Prima pagină » Business în România » Bugetarii milionari ai României! Directorii băncilor deținute de statul român încasează sume enorme de bani

Bugetarii milionari ai României! Directorii băncilor deținute de statul român încasează sume enorme de bani

10 iul. 2024, 09:22,
BZI.ro, în Business în România

Românii se confruntă cu scumpiri enorme, cu o inflație mare și cu salarii mici. Nu este cazul directorilor băncilor deținute de statul român care sunt milionari din veniturile pe care le obțin de la cetățeni.

Asta în contextul în care plătim cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană și nivelul de trai este în picaj total. În 2023, Ministrul de Finanțe declara  în 2023 că este normal ca acești oameni să încaseze sumele de bani precizate în articol subliniind faptul că trebuiesc ”asigurate toate condițiile necesare”

Directorul general de la CEC Bank a încasat milioane de lei de la statul român

Cel mai mare venit pentru o persoană aflată la conducerea unei bănci deținute de statul român îl are Bogdan Neacșu, director general și președinte al Comitetului de Direcție al CEC Bank. Conform contractului său de administrare, Neacșu a primit în 2023 suma de 1.664.428 de lei, echivalentul unei medii lunare de 138.700 de lei. CEC Bank este proprietatea statului român, prin Ministerul Finanțelor.

Persoanele cu venituri mari sunt prezente și la Exim Bank, unde statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor, deține 98,86% din acțiuni, conform informațiilor oficiale ale băncii, conform libertatea.ro.

Traian Halalai, președintele Exim Bank, a primit 1.426.347 de lei ca remunerație pentru contractul său de mandat și alți 257.916 de lei în calitate de membru al CIFGA.

Exim Bank declară că sprijină economia românească în două moduri: i) prin activitatea specifică unei bănci comerciale și îi) ca agent al statului, distribuind fonduri de la bugetul de stat pentru susținerea mediului de afaceri, inclusiv produse unice pe piață cu componentă de ajutor de stat, precum garanții și asigurări. În urmă cu câteva luni, mai exact în 2023, Ministrul de Finanțe explica de ce este necesitatea ca directorii de bănci românești trebuie să aibă salarii mari:

„Banca Națională a României, împreună cu celelalte entități bancare la care statul român este acționar, EximBank, CEC Bank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural- acestor instituții trebuie să le asigurăm toate condițiile necesare pentru ca să reziste în piața bancară, astfel încât ele să nu aibă dificultăți în funcționare și să ne trezim că propriilor noastre băncile le-am creat un dezavantaj competițional față de celelalte bănci în piață”, a precizat Marcel Boloș.

Mugur Isărescu încasează peste 1 milion de lei de la BNR

Eternul guvernator al BNR este fruntaș la capitolul încasări. Mugur Isărescu pare să aibă această funcție pe viață fiind susținut de absolut orice Guvern al României indiferent de culoarea politică.

La Banca Națională a României (BNR), instituție finanțată integral din veniturile proprii generate din operațiunile băncilor centrale, două persoane au depășit pragul de un milion de lei în 2023. Acestea sunt guvernatorul Mugur Isărescu și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. Isărescu a primit 1.081.187 de lei de la BNR, 30.612 de lei de la Academia Română și 322.097 de lei ca pensie, având un venit mediu lunar de 110.500 de lei.

Florin Georgescu, al doilea în conducerea BNR, a câștigat 1.003.822 de lei din salarii și a mai beneficiat de o pensie de 243.935 de lei și de 86.510 de lei din pensia specială de fost parlamentar.

Mandatele actualei conduceri a BNR se încheie în această toamnă. Membrii Consiliului de Administraţie al BNR sunt numiţi de Parlament pentru un mandat de 5 ani, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. Așadar, bugetarii milionari ai României vor continua să încaseze sume halucinante de la statul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *