propriu-zise au început prin frezarea carosabilului și pregătirea șantierului, astfel încât disconfortul să fie minim.

Bugetul pentru Pasajul Socola va fi suplimentat din fondurile locale

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Iași este un proiect prin care se rectifică alte două hotărâri anterioare cu privire la bugetul pentru lucrările de reparații capitale asupra Pasajului Socola.

„Prin cele două hotărâri de Consiliu Local, documentația și indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, respectiv cererea de finanţare şi devizul general estimativ aferent acestui obiectiv în vederea depunerii în cadrul Programului Naţional de Investiţii «Anghel Saligny».

Având în vedere că între data transmiterii cererii de finanţare pentru acest proiect, respectiv noiembrie 2021, și data selectării acestuia ca eligibil la finanţare prin Programul «Anghel Saligny», anume august 2022, au avut loc creșteri cu circa 40 la sută a prețurilor la materialele de construcţii utilizate în proiectele de infrastructură, s-a impus actualizarea devizului general”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.

Conform rectificării de finanțare, valoarea totală a proiectului „Reparații capitale infrastructură pasaj superior Socola” este de 51.798.107,37 lei, cu TVA.

Finanțarea prin Proiectul „Anghel Saligny” este insuficientă

Rectificarea bugetară este necesară, deoarece calculele făcute la momentul în care proiectul a fost depus pentru finanțare prin Proiectul Național de Investiții „Anghel Saligny” nu puteau prognoza o creștere atât de dramatică a prețurilor la materialele de construcții. Municipalitatea ieșeană va suporta diferența de costuri de la bugetul local.

„Din valoarea totală a investiţiei, cheltuielile eligibile prin Programul Naţional de Investiţii «Anghel Saligny» sunt de 37.314.336,27 lei, cu TVA, diferenţa de cheltuieli neeligibile de 14.483.771,10 lei, cu TVA, urmând a fi suportată de la bugetul local al municipiului Iaşi. În luna august a acestui an, proiectele «Reparații capitale infrastructură pasaj superior Socola» și «Modernizare străzi în municipiul Iași – strada Aurel Vlaicu, tronson cuprins între intersecția cu strada Ion Creangă până la limita U.A.T. Iași» au fost incluse pe o listă de investiții ce urmează a fi realizate prin intermediul Programului Național de Investiții «Anghel Saligny”, completează reprezentanții municipalității.

Lucrările la Pasajul Socola, a căror durată este prognozată la 18 luni, vor include reabilitarea pasajului, creșterea de la patru la cinci a numărului benzilor de circulație, precum și creșterea gabaritului și a clasei de încărcare. Vor exista, prin urmare, două benzi de circulație de 3,5 metri lățime pe sensul Socola – Centru, trei benzi de circulație de 3,5 metri lățime pe sensul Centru – Socola și două trotuare pietonale de 2 metri lățime. Consiliul Local Iași va rectifica bugetul pentru pasajul Socola în ședința ordinară din 28 septembrie 2022, lucrările fiind deja într-o fază incipientă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *