Premiera spectacolului ”Cenușăreasa”, la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași! Spre bucuria copiilor, prima reprezentație cu piesa va avea loc duminică, 6 martie 2022, pe scena mare a instituției, ca un mărțișor artistic. Totul într-o dramatizare realizată de Vasilica Bălăiță. Echipa de realizatori reunește nume sonore ale creației artistice, regia fiind semnată de Aurelian Bălăiță, rector al Universității Naționale de Arte ”George Enescu”, iar muzica de cunoscutul compozitor Romeo Cozma
La Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași va avea loc premiera spectacolului ”Cenușăreasa”. Ea este programată duminică, 6 martie 2022, ca un mărțișor artistic. Creația este semnată de Charles Perrault, într-o dramatizare realizată de Vasilica Bălăiță.
Echipa de realizatori reunește nume sonore ale creației artistice, regia fiind semnată de Aurelian Bălăiță, rector al Universității Naționale de Arte (UNAGE) ”George Enescu”, iar muzica de cunoscutul compozitor Romeo Cozma.
Spectacolul ”Cenușăreasa”, o nouă premieră la Teatrul ”Luceafărul”
Spectacolul ”Cenușăreasa”, o nouă premieră la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași!
”Spectacolul pornește de la binecunoscuta poveste în care valorile principale de bunătate, sinceritate, generozitate cultivate de familie, se confruntă cu lăcomia, minciuna, avariția, iar disputele se rezolvă în mod fericit prin iubire. Întruchiparea scenică se adresează tuturor vârstelor, se compune într-o atmosferă de basm și apelează la mijloace scenice diverse, care combină elemente ale limbajului actoricesc cu cele specifice de animație, mijloace potrivite profilului creativ, mereu proaspăt al ansamblului artistic al Teatrului «Luceafărul», precizează regizorul spectacolului.
Coregrafia este imaginată de o tânără speranță a coregrafiei, Alice Veliche, absolventă a acestei specializări din cadrul Facultății de Teatru a UNAGE. Distribuția va evolua într-o scenografie spectaculoasă imaginată de Alina Dincă Pușcașu și îi include pe Camelia Dilbea (Cenușăreasa), Carmen Mihalache (Mama), Cătălin Cucu (Tata), Elena Zmuncilă (Mama vitregă), Ioana Corban, Beatrice Volbea (Surorile), Dragoș Maftei (Regele), George Cocoș (Prințul), Sebastian Munteanu (Timpul), Claudiu Gălățeanu, Alex Iurașcu, Iulia Deloiu Trif și Raluca Pintilie (Curteni). Primele reprezentații sunt programate duminică, 6 martie 2022, la ora 11:00, respectiv 18:00. Prețul unui bilet este de 20 de lei.
Spectacolul ”Capra cu trei iezi”, titlu din repertoriul Teatrului ”Luceafărul” din Iași
Pe de altă parte, la finalul lunii trecute, la Căminul Cultural din localitatea Coarnele Caprei, localnicii au urmărit o reprezentație cu spectacolul ”Capra cu trei iezi”, titlu din repertoriul permanent al Teatrului ”Luceafărul” din Iași. Finanțat de Consiliul Județean, Teatrul ”Luceafărul” primește frecvent spectatori din județ și, în măsura în care există spații adecvate, face și deplasări în mediul rural pentru a asigura accesul la cultură tuturor categoriilor de public. Montarea ”Capra cu trei iezi” este inspirată din foarte cunoscuta poveste semnată de Ion Creangă, scrisă chiar pe măsuța Bojdeucii din Țicău. Regizorul Ion Ciubotaru a utilizat o dramatizare scrisă de Ion Agachi, iar, pentru partea de scenografie, a colaborat cu Mihai Pastramagiu.
Ideea punerii în scenă valorifică teatral elemente ale satului tradițional românesc, linie artistică pe care s-a mers, de la plastica decorurilor până la jocul actoricesc, incluzând scurte momente tradiționale specifice.
Pictura decorurilor este inspirată de picturile naive ale lui Gheorghe Ciobanu de la Bălțați, care recreează într-un mod original viața rurală românească. “Capra cu trei iezi” este una dintre cele mai de succes creații ale instituției participând în sezoanele precedente la festivaluri și turnee în Italia, Spania, Marea Britanie și China.