Bufeurile menopauzei anunta boli de inima. Bufniturile și transpirațiile de noapte sunt printre numeroasele simptome care apar la menopauză. Acestea nu trebuie ignorate, deoarece, după cum afirmă un studiu recent, femeile care suferă de ele în mod serios ar fi mai expuse riscului de a dezvolta o boală cardiovasculară, cum ar fi un accident vascular cerebral.
Menopauza este perioada din viața unei femei marcată de încetarea ovulației și de dispariția menstruației, precedată de o fază de perimenopauză. Acest lucru este însoțit frecvent de simptome legate de modificările hormonale asociate cu încetarea funcției ovariene, a căror intensitate variază în funcție de femeie. Aceste manifestări se manifestă printr-o senzație bruscă de căldură, urmată de roșeață, în special a feței și a gâtului, transpirație și frisoane.
Bufeurile menopauzei anunta boli de inima
Cu toate acestea, din punct de vedere cardiovascular, menopauza este o perioadă de veghe, deoarece femeile tind să crească în greutate, să aibă un exces de colesterol rău, să dezvolte diabet. Toți acești factori înmulțesc plăcile de colesterol în artere și, prin urmare, riscul bolilor cardiovasculare. Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland constată că femeile care prezintă bufeuri și transpirații nocturne în timpul menopauzei, numite și tulburări sau simptome vasomotorii, au 70% mai multe probabilități de boli de inimă, angină pectorală și accident vascular cerebral.
Gravitatea simptomelor este mai importantă decât durata lor
„Până acum nu se știa dacă simptomele vasomotorii erau asociate cu boli cardiovasculare, dar acum știm că acest lucru este adevărat”, spune Dr. Dongshan Zhu, cel care a condus studiul, potrivit Sante Magasine. Simptomele vasomotorii înainte de menopauză cresc cu 40% riscul apariției unor evenimente cardiovasculare pentru o femeie. De asemenea, specialistul a constatat că riscul de evenimente cardiovasculare a fost legat mai mult de gravitatea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne decât de frecvența sau durata.
Pentru a ajunge la această concluzie, publicată în American Journal of Obstetrics and Gynecology, cercetătorii au utilizat datele de la InterLACE, o coroborare majoră a 25 de studii a peste 500.000 de femei din întreaga lume și au agregat datele a 23.365 de femei din șase studii care au contribuit la acest consorțiu. Ei au analizat frecvența, severitatea și timpul debutului precoce sau târziu (înainte sau după vârsta menopauzei) a simptomelor vasomotorii ale menopauzei și au privit cu atenție dacă au fost asociate cu o apariție mai frecventă a evenimentelor cardiovasculare.
O descoperire care face posibilă identificarea femeilor cu risc
De asemenea, au descoperit ca femeile care au raportat atat bufeuri, cat si transpiratii nocturne grave au avut un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Echipa științifică consideră că aceste rezultate pot avea implicații clinice importante. „Această cercetare ajută la identificarea femeilor care prezintă un risc mai mare de a dezvolta evenimente cardiovasculare și care pot avea nevoie de monitorizare atentă”, conchide ea.