Prima pagină » Culinar » Budincă de dovlecei și brânză. Un desert deosebit de aromat

Budincă de dovlecei și brânză. Un desert deosebit de aromat

05 aug. 2024, 13:12,
B, , h, , în Culinar

Timpul total de preparare este de aproximativ o oră, iar în final vă puteți bucura de 6-8 porții de budincă de dovlecei, deosebit de gustoasă și pe placul tuturor. Potrivit pentru orice moment al anului, acest desert aperitiv va fi îndrăgit de toată lumea.

Rețeta de budincă de dovlecei cu brânză

Ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sunt: 1 kg dovlecei, 500 g brânză de vaci proaspătă, 150 g telemea sau alte brânzeturi (cașcaval), 4 ouă întregi, sare, piper, 50 g amidon alimentar, 3-4 căței de usturoi, 100 g șuncă afumată (bacon, kaiser), o mână de frunze de pătrunjel tocate, 80 g unt (pentru uns forma și presărat deasupra), 2 linguri de pesmet (pentru tapetat forma), 30 g cașcaval ras pentru presărat deasupra.

Începem prin a pregăti dovleceii. Aceștia trebuie spălați, decojiți și tăiați în două, pe lung. O jumătate dintr-unul o tăiem în felii subțiri pentru decor, iar restul îi trecem prin răzătoarea mare. Condimentăm atât feliile, cât și dovlecii rași, cu sare și le lăsăm deoparte pentru a se scurge apa din ei.

Trecem apoi la compoziție. Punem într-un castron brânză de vaci, ouăle, sare și piper. Să țineți cont că atât dovleceii, cât și brânza sunt deja sărate. Mai adăugăm brânza rasă (telemea sau cașcaval) și amestecăm bine. Dacă folosiți telemea, aveți grijă să fie tare, bine scursă de zer.

Adăugăm apoi cățeii de usturoi zdrobit, amidonul și pătrunjelul tocat. Opțional, puteți să adăugați și cubulețe de bacon. Adăugăm și dovleceii pe care îi stoarcem în palme. Amestecăm totul și mai adăugăm sare dacă este necesar.

Cum coacem acest gustos desert

Preîncălzim prima dată cuptorul la 180 de grade. Alegem o forma termorezistentă de 30 xx 17 cm pe care o vom unge cu o parte din unt și o tapetăm cu pesmet. Turnăm apoi compoziția de budincă pe care o nivelăm cu o spatulă.

Deasupra putem face decorul după propriul plac. O idee este să așezați feliile de dovlecei, stoarse și ele în palme, unele lângă altele. Presărăm apoi peste puțin cașcaval și distribuim restul de unt sub formă de fulgi. Important este să aveți cașcaval sau un tip de brânză care se topește și rumenește. Telemeaua, de exemplu, nu este potrivită.

Lăsăm tava în cuptorul preîncălzit pentru 45 de minute. După acest timp ar trebui să fie rumenită frumos. După ce scoatem din cuptor, lăsăm budinca la răcit pentru 15 minute. Cât e fierbinte nici nu se poate tăia cum ar trebui.

Putem la final să o presărăm cu câteva frunze de pătrunjel rece. Acest preparat poate fi servit atât cald, cât și rece. Gustul se va diferenția prin brânza și șunca afumată, budinca având o textură cremoasă și aerată. Cu atât mai mult, crusta rumenă de la suprafață și de pe margini este de-a dreptul deosebită.

Budinca de dovlecei poate fi servită ca atare, sau poate constitui un aperitiv cald în cadrul unei mese mai complexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *