Bucureştiul intră în scenariul roşu al infectării cu COVID-19. Decizia vine după, la nivelul Capitalei s-a înregistrat, în ultimele zile, o rată mare de infectare cu Coronavirus.
Din această perspectivă, autorităţile se gândesc la instituirea unor noi măsuri de restricţie pentru populaţie. Momentan nu se cunosc ce măsuri de restricţie ar putea fi impuse, dar la un moment dat, prefectul explica faptul că, deşi e foarte greu, ar putea fi impusă măsură de carantinare pe sectoarele din Bucureşti.
UPDATE: La ora publicării știrii, Se pare că autoritățile au comis o greșeală. Bucureștiul nu se află sub cod roșu. DECLARAȚIILE autorităților aici
Bucureştiul a intrat în scenariul roşu al infectării cu COVID-19
Purtătorul de Cuvânt al prefecturii Capitalei a declarat faptul că sunt îndeplinite condiţiile de bază a impunerii unui scenariu roşu pentru Bucureşti, în speţă, luarea unor noi măsuri restrictive pentru locuitorii Capitalei. Momentan, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă nu a fost convocat, dar măsuri restrictive se pot lua la nivel de Bucureşti.
Conform unor surse oficiale, se pare că, la începutul scenariului roşu vor intra, iniţial, în carantină, câteva cartere. Ulerior, dacă situaţia este una gravă, carantina va fi impusă la nivel de sector. În cel din urmă, vor intra în carantină anumite artere principale sau străzi, asta dacă numărul de cazuri nu va putea fi ţinut sub control.
”Încă nu avem o solicitare de convocare a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, dar multe dintre criteriile care predispun sau trimit la o analiză pentru schimbarea anumitor măsuri sunt îndeplinite. Ne referim la acele criterii care deschid calea pentru o nouă analiză. S-a vehiculat deja în spațiul public despre tot felul de măsuri, carantinare zonală, știți că se poate carantina doar un anumit perimetru.
Atunci când se va carantina, dacă se va dispune această măsură, se carantinează un anumit perimetru. Perimentru înseamnă 4 străzi sau zonele adiacente unei unități de învățământ sau ale unui centru rezidențial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei.
Iaşul este la un pas de scenariu roşu
Iaşul se confrunta cu un nou val de infectări cu COVID-19. La nivel de judeţ, persoanele care s-au infectat cu COVID-19 se ridică la câteva mii. În Iaşi au apărut noi focare de COVID-19, iar autorităţile au interzis accesul pelerinilor la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Din aceste considerente şi pentru că au apărut şi cazuri de COVID-19 în şcoli, la nivel de Iaşi, a fost activat, pentru mai multe unităţi de învăţământ, planul roşu. Planul roşu şcolar presupune mutarea online a tuturor orelor de curs.
La Iaşi, autorităţile au luat decizia de a închide restaurantele, sălile de jocuri de noroc, dar şi activităţile culturale susţinute în interior. Dacă decizia urma să expire pe data de 13 octombrie 2020, în cursul zilei de luni, 12 octombrie, decizia a fost prelungită pentru data de 19 a lunii.
Mai mulți ieșeni vindecați de COVID-19 au devenit dependenți de tuburi de oxigen
Mai mulți ieșeni au avut nevoie de recuperare respiratorie de luni de zile după ce au fost declarați vindecați de COVID-19. Medicii spun că majoritatea au devenit dependenți de tuburile de oxigen. Chiar și la pacienții tineri s-au observat sechele majore la nivelul plămânilor. Nimeni nu știe cât va dura recuperarea și când vor scăpa de acest calvar
Viața după COVID-19 nu este deloc ușoară. Concluzia medicilor pneumologi după 7 luni de zile de la declanșarea pandemiei de COVID-19 este înspăimântătoare. Zeci de pacienți, dintre care mulți tineri și fără alte boli asociate, s-au prezentat la spital cu sechele majore după ce au fost declarați vindecați de COVID-19. Mulți au plecat din spital cu tuburile de oxigen după ei, fără de care abia puteau face doi pași. Medicii spun că aceștia au avut nevoie de recuperare respiratorie de multe luni de zile. Unii și-au putut relua activitățile zilnice, alții și acum stau la pat, dependenți de tuburile de oxigen. Pacienții tineri sunt nevoiți să meargă la serviciu cu tuburile de oxigen după ei. COVID-19 s-a dovedit a fi o boală extrem de violentă.