DSVSA a verificat brutăriile din Iași. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine non-animală au vizat operatorii din industria alimentară. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi în valoare de 10.000 de lei.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a efectuat mai multe verificări la operatorii economici. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine non-animală au vizat operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice. Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 10.000 de lei.
Brutăriile din Iași, verificate de DSVSA
Acțiunile de verificare efectuate la nivel național, pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2024, au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP). Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Iași se concentrează, în principal, pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor. Au fost efectuate controale la măcelăriile din Iași.
Ce nereguli au găsit inspectorii DSVSA Iași?
În urma controalelor efectuate de inspectorii DSVSA Iași, au fost constatate mai multe nereguli, precum neconformități privind personalul angajat (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului). De asemenea, inspectorii au găsit nereguli privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP. Alte neconformități sunt cele privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație, cum ar fi neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar. Firmele de catering au fost verificate de DSVSA Iași.
Au fost prelevate probe pentru laboratorul din Iași
În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente. Brutăriile din Iași au fost verificate de DSVSA, fiind prelevate probe pentru analizele de laborator.