Unele bubițe în zona genitală la femei sunt vizibile în poze, fiind mici umflături roșii sau maronii care apar pe suprafața pielii. Porii înfundați, firele de păr și ale afecțiuni dermatologice sunt cauze comune.
Nu ar trebui să spargi sau să storci coșurile din zona genitală. Adesea, sunt cauzate de acnee, astfel că apar atunci când porii pielii sunt înfundați cu ulei, murdărie, transpirație sau celule moarte.
Bubițe în zona genitală la femei – poze și cauze
Coșurile reprezintă o afecțiune comună și de obicei nu sunt un motiv de îngrijorare. Cele mai multe bubițe în zona genitală la femei, vizibile în poze, se vindecă în câteva zile, dacă urmezi un tratament. Totuși, indicat este să contactezi întotdeauna un specialist, dacă nu știi cu ce te confrunți. Este mai bine să fii precaut și să nu ghicești. De asemenea, ar trebui să programezi o consultație dacă un coș cauzează durere, nu dispare sau devine mare. Principalul simptom este o umflătură roșie sau maronie în zona genitală. Culoarea exactă poate varia în funcție de culoarea pielii. Poate fi, de asemenea, mic și ridicat, alb la vârf, deoarece este plin de puroi, sensibil sau dureros la atingere sau poate provoca mâncărime.
Cel mai frecvent motiv pentru apariția unor bubițe în zona genitală la femei, vizibile în poze, este un por înfundat cu bacterii, ulei, transpirație și celule moarte ale pielii. Acest lucru declanșează un răspuns imun, care creează un coș. Ar putea exista multe alte cauze decât un por înfundat. De exemplu, dermatita de contact este o reacție a pielii la ceva care atinge zona genitală. Cauzele frecvente ale iritației sunt produsele de igienă, cum ar fi detergenții, săpunurile sau spray-urile. Foliculita este o afecțiune care apare atunci când foliculii de păr sunt inflamați sau infectați. Câteva cauze comune ale foliculitei sunt arsura de la ras și bărbieritul părului pubian. Hidrosadenita supurativă este o boală de piele care afectează glandele sudoripare din zona inghinală. Poate provoca leziuni pline de puroi care revin după tratament și lasă cicatrici. Schimbările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul ciclului menstrual, pot contribui și ele la acest tip de acnee din cauza faptului că hormonii pot determina glandele să secrete mai mult ulei.
Cum să scapi de disconfort
Un specialist poate diagnostica formele de bubițe în zona genitală la femei, vizibile în poze, după o examinare rapidă. Dacă medicul este îngrijorat că sunt altceva decât acnee, va efectua o evaluare mai amănunțită. În acest sens, poate pune întrebări despre schimbările din rutina ta zilnică, ce ar putea cauza dermatită de contact, despre obiceiurile de igienă, despre istoricul tău. De asemenea, poate rula teste pentru a exclude infecțiile cu transmitere sexuală.
Tratamentul depinde de caz, deoarece acneea cauzată de porii înfundați sau firele de păr crescute sub piele dispar de la sine în decurs de o săptămână. Este posibil să fie nevoie să-ți schimbi obiceiurile pentru a evita apariția altor coșuri. Dacă principala cauză este o afecțiune, precum dermatita de contact, eliminarea săpunurilor, detergenților și altor posibili iritanți poate fi o soluție pentru a scăpa de iritația pielii. Adesea, micile schimbări în obiceiurile tale de igienă pot preveni formarea altor coșuri. Alte cauze pot avea nevoie de tratament cu medicamente topice sau orale pentru a reduce inflamația sau cantitatea de ulei pe care pielea o produce, antihistaminice pentru a trata alergiile și alte surse de dermatită de contact, antibiotice sau antivirale pentru virusurile care cauzează infecții. Unele bubițe în zona genitală la femei, vizibile în poze, vor dispărea de la sine în una până la două săptămâni, însă este indicat să consulți un medic dacă nu s-au vindecat în acest timp.