Prima pagină » Eveniment-Social » Bugetul alocat de Primăria Iași pentru manifestațiile de 24 ianuarie 2024 este de 135.000 de lei. Ce evenimente vor avea loc de Ziua Unirii – FOTO

Bugetul alocat de Primăria Iași pentru manifestațiile de 24 ianuarie 2024 este de 135.000 de lei. Ce evenimente vor avea loc de Ziua Unirii – FOTO

21 dec. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Eveniment-Social

Primăria Municipiului Iași va organiza o serie de evenimente pentru a celebra Ziua Unirii Principatelor Române din data de 24 ianuarie 2024

Plenul Consiliului Local se va reuni azi, 21 decembrie 2023, pentru a supune votului peste 28 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără și cel cu privire la aprobarea organizării evenimentelor publice dedicate zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române.

Ce evenimente va organiza Primăria Municipiului Iași pe 24 ianuarie 2024. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor locali

În fiecare an, pe 24 ianuarie, în întreaga țară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Cheltuielile pentru organizarea evenimentelor, în sumă de 135.000 de lei, vor fi alocate din bugetul local al anului 2024.

„Este un moment aniversar, un moment de sărbătoare pentru ceea ce a reprezentat timp de secole idealul tuturor românilor și anume, Unirea. Deși nedrept spus «Unirea Mică», actul istoric din luna ianuarie a anului 1859, unul dintre cele mai valoroase momente de solidaritate ale națiunii noastre, a construit premisa «României Mari», a «României Moderne». Atunci, într-un entuziasm greu de descris, națiunea română a pornit să construiască o nouă țară care se dorea mai bună și mai frumoasă, dar, mai ales, o țară a tuturor. Omul chemat să îndeplinească marile speranțe și să clădească o țară nouă a fost Alexandru Ioan Cuza, ales ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Principele a înțeles că o națiune este reprezentată de întregul popor, de cei bogați și cei săraci deopotrivă, iar România le aparține tuturor. Acest eveniment major în istoria țării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat național unitar român”, se arată în documentele proiectului de hotărâre.

Este important de știut faptul că Iașul este unul din orașele cu un rol important în construirea identității naționale care are la bază istoria de secole a oamenilor din această zonă. De asemenea, Iașul este unul dintre orașele în care multiculturalitatea și amestecul etnic pașnic sunt valorificate, ale căror rezultate le descoperim în bogăția istorică, culturală și în patrimoniul bogat pe care azi îl vedem pus în valoare.

În Piața Unirii din Iași vor fi organizate evenimente importante

În contextul acestei sărbători naționale, în Piața Unirii din Iași se vor desfășura acțiuni pentru a marca celebrarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

„Ierarhi, preoți și diaconi ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și ai Episcopiei Romano-Catolice din Iași vor oficia slujba de Te Deum, de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră națională și pentru comemorarea celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române cu mult curaj și multă înțelepciune. Alocuțiuni privind semnificația zilei de 24 ianuarie – «Unirea Principatelor Române». Festivitatea de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori la Ansamblul statutar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu gânduri pline de respect și recunoștință față de moștenirea deosebită lăsată de înaintașii noștri. Defilarea detașamentelor militare. Punctul culminant al zilei va fi marcat de intonarea imnului Principatelor Române «Hora Unirii» și prinderea în hora populară a participanților la eveniment. La Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi va avea loc o slujbă de pomenire a fauritorilor Unirii și depunerea de coroane la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, mai este precizat în documentele publicate.

După evenimentele oficiale cei prezenți vor primi plăcinte „poale-n brâu” și ceai. Manifestațiile se vor încheia cu un spectacol de lumină, când pe traseul Piața Unirii – Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii va avea loc tradiționala retragere cu torțe a militarilor din Garnizoana Iași.

Primăria Iași va organiza o serie de evenimente pe 24 ianuarie 2024, pentru a celebra Ziua Unirii. Pentru acestea municipalitatea va cheltui peste 100 de mii de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *