Prezența paraziților intestinali în coprul uman poate avea unul dintre efecte apariția la nivelul pielii a unor bubițe, iritații sau chiar pete pe piele.
Paraziții intestinali trăiesc în interiorul unui organism viu hrănindu-se cu substanțele nutritive ale acestuia, afectând buna funcționare a organismului. Netratarea acestei probleme medicale poate duc e în timp la complicații grave precum migrene grave, halitoză, impotență, pierderea ciclului menstrual și chiar cancer.
Există peste 360 de tipuri de paraziți, iar majoritatea parazitează în intestine sau ficat, dar pot migra către plămâni, inimă, sistemul nervos central, mușchi, globi oculari și creier.
Unele tipuri de paraziți care provoacă infecții. Majoritatea acestor infecții nu sunt severe și pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor. Giardia intestinalis este printre cei mai răspândiți paraziți.
Bubițe de la paraziți intestinali: Ce este giardioza și care sunt cauzele
Infecția cu giardia este o infecție intestinală și este provocată de un parazit prezent mai ales în zonele unde igiena este deficitară, iar apa nu este potabilă. Acest parazit mai poate fi prezent în piscine, spa-uri sau lacuri.
Infecția cu giardia trece de obicei în câteva săptămâni. Problemele intestinale pot ține mai mult timp după eliminarea paraziților. Anumite medicamente sunt eficiente împotriva giardiei, însă nu toate persoanele răspund la acestea.
În cazul anumitor persoane pot să nu apară semne pe piele, bubițe sau pete și nici altfel de simptome, însă asta nu înseamnă că nu sunt purtătoare. În cele mai multe cazuri, semnele și simptomele apar de obicei la 1-3 săptămâni de la expunere.
Cauzele giardozei
Giardia intestinalis trăiește în intestinele oamenilor și animalelor. Înainte ca paraziții microscopici să treaca în fecale, aceștia sunt prinși în cochiliile lor tari denumite chisturi, care le permit să supraviețuiască timp de câteva luni în afara intestinelor. După ce intră în organismul-gazdă, chisturile se dizolvă și paraziții sunt eliberați.
Infecția se produce când ai ingerat în mod accidental chisturile de paraziți.
Cum să previi infecțiile cu paraziți intestinali
Pentru a preveni infecția cu giardia nu există încă un medicament sau un vaccin. Înb schimb, anumite obiceiuri sănătoase pot reduce posibilitatea de a te infecta sau de a răspândi infecția către alte persoane.
Una dintre cele mai simple metode preventive este să te speli pe mâini. Aceasta este cea mai simplă metodă și cea mai bună metodă să previi majoritatea tipurilor de infecții. De asemenea, trebuie să te speli pe mâini după folosirea toaletei sau după ce schimbi scutecele și înainte să mănânci sau să pregătești mâncarea. În cazul în care nu ai apă și săpun poți folosi un gel dezinfectant, însă aceștia nu sunt eficienți în distrugerea chisturilor de giardia care supraviețuiesc în mediu.
O altă metodă de prevenție este evitarea consumului de apă din surse nepotabile, precum lacuri sau râuri. În cazul în care nu este posibil să bei apă din altă parte, este indicat ca aceasta să fie fiartă timp de cel puțin 10 minute la 70 de garde.
Pentru cei care merg la piscine, mai ales în această perioadă călduroasă, este indicat să țină gura închisă și să evite pe cât posibnil să înghită apa din piscine, lacuri sau râurile în care înoată.
Cel mai indicat pentru consumul de apă este să o alegi pe cea îmbuteliată. Dacă mergi în anumite zone unde apa nu este potabilă, este indicat ca atât pentru băut cât și pentru spălatul pe dinți să folsoești apă îmbuteliată. De asemenea, se recomandă să eviți consumul de fructe și legume crude, chiar și pe acelea pe care le decojești tu.
Pentru cei care practică sexul anal, se recomandă folosirea de fiecare dată a prezervativul. De asemenea, trebuie evitat sexul oral-anal dacă nu ești protejat complet.