Budinca de orez la cuptor reprezintă un desert rapid și delicios, fiind o alegere excelentă pentru orice ocazie. Această rețetă este una simplă și are nevoie doar de câteva ingrediente.
Preparat cu ingrediente simple, precum lapte, orez și zahăr, acest dulce este adesea copt în cuptor pentru a obține o textură cremoasă și o crustă aurie deasupra. Fie că este servit ca un desert după o masă copioasă sau ca o gustare între mese, budinca reușește să încânte papilele gustative ale tuturor.
Rețeta pentru budinca de orez la cuptor
Budinca de orez este o rețetă delicioasă care nu necesită ingrediente scumpe, iar cei ce o vor gusta cu siguranță vor cere rețeta acestui desert minunat. Cu straturi de orez, mere, scorțișoară și vanilie, este perfectă pentru cei mici. Serverște acest desert cu o lingură de gem sau marmeladă sau cu o lingură de sirop de fructe deasupra.
Această rețetă este un desert ocazional, făcut în casă, care folosește ingrediente disponibile în cămară. Folosește merele pe care le ai la îndemână și îți face prea multe griji cu privire la ce soi de măr ar trebui să ai. Dacă ai intoleranță la lactoză se poate folosi lapte de migdale, de soia, de cocos sau orice alt lapte îți place.
Pentru gătitul orezului vei avea nevoie de 200 de grame de orez cu bob scurt; 720 ml de lapte; 1/4 linguriță de sare, iar pentru amestecul de ouă de 2 ouă mari; 65 de grame de zahăr granulat; 1/2 linguriță de scorțișoară; 1/4 linguriță de nucșoară: 1 linguriță de vanilie și coaja de la 1 lămâie.
Pentru amestecul de mere îți vor trebui 2-3 mere medii, mărunțite; sucul de la 1 lămâie; 65 de grame de zahăr granulat; 1/2 linguriță de scorțișoară; 150 de grame de unt nesărat și opțional 40 de grame de stafide.
Mod de preparare
Prima dată se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius, apoi într-o cratiță medie se pune orezul la fiert cu laptele și un vârf de cuțit de sare. Redu focul și fierbe amestecul continuu, până când orezul este fiert și lichidul absorbit, adică aproximativ 15-20 de minute. Se ia apoi de pe foc și se lasă deoparte pentru a se răci.
Între timp, într-un bol mediu se bat ouăle cu zahărul și se adaugă scorțișoara, nucșoara, vanilia și coaja de lămâie. Când orezul s-a răcit, se toarnă amestecul de ouă peste el și se amestecă bine.
Separat, se curăță merele și se taie așa cum preferi. Le poți rade, le poți toca mărunt sau pur și simplu le poți tăia felii subțiri. Apoi stoarce lămâia și toarnă sucul peste mere.
Pune merele într-o tigaie cu unt, zahăr și scorțișoară și dacă îți plac, poți pune și stafide. Se gătesc merele până se înmoaie, adică aproximativ 7-10 minute. Se unge cu unt fundul și marginile unei forme de copt și se așază un strat de amestec de orez în tava de copt, un strat de mere fierte, un alt strat de orez și mere până termini compozițiile, dar trebuie să te asiguri că ultimul strat este cel de orez.
Sau, dacă preferi, pune jumătate din cantitatea de orez fiert în tavă, apoi adaugă merele fierte și acoperă cu cealaltă jumătate de orez fiert. Coace budinca timp de aproximativ 30 de minute, până când devine aurie deasupra. Budinca de orez la cuptor se servește rece sau caldă.