Astăzi, 28 aprilie 2025, începând cu ora 10.00, plenul Consiliului Local Iași se reunește la Palatul Roznovanu pentru a participa la o ședință ordinară. Vor fi supuse la vot 59 de proiecte de hotărâre.
UPDATE 3: Proiectul 55 a fost aprobat.
Proiectele 56, 57 și 58 au fost aprobate.
Proiectul C1 a fost aprobat.
UPDATE 2: Consilierii locali țin un moment de reculegere pentru Papa Francisc, care a decedat pe 21 aprilie 2025.
Ședința se suspendă pentru 5 minute.
Proiectele 17 și 51 au fost retrase.
Proiectul 1 a fost aprobat. Consilierii USR și Curaj s-au abţinut de la vot.
Proiectul 2 a fost aprobat. Consilierii USR s-au abţinut de la vot, iar de la Curaj au votat împotrivă.
Proiectul 3 a fost aprobat. Consilierii USR s-au abţinut de la vot, iar de la Curaj au votat împotrivă.
Proiectele 4 și 5 au fost aprobat, în unanimitate.
Proiectul 6 a fost aprobat. Consilierii AUR și USR s-au abținut de la vot, iar consilierii Curaj au votat împotrivă.
Petronela Zbranca, consilier local USR:
„Ce justifică creșterea salariului directorului? Nu am văzut să existe o justificare tehnico economică sau a unor indicatori de performanţă. Avem un indicator unde profitul scade”.
Alin Aivănoaie, directorul Termo Service:
„Referitor la creştere aş vrea să vă amintesc că ea se datorează reactualizării nivelului salariului. În 2023 a fost o valoare a mandatului trecut. Din 2019 – 2023 a existat această creștere a salariului mediu. Sunt 250 de salariați care produc profit”.
Cosette Chichirău, consilier local Curaj:
„Domnul primar a spus că nu sunt pierderi. Problema nu sunt pierderile, ci prețul. 100 de mii de locuințe sunt debranşate. Deci eu cred că investițiile ar trebui să meargă către descentralizarea acestui sistem pentru că cheltuielile nu sunt sustenabile. Eu nu cred că veți găsi un operator privat care să preia termoficarea. De asta a şi plecat Veolia cu pierderi pentru că noi nu reușeam să le plătim prețul real. Nu este normal să cheltuim niște sume importante de bani pentru puţini utilizatori. Avem un sistem centralizat care funcționează pentru prea puţini clienți. Dincolo de compensațiile pe care noi le plătim personalului problema este ce vom face pe viitor”.
Mihai Chirica, primar Iași:
„Termo Service este o companie prestatoare de servicii care trebuie să ţină sub control cheltuielile, dar care câteodată nu își poate permite creşterea în mod exagerat al profitului. Referitor la termoficare ei sunt prestatori de servicii și în relația noastră, îl administrează sistemul prin personalul auxiliar. Despre sistemul de termoficare cred că am putea face o dezbatere”.
Bogdan Cruceanu, consilier local PSD:
„În momentul de față avem aviz negativ pentru următoarele proiecte de hotărâre. Dacă la bugetul general au fost dezbateri de această dată la următoarele proiecte noi nu am fost consultați. Astăzi veți vedea că vor avea intervenții pe marginea acestor bugete pentru că nu am fost consultați nici cu privire la veniturile directorilor sau a altor aspecte. Însă întrucât avem și o alianţă pe plan local vom vota aceste proiecte”.
Proiectul 7 a fost aprobat.
Proiectul 8 a fost aprobat, iar consilierii locali Curaj au votat împotrivă.
Proiectul 9 a fost aprobat.
Proiectul 10 a fost aprobat, consilierii Curaj au votat împotrivă.
Proiectele 11 și 12 au fost aprobate, consilierii USR s-au abținut de la vot, iar cei de la Curaj au votat împotrivă.
Proiectul 13 a fost aprobat.
Consilierii locali au luat din nou o pauză.
Proiectele 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 52, 53, 54 au fost aprobate.
UPDATE: Ședința a început!
Toți consilierii locali sunt prezenți, doi dintre aceștia fiind online.
Cele mai importante declarații:
Bogdan Cruceanu, consilier PSD:
„Grupul PSD s-a abţinut în cadrul comisiilor de specialitate de la votarea tuturor societăţilor comerciale din subordinea Consiliului Local. Acest lucru este datorat lipsei să spunem de dezbateri care au fost pe fiecare proiect în parte, fac referire strict la discuţiile aplicate pe fiecare societate în parte, Lucrurile între timp s-au mai lămurit, au fost discuţii mai aplicate pe fiecare buget, aşa cum trebuia să aibă loc de la început. Dacă vă amintiţi, în cadrul votului dat de PSD pe bugetul municipiului Iaşi atunci au fost discuțiile aplicate, ne-am găsit fiecare amendament în parte în cadrul proiectului de buget şi atunci votul nostru a fost din capul locului pentru. La momentul acesta, pe partea de societăţi lucrurile au stat puţin diferit şi acesta a fost într-o formă sau alta semnalul pe care noi l-am tras, urmând ca fiecare proiect în parte să fie analizat de colegii noştri. Amendamentele nu au existat la momentul acesta, fiind şi motivul pentru care noi ne-am abţinut şi nu au fost discutate aplicat în coaliţie”.
Mihai Chirica, primar municipiu Iași:
„Toate proiectele au stat pe masa consilierilor şi stau la îndemâna lor pentru a fi analizate până la finalul şedinţei. Societăţile comerciale şi-au depus bugetele pentru anul în curs, într-un mod firesc, după aprobarea bugetului la nivelul municipiului Iaşi. Nu sunt probleme din partea noastră, toate sunt echilibrate, sunt bazate pe resursele pe care le putem pune la dispoziţie, dar încercăm să menţinem un nivel care să asigure servicii publice de calitate. Iaşul şi ieşenii s-au obişnuit cu serviciile publice de calitate, prin urmare nu vrem să abdicăm de la această normă. Mai mult decât atât, nu sunt interpretări, au încercat şi ei să stea într-o grilă de salarizarea destul de apropiată de salariile medii de ramura la nivel naţional, pentru a nu avea probleme de interpretare”.
Laura Chiticariu, consilier local USR:
„Aţi inaugurat în 2024 grădiniţa din Bucium. E o instituție de care foarte multe familii din Bucium au nevoie. Până în prezent nu este folosită la întreaga capacitate. De ce? Când se va da în folosință?”
Mihai Chirica, primar Iași:
„De organizarea sistemului se ocupă Ministerul Educaţiei. Nu asta este treaba administrației locale. Din ceea ce am discutat și cu ISJ, acolo se urmărește și înființarea unor noi grupe de creșă”.
Cosette Chichirău, consilier local Curaj:
”Am o interpelare despre curățenia din oraș implicit de pe malul Bahluiului. Dacă încerci să treci drumul este imposibil, nu știu dacă sunteți conștient de condițiile de salubritate de sub pod, mai ales sub Podul de Piatră. De ce nu asigurați minime condiții? Este foarte multă mizerie, zona nu este practicabilă. Aţi luat măsuri dacă aveți de gând să puneți toalete publice, este o problemă destul de deranjantă”.
Mihai Chirica, primar Iași:
„Zona este administrată de către Apele Române, o să îi informez că au probleme și o să vedem ce măsuri vor lua”.
Iulian Hușanu, consilier local Curaj:
”Facem apel pentru siguranța pietonilor. Pe șoseaua Bucium sunt deseori accidente și mai ales cu mașini de mare tonaj. S-au făcut propuneri pentru montarea semafoarelor cu buton, sunt treceri de pietoni periculoase. Propunerea mea este să aveți în vedere semafoarele sau am văzut un exemplu de bună practică pe strada Libertății, și anume benzi rezonatoare. Acestea nu incomodează cu nimic.
Noi acum o lună am aprobat un ajutor de Minimis, am vorbit cu doamna directoare de la Direcția Economică și mi-a spus că bugetul de stat nu acoperă aceste sume să le recuperăm. Vă rog să aveți în vedere să ne recuperăm banii.
Am fost în zona străzii Mihail Sturdza, sunt 4 blocuri sociale acolo, canalizarea a refulat, este un miros insuportabil. Am anunțat ApaVital să vină să desfunde. Vă rog să aveți în vedere acest aspect”.
Mihai Chirica, primar Iași:
„Toate intersecțiile de pe șoseaua Bucium sunt în curs de semaforizare aşa cum am avut negocierile și cu Poliţia Rutieră. În toate intersecțiile semaforizare și cu treceri de pietoni vor fi adăugate benzi rezonatoare. În zona Mihail Sturdza și într-unul dintre proiectele de azi se are în vedere alocarea unor sume pentru modernizarea străzilor. Cu această ocazie o să salubrizăm în integralitate zona respectivă”.
Vasile Pușcașu, consilier local AUR:
„Exista în Copou un bloc al agronomului unde de fiecare dată când plouă refulează apa din canalizare. Este o problemă care este de câțiva ani, nu de câteva luni. Vă rog să se ia legătura cu ApaVital și să vadă dacă nu este probabil vreo diferență de nivel.
Există în zona Frumoasa, strada Frumoasa, bloc 918 în spatele magazinului în zona Lidl Nicolina, un teren care este lăsat de izbeliște unde se adună seara tot felul de tineri care consumă alcool și probabil droguri. Rugămintea locatarilor este să se amenajeze un parc cu bănci și iluminat”.
Eduard Boz, consilier local PNL:
„Strada Tătăraşi unde noi avem și segmentul de linie de tramvai, în zona Pieței Chirica, din cauza trepidaţiilor casele vechi sunt afectate destul de serios. Poate în zonă este vreo magistrală pentru că acolo linia de tramvai a fost modernizată, însă se pare că apa sau există o sursă de infiltrate în zonă care macină terenul și afectează linia de tramvai. Poate ar trebui să existe un program în care o serie de canalizări sunt verificate fără să aşteptăm noi prima ploaie să vedem dacă refulează”.
Lista proiectelor supuse la vot