Este grevă generală făcută de sindicaliştii de la Societatea de Transport București (STB), iar Bucureștiul se află în haos din cauza faptului că autobuzele nu mai circulă.
Sindicaliştii nu mai vor să urce în tramvaie sau autobuze şi cer majorări de salarii. În schimb, directorul STB susține că protestele sunt cauzate de interesele personale ale unui lider de sindicat,
Bucureștiul a intrat în haos după ce sindicaliștii STB au intrat în grevă generală
Niciun autobuz sau tramvai nu mai circulă la această oră în București după ce sindicaliştii din STB au intrat într-o grevă generală, după ce miercuri aceștia au lansat o formă de protest. Sindicaliştii cer măriri de salarii de 200 de lei și îl acuză pe actualul director că nu dorește să înceapă să discute despre contractul colectiv de muncă. Un şofer are un salariu de aproximativ 4100 de lei.
Oamenii mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, îi tratează cu dezinteres și nu dorește să vorbească cu ei.
Bucureștiul intră, încet, încet, în haos pentru că sunt sute de mii de bucureșteni care depind de transportul public în comun, iar de la ora 5 nu mai circulă niciun autobuz, troleibuz sau tramvai. Cursele de ridesharing au ajuns să coste și de 3 ori mai mult decât de obicei.
Directorul STB îi acuză pe sindicaliștii care au intrat în grevă că apără interesele personale
Pe de cealaltă parte, directorul STB a anunţat că greva este una ilegală şi că în realitate sindicaliştii apără interesele personale ale unui lider de sindicat. De altfle, Adrian Criț explică faptul că nu se pot majora salariile cu 200 de lei în confitiile în care în 2021 salariile le-au fost majorate cu 10%. O eventuală majorare ar duce la insolvența companiei. STB are 10.600 de angajați.
„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SĂ la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze. Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SĂ se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.
Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SĂ care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană.Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SĂ depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport”, arată compania într-un comunicat.
De altfel nu este primul protest în mijloacele de transport în comun. Vorbim şi despre faptul că în 2021 Bucureștiul a fost paralizat după ce sindicaliștii de la metrou au intrat în grevă.