În urma discutării bugetului alocat anul 2022, Consiliul Județean Iași alocă fonduri comunelor în funcție de diferite criterii, precum numărul populației și necesitatea pe care o au acestea în vederea implementării proiectelor care au fost deja începute cu ani în urmă. Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Iași, face declarații atât cu privire la bugetul de achiziții, cât și la anumite probleme ridicate de către instituțiile școlare din județ. Un nou proiect județean primește fonduri de la Uniunea Europeană.
Realizarea unor condiții prielnice pentru copiii din comunele din județul Iași este una dintre situațiile care au fost luate în vedere de către CJ Iași, aproape 50 de școli neavând în momentul de față toalete corespunzătoare pentru elevi.
Ce soluții au fost găsite în rezolvarea acestor probleme, cât și perioada care va dura până când acest proces va fi gata sunt câteva dintre întrebările la care vicepreședintele CJ Iași a oferit răspunsuri.
Cum beneficiază de fonduri din bugetul alocat anului 2022 comunele ieșene
Bugetul de investiții al acestui an a scăzut, astfel că fondurile care au revenit comunelor județului au fost împărțite în funcție de necesitările acestora. Dacă în anii trecuți fiecare comună dispunea de aceste beneficii în vederea implementării anumitor proiecte, anul acesta au fost vizate într-o mai mare măsură cele care aveau proiecte care se desfășurau de ani de zile și aveau termenul de încheiere la sfârșitul anului. Împărțiți în funcție de populație, banii au adus nemulțumiri în rândul unora dintre primari, Afloarei susținând că este un lucru care a fost luat în vedere, dar realizarea priorităților a fost mai importantă.
,,Nu sunt absurd, multe dintre lucrurile pe care noi ni le dorim de la anul 2022 este posibil să nu fie implementate și întocmai împărțirea fondurilor a adus supărări în rândul primarilor. Dar este un fapt pe care ni l-am asumat atunci când am realizat lista priorităților”, a declarat Sorin Afloarei.
Cât despre realitatea nedreaptă cu care se confruntă școlile din mediul rural, vicepreședintele CJ menționează că a fost realizată o comisie cu ISJ, DSP, Apavital și ACOR pentru centralizarea tuturor problemelor și să găsirea soluțiilor potrivite. Astfel, anul acesta au fost alocate din bugetul Consiliului Județean două milioane de lei pentru a cofinanța proiectele de modernizare a toaletelor și de racordare la utilități. În momentul de față, există 49 de instituții de învățământ care prezintă problemele antemenționate.
Milioane de lei alocate proiectelor județene
Alte proiecte la nivel local sau județean au ridicat semne de întrebare în ceea ce privește alocarea unor fonduri, precum cele din mediul cultural sau cele care vizează interesele șoferilor din Iași, precum modernizarea unor străzi.
Conform lui Sorin Afloarei, 14 proiecte în valoare de 707 milioane lei, cu o lungime de 168 de kilometri, vizând modernizarea drumurilor județene au fost depuse pentru finanțare în cadrul Programului „Anghel Saligny”. Odată cu obținerea aprobării fondurilor alocate de către Uniunea Europeană, vicepreședintele CJ Iași declară că în primele luni ale anului 2023 vor începe lucrările.
În domeniul cultural, Opera Națională din Iași beneficiază de suport din partea Primăriei pentru alocarea unui nou sediu care să îi despartă activitatea de cea a Teatrului Național. Cererea pentru ca institutul ante menționat să primească un nou spațiu de desfășurare ar mai putea dura până când va fi aprobată, vicepreședintele CJ Iași menționând faptul că fondurile necesare nu fac parte din bugetul alocat anului 2022.