Prima pagină » National » Bucureştenii ar putea primi facturi duble la căldură în această iarnă

Bucureştenii ar putea primi facturi duble la căldură în această iarnă

21 oct. 2022, 10:10,
în National

Bucureștenii vor putea primi facturi duble la căldură. Aceştia ar putea plăti în această iarnă până la 350 de lei, cu tot cu TVA, întrucât încă din aprilie a crescut prețul gigacaloriei. Prețul final, locuitorii îl vor afla mai exact la 1 noiembrie, atunci când ANRE va emite un aviz cu aprobarea tarifelor propuse de primărie. Și în Iași autoritățile, care deja au început să furnizeze căldura către locuințe și agenți economici, așteaptă răspunsul ANRE pentru a vedea care va fi prețul final.

În iulie, o treime din blocurile din București racordate la sistemul de termoficare au fost fără apă caldă. Câteva săptămâni la rând, bucureştenii nu au beneficiat de apă caldă. În pofida acestui fapt, deşi se confruntă constant cu astfel de probleme, acum ar trebui să plătească mai mult decât dublu pentru căldură.

Facturi duble la căldură, dar mai mici decât în alte oraşe din România

Bucureștenii vor plăti mai mult decât dublu pentru căldura, întrucât preţul gigacaloriei a fost majorat încă din aprilie de la 160 de lei la 350 de lei, cu tot cu TVA. Totuşi, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a menţionat că deşi preţul a trecut cu mult peste dublu decât cel pe care locuitorii îl plăteau iarna trecută, este mai mic comparativ cu alte oraşe din România, care ar putea plăti între 400 şi 500 de lei gigacaloria.

„Eu am insistat anul trecut să mărim acest preț încă de când am văzut creșterea de preț care a venit undeva în noiembrie 2021. Consiliul General a aprobat această creștere de preț începând cu aprilie. Trebuie spus în completare că bucureștenii plăteau înainte de această majorare undeva la 160, în condițiile în care nu era oraș din România care să plătească sub 350 înainte de aceste majorări. Acum, după ce s-a majorat, și orașele din România au majorat cu puțin, dar noi am trecut de la 160 la 350”, a declarat Nicușor Dan.

Preţul va fi stabilit definitiv pe 1 noiembrie, atunci când ANRE va emite un aviz.

„În ceea ce privește prețul total al gigacaloriei, în momentul de față prețul este 860 de lei. Din 860 de lei, Primăria plătește 510, iar cetățenii, bucureștenii – 350. Nu există nicio intenție de a majoră acest preț pentru cetățeni. Pentru acest preț total și implicit al diferenței pe care o plătește Primăria Municipiului București – evident, din impozitele vărsate de bucureșteni – o să vedem răspunsul ANRE-ului pe la sfârșitul lunii octombrie, cu aplicare de la 1 noiembrie”, a declarat primarul general al Capitalei.

În Iaşi, municipalitatea deja a început să furnizeze căldură

Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă, municipalitatea a decis să înceapă să furnizeze căldura. Astfel, toate cele 405 puncte termice au fost încărcate, iar activitatea se desfăşoară în parametri. Nu s-au înregistrat avarii de termoficare sau defecţiuni în reţea. Se furnizează căldură către toate locuinţele şi agenţii economici care sunt racordaţi la sistemul centralizat.

„Toate cele 405 puncte termice și module, sunt încărcate și furnizează agent termic pe întreg teritoriul municipiului Iași. Excepție fac situațiile unde anumite asociații sau instituții nu și-au deschis unitățile pentru a avea agent termic. O altă excepție a fost zilele acestea zona Socola, unde s-au făcut reparații și s-a schimbat o magistrală. Cu avizul primăriei a fost întreruptă furnizarea agentului termic acolo unde s-au înlocuit segmente de magistrală“ , declară Alin Aivănoaei, director Termo-Service Iași.

În acest context, municipalitatea a achiziționat 140.000 tone de cărbune, preţul căruia a crescut semnificativ față de anul trecut.

„Prețul combustibililor a urcat, față de anul trecut, când cărbunele era 100 de dolari tona în perioada verii, 140 în perioada iernii, anul acesta fiind deja 340 de dolari tonă. Vorbim de o creștere de peste 200 la sută, este clar că va influența și prețul agentului termic. Contează foarte mult și așteptăm de la ANRE aprobarea tarifelor propuse de primărie, în baza calculelor făcute cu influența acestor prețuri. Urmând ca, totodată, Primăria Iași, printr-o analiză financiară, să își stabilească posibilitatea de acordare a unei subvenții, doar utilizatorilor casnici. În funcție de asta, se va stabili și un preț final. Primarul a și lansat o creștere a gigacaloriei, cu 200 de lei față de anul trecut, la care populația va suporta doar jumătate, urmând ca cealaltă jumătate să fie suportată de municipiul Iași”, a declarat Alin Aivănaoei, director Termo-Service.

În această iarnă, locuitorii ar putea plăti facturi duble la căldură. Rămâne de văzut care va fi tariful aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *