Prima pagină » Sanatate » Bubițe în zona genitală la femei: Cauze, tratament și prevenire
Bubițe în zona genitală la femei: Cauze, tratament și prevenire

Bubițe în zona genitală la femei: Cauze, tratament și prevenire

26 sept. 2023, 16:07,
în Sanatate

Coșurile, dar și o mulțime de alte feluri de bubițe, își fac uneori apariția în zona genitală la femei și necesită tratament. Acestea pot fi cauzate de fire de păr crescute sub piele, foliculi de păr infectați, chisturi, unele boli cu transmitere sexuală sau alte afecțiuni de sănătate.

Bubițe în zona genitală la femei: Diagnostic și tratament

Unele bubițe din această zona pot fi tratate cu remedii casnice și printr-o igienă drastică, în timp ce altele ar putea necesita tratament medicamentos. Bubițele din zona genitală ar putea fi coșuri, însă ar putea fi cauzate și de o altă afecțiune. Coșurile vaginale apar atunci când porii vulvei sunt înfundați. Alte afecțiuni care pot cauza bubițe în zona intimă includ firele de păr crescute sub piele, chisturi vaginale, venele varicoase și condiloamele genitale.

Medicul tău poate, de obicei, să diagnosticheze dacă o bubiță este coș sau altceva, în funcție de aspectul acesteia. Pentru a preveni coșurile, practicați o igienă bună și evitați îmbrăcămintea strânsă. Pentru a preveni bubițele cauzate de infecțiile cu transmitere sexuală, utilizați prezervative și efectuați regulat teste Pap și HPV.

Pentru a diagnostica bubițele, medicul va dori probabil să le examineze. Ar trebui să informați, de asemenea, medicul despre când anume le-ați observat, dacă bubițele produc secreție, dacă în timp au suferit modificări, dacă sunt dureroase sau provoacă mâncărime. Dacă bubițele nu sunt coșuri, medicul ți-ar putea pune diverse întrebări despre activitatea ta sexuală. Majoritatea diagnosticelor pot fi stabilite pe baza istoricului și a examinării fizice. Cu toate acestea, în funcție de cauza probabilă, poate fi necesară efectuarea de teste suplimentare (cum ar fi un test HPV) pentru a confirma diagnosticul.

Ce metode de tratament există

Dacă medicul a confirmat că bubițele sunt de fapt coșuri, aveți câteva opțiuni de tratament. În cea mai mare parte, va trebui să vă concentrați pe menținerea pielii curate. Dacă bubițele sunt cauzate de o altă afecțiune, medicul vă va comunica tipurile de tratament disponibile.

Pielea din zona genitală este mai sensibilă decât pielea de pe alte părți ale corpului, așa că ar trebui să discutați întotdeauna opțiunile disponibile cu un medic înainte de a urma un tratament. Diferite afecțiuni necesită diferite tratamente, care pot varia de la medicamente aplicate topic la medicamente orale, medicamente subcutanate (injectate în piele) sau excizie chirurgicală. În continuare poți găsi câteva dintre tipurile comune de tratament.

Antibiotice orale sunt adesea utilizate pentru firele de păr crescute în piele, boala Fox-Fordyce sau chisturile glandei Bartholin. Medicamente antivirale orale sunt prescrise pentru boli cu transmitere sexuală, cum ar fi Molluscum contagiosum (MC), condiloamele genitale HPV sau herpesul genital. Pentru herpes genital, condiloamele genitale HPV sau infecții precum MC există diverse creme și unguente cu substanțe active. Pentru boala Fox-Fordyce sau acnee excesivă este nevoie de contraceptive orale.

Compresele calde sunt utile pentru calmarea firelor de păr crescute sub piele sau a chisturilor. Compresele reci sunt mai bune pentru mâncărime. Dacă afecțiunea ta este contagioasă sau bănuiești că ar putea fi, utilizarea unei comprese pentru a ușura disconfortul este bună pentru moment. Cu toate acestea, ar trebui să ai mare grijă să utilizezi de fiecare dată un prosop curat. Astfel, nu vă reinfectați sau nu răspândiți infecția.
Pentru a calma venele varicoase, luați în considerare utilizarea unei comprese reci, deoarece căldura crește circulația sângelui și dilată venele. Compresele reci pot fi mai eficiente pentru afecțiunile care provoacă mâncărime, cum ar fi MC sau boala Fox-Fordyce.

Prevenirea complicațiilor

Pentru a preveni bubițele vaginale, aveți grijă să purtați lenjerie curată din bumbac, să evitați îmbrăcămintea prea strâmtă în regiunea genital, să vă schimbați lenjeria imediat ce transpirați, și să shimbați frecvent produsele menstruale atunci când sunteți în acea perioadă a lunii. Dacă bubițele au apărut după ce ați schimbat tipul de săpun sau detergent de rufe, încercați să reveniți la produsul vechi. S-ar putea ca pielea să găsească noul produs iritant.

Dacă ești activă sexual, poți reduce (dar nu elimina complet) riscul de bubițe în zona genitală la femei, pentru a nu ajunge la medic pentru tratament. Este important să înveți cum trebuie utilizate corect prezervativele din latex, să efectuezi regulat teste Pap și HPV, și să faci teste pentru infecții cu transmitere sexuală ori de câte ori ai un nou partener. Nu uita că infecțiile cu transmitere sexuală nu vin întodeauna la pachet cu simptome. Menține la curent medicul în legătură cu starea ta de sănătate.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Insula Iubirii 2025. Casting ispite feminine în AntenaPLAY. Cine sunt tinerele care și-au dorit să facă parte din show
Playtech.ro
Ce a făcut Mirabela Grădinaru cât timp Nicușor Dan a plecat la Milano singur cu fiica. A avut si ea propria escapadă. Gestul ei a surprins pe toată lumea
observatornews.ro
Cum a planificat Emil Gânj uciderea fostei iubite: A pândit poliţiştii, apoi a intrat cu toporul în casă
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Evz.ro
Trafic restricționat în București. Reparații capitale la poduri și pasaje
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Acte necesare alocație copil. Ce sumă primești lunar, pe ce dată intră banii pe card
Dailybusiness.ro
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 iulie 2025
16 iulie 2025