Prima pagină » Sanatate » Bubițe pe limbă situate spre gât. Iată care sunt cauzele comune și posibilele complicații!

Bubițe pe limbă situate spre gât. Iată care sunt cauzele comune și posibilele complicații!

08 feb. 2025, 15:33,
Redacția BZI în Sanatate

Bubițele pe limbă situate spre gât pot fi un semn al diferitelor afecțiuni, de la infecții orale minore, până la boli mai serioase. Deși adesea sunt inofensive și trec de la sine, este important să înțelegem ce sunt, de ce apar și când este cazul să consultăm un medic.

În general, bubele pe limbă sunt de dimensiuni foarte mici. Acestea pot avea o culoare albă sau roșiatică, în funcție de evoluția acestora. Chiar dacă dimensiunile bubelor pe limbă sunt foarte mici, acestea pot crea disconfort în timpul alimentației, fiind dureroase sau usturătoare. Motivul apariției unor astfel de bube este inflamarea papilelor fungiforme care intră în structura țesuturilor de pe suprafața limbii.

Bubițe pe limbă situate spre gât

În general, bubele pe limbă sunt de dimensiuni foarte mici. Acestea pot avea o culoare albă sau roșiatică, în funcție de evoluția acestora. Chiar dacă dimensiunile bubelor pe limbă sunt foarte mici, acestea pot crea disconfort în timpul alimentației, fiind dureroase sau usturătoare. Motivul apariției unor astfel de bube este inflamarea papilelor fungiforme care intră în structura țesuturilor de pe suprafața limbii.

În ceea ce privește bubele la nivelul limbii, acestea pot fi de mai multe tipuri, în funcție de localizarea, culoarea și forma acestora. Complicațiile la nivelul limbii includ anumite bube localizate în zona posterioară a limbii, spre gât. De asemenea, pot apărea bube sub formă de pete roșii pe suprafața limbii sau unele bube sub formă de coșuri, cauzate de creșterea papilelor.

Bubele localizate în zona posterioară a limbii, spre gât se definesc ca și leziuni de culoare albă și dimensiuni mici, înconjurate de o zonă roșie. Acestea se mai numesc și afte, iar dimensiunea lor poate varia, în funcție de caz.

Există, de asemenea, și o altă formă de bube de acest tip, și anume cele grupate sub formă de ciorchine pe suprafața limbii. Printre factorii care sporesc apariția acestor tipuri de leziuni se includ fumatul, stresul, traumele sau unele tipuri de alergii.

Cauze posibile pentru apariția bubelor

O primă cauză care generează apariția bubelor pe limbă o reprezintă alergiile alimentare. Acestea se manifestează prin apariția unor umflături pe suprafața limbii, moment în care organismul elimină substanțe străine din organism.

Trauma poate fi o altă cauză în acest sens. În momentul în care limba suferă anumite leziuni, acestea pot să evolueze sub formă de pete sau bube. Pe lângă acestea, se includ și consumul exagerat de grăsimi, cancerul oral sau candidoza bucală.

Herpesul oral reprezintă o infecție virală, care se manifestă prin apariția unor bube în jurul nasului sau a gurii. În unele cazuri, aceste bube specifice pot apărea și la nivelul limbii sau a gingiilor. Durata de manifestare a acestor simptome pot fi de o săptămână sau poate depăși această perioadă de timp.

Deși cancerul oral este o afecțiune destul de rară, apariția unei umflături la nivelul limbii poate reprezenta în unele cazuri debutul unei astfel de boli. De regulă, aceste umflături au o structură fermă și sunt nedureroase.

Ele sunt mai susceptibile de a fi canceroase atunci când sunt localizate pe suprafețele laterale ale limbii.  Atuni când se observă umflături la nivelul limbii, iar acestea durează mai mult de o săptămână sau două, se recomandă un consult imediat la medicul specialist, pentru a se stabili un diagnostic corect. Așadar, pentru a avea grijă de sănătate orală, este bine să știi ce afecțiuni pot indica bubițele de pe limbă situate spre gât.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Schimbare radicală de vreme. Anunț de ultimă oră de la ANM
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Ai voie să tractezi pe autostradă o altă mașină? Ce spune legea și ce riscuri implică
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025
Articole similare