Prima pagină » Sanatate » Bubițe pe limbă. Ce boli favorizează dezvoltarea acestui simptom și metodele de tratament

Bubițe pe limbă. Ce boli favorizează dezvoltarea acestui simptom și metodele de tratament

04 mai 2022, 16:48,
în Sanatate

De obicei, apariția unor bubițe pe limbă sunt provocate de o inflamație focală a mucoasei bucale, în care se formează ulcere rotunde, afte sau eroziune. Afta afectează suprafața interioară a obrajilor, gurii, limbii, sunt acoperite cu un strat cenușiu sau gălbui, provoacă durere și disconfort. De obicei boala decurge cronic. Aceasta se agravează din când în când, după 7-10 zile intră în remisie.

După forma bubelor, se distinge stomatita aftoasă acută și cronică. Primul se caracterizează prin apariția de ulcere și hiperemie severă, umflare, roșeață a mucoaselor. Există o durere severă, mai ales când mănânci sau vorbești. Ganglionii limfatici submandibulari pot crește. De asemenea, și temperatura corpului poate crește. Stomatita aftoasă cronică recurentă poate fi rezultatul unui tratament necorespunzător sau intempestiv, precum și al incapacității forțelor imune de a face față bolii. Se caracterizează prin exacerbări periodice.

persoana cu limba scoasa afara pe care are bubite

Obiectivul principal al tratamentului stomatitei aftoase este de a scăpa complet de boală sau, cel puțin, de a reduce frecvența recăderilor la minim

Bubițe pe limbă. Din ce cauză apare acest disconfort în gură

Nu toate cauzele apariției unor bube pe limbă sunt pe deplin înțelese. Mecanismul de formare a aftelor este adesea asociat cu activarea sistemului imunitar local. Celulele imune încep să distrugă epiteliul membranelor mucoase, ceea ce duce la ulcere și negi.

De cele mai multe ori, acesta apar în urma unor reacții alergice sau aflarea unor microorganisme patogene în organism. Aftele pot apărea și din cauza deteriorării mecanice. Acestea presupun mușcătura mucoaselor, rănirea prin marginile ascuțite ale obturațiilor sau structurilor ortopedice, ortodontice. În cele mai rare cazuri, bubițele apar după temperatură sau din cauza unor influențe chimice.

persoana cu limba scoasa afara pe care are bubite

Dacă bubițele apar periodic, acestea pot fi cauzate de menstruație sau sarcină la femei

Dacă bubițele apar periodic, acestea pot fi cauzate de menstruație sau sarcină la femei. În cazul bărbaților, acestea se manifestă drept consecință a refuzului ascuțit de a fuma. În cazuri mai grave, aftele sunt provocate de boli. Printre bolile care provoacă acest disconfort în gură se numără boli de sânge, boli ale sistemului imunitar, lipsa de vitamine și alte boli sistemice, precum lupus eritematos, boala Crohn, infecție HIV și altele.

Cum să tratezi și să eviți dezvoltarea unor afte bucale

Obiectivul principal al tratamentului stomatitei aftoase este de a scăpa complet de boală sau, cel puțin, de a reduce frecvența recăderilor la minim. Terapia are ca scop ameliorarea inflamației, oprirea simptomelor neplăcute, accelerarea proceselor de recuperare a mucoasei.

Pentru fiecare caz specific, medicul va elabora un set de măsuri. Principalele includ tratamentul medicamentos local și sistemic.

Clătirile cu antiseptice pot fi efectuate cu ajutorul medicamentelor sau a apei de gură, care includ componente antibacteriene. Spray-ul poate fi o alternativă la clătire. De obicei, regimul de tratament include 2-3 ședințe de clătire timp de 1 minut imediat după periajul pe dinți. Astfel, vei reuși să ameliorezi apariția bubițelor.

persoana cu limba scoasa afara pe care are bubite

După forma bubelor, se distinge stomatita aftoasă acută și cronică

Metodele locale de tratament includ aplicarea de geluri cu efecte antiinflamatorii și analgezice. Agenții ocluzivi pot reduce durerea și pot accelera vindecarea membranelor mucoase. Ele formează o peliculă insolubilă pe ulcer, protejează zona afectată de efectele factorilor adverși.

Terapia locală cu glucocorticoizi este utilizată pe fondul bolilor imune, precum și atunci când măsurile standard sunt ineficiente. Ele vă permit să eliminați durerea și să ușurați rapid inflamația, să scurtați perioada de vindecare. Astfel de fonduri sunt utilizate numai conform indicațiilor, sunt eliberate pe bază de rețetă. În unele cazuri, este recomandabil să se efectueze injecții cu medicamentul sub baza ulcerului, acest lucru fiind făcut de medic. Acest tratament este recomandat și atunci când TGP-ul este crescut.

Preparatele pentru epitelizare și vindecare definitivă a unor bubițe pe limbă sunt utilizate după îndepărtarea inflamației acute. Specialistul va prescrie un gel cu efect analgezic și de vindecare. De obicei acest lucru se întâmplă la 5-6 zile după începerea terapiei complexe. Terapia locală cu laser poate ameliora durerea, accelera procesul de vindecare și poate minimiza riscul de recidivă.

persoana cu limba scoasa afara pe care are bubite

Clătirile cu antiseptice pot fi efectuate cu ajutorul medicamentelor sau a apei de gură, care includ componente antibacteriene

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Focul care aprinde pasiunea: energia și impactul zodiilor de foc în relații și carieră
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025