Prima pagină » Titlurile zilei » Brutăria artizanală! O afacere înființată de o tânără din Iași care a renunțat la un job bine plătit pentru a face profit din vânzarea pâinii în Tătărași – FOTO

Brutăria artizanală! O afacere înființată de o tânără din Iași care a renunțat la un job bine plătit pentru a face profit din vânzarea pâinii în Tătărași – FOTO

08 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Ieșeanca în vârstă de 38 de ani a văzut că acest domeniu nu este suficient exploatat și a decis că e o bună oportunitate de afaceri. A căutat rețete pe bază de maia pe care le-a testat și le-a perfecționat. „Prima pâine cu maia am făcut- o acum 6 ani, încercând să caut o rețetă de biscuiți sănătoasă pentru copilul cu care abia începusem diversificarea. Căutând rețete, am ajuns la pâine cu maia. Am zis că dacă pâinea crește cu maia, vor crește și biscuiții”, susține antreprenoarea din Iași. În ultimii ani a crescut numărul antreprenorilor care înființează brutării artizanale. Numai prin programul Start-Up Nation au fost finanțate în jur de 30 de proiecte în ultimii doi ani pentru acest tip de afacere, iar jumătate dintre ele au fost deja înființate.

Alți tineri s-au orientat spre alte modalități de finanțare a afacerii, așa cum a procedat și Andreea Robu. Aceasta este o tânără din Iași care a decis în urmă cu câțiva ani să renunțe la jobul în cadrul unei companii aeriene și să devină antreprenoare. Ieșeanca a căutat surse de finanțare pentru a pune în aplicare ideea de afaceri, a testat piața, a văzut că le place potențialilor clienți ceea ce vrea să facă și a început să scrie proiectul. La scurt timp a primit finanțarea și acum se pregătește să scoată pe piață produsele făcute artizanal.

50.000 de euro, investiție într-o brutărie

Tânăra a obținut o finanțare în cadrul fundației Corona și a demarat investiția.

„Acum doi ani am depus dosarul pentru obținerea finanțării în cadrul fundației Corona împreună cu Camera de Comerț, iar după 8 luni proiectul european a fost aprobat. Am primit suma de 40.000 de euro. Prima tranșă a fost de 30.000 de euro și a doua de 10.000 de euro. Alți 10.000 de euro am investit din fonduri proprii. Echipamentul principal care face toată treaba este cuptorul care a costat jumătate din suma accesată, dar face toți banii. Noi lucrăm manual, artizanal. Pe lângă manufactură aveam nevoie de un cuptor bun. Coaja este crocantă la pâinea cu maia dacă temperatura și aburii sunt optimi. În momentul în care pui pâinea în cuptor și nu sunt respectate aceste reguli, coaja iese tare”, explică antreprenoarea.

Produsele vor ieși pe piață în curând

Tânăra va ieși pe piață cu produsele până la sfârșitul lunii.

„Brutăria încă nu e deschisă, e în curs de deschidere. Urmează să primim autorizația de la DSV săptămâna viitoare. Am încercat să punem la punct tot ce înseamnă birocrație. Cât mai curând posibil după ce vom avea autorizația, vom intra cu produsele în băcănii. Noi dăm spre degustare foarte multă pâine, iar feedback-ul e pozitiv”, spune ieșeanca. Tânăra povestește că ideea acestei afaceri a conturat-o în urmă cu 6 ani. „Prima pâine cu maia am făcut-o acum 6 ani, încercând să caut o rețetă de biscuiți sănătoasă pentru copilul cu care abia începusem diversificarea. Căutând rețete am ajuns la pâine cu maia. Am zis că dacâ pâinea crește cu maia, vor crește și biscuiții. Dar am renunțat la biscuiți în detrimentul pâinii cu maia”, povestește ieșeanca.

Lumea e interesată de pâinea cu maia

Tânăra a „testat” piața mai întâi în rândul prietenilor și rudelor.

„Am încercat acasă rețeta, am oferit pâinea celor din jurul meu și mi-am dat seama că e o nevoie care trebuie acoperită. Am făcut tot posibilul să formez cât mai mulți oameni să se obișnuiască cu această pâine și mi-am pus întrebarea dacă ar merge. Iar rezultatele arată că ar funcționa. M-am întrebat și cât aș putea da pe o pâine încât să îmi permit să o cumpăr. Lumea a fost interesată”, spune tânăra.

Aceasta explică de ce pâinea cu maia este apreciată.

„Lumea avea percepția că pâinea cu maia e tare, că nu poate fi mâncată. Dar nu e așa. Dacă știi să o păstrezi două, trei zile, pâinea devine și mai gustoasă, coaja e mai moale. Pâinea cu maia nu o mănânci toată la o masă pentru că e sățioasă, nu te îngrași de la această pâine”, mai spune ieșeanca.

400 de pâini, pe zi

Aceasta a făcut deja un plan de afaceri.

„Într-un an cred că amortizăm investiția. Oricum, nu făceam pasul acesta dacă nu eram convinsă că o să-i amortizez. Clientul modern se îndreaptă din ce în ce mai mult spre simplu, natural, o etichetă cu ingrediente cât mai puține. Cu cât sunt mai multe și conțin și cifre nu sunt interesați. Necesarul ar fi de 200 de pâini pe zi, dar vrem să ajungem la 400 de pâini pe zi, să intrăm în băcănii de proximitate, mici, de cartier, astfel încât pâinea să ajungă cât mai aproape de doritori. Ne dorim să lucrăm pe bază de comandă, pentru că lucrăm cu maia. Aceasta se pregătește cu o zi înainte și trebuie să știm cât să pregătim”, spune antreprenoarea.

10 lei pentru o pâine cu maia

În brutăria din Tătărași sunt trei angajați care pregătesc 10 sortimente de pâine.

„Majoritatea se plâng că nu găsesc angajați, dar nu e cazul meu. Nu știu dacă i-am căutat sau m-au găsit ei, dar sunt niște oameni fantastici și nu aș putea face nimic fără ei. Sunt oameni pe care mă pot baza, au venit chiar și din concediu dacă am avut nevoie. Eu cred că o afacere funcționează cu o echipă. De unul singur nu poți face nimic, orice tip de afacere ai face. Prețul unei pâini e 10 lei, de 600 de grame. Toate au același preț pentru a ne fi mai ușor. La produsul care are un tip de făină mai scumpă am lăsat același preț, dar am scăzut gramajul. La fel și la pâinea cu dovleac. În loc să mărim prețul, am scăzut cantitatea. Avem aproximativ 10 sortimente. Materia primă e de la producătorii locali. Luăm făină de la o moară de lângă Vaslui”, mai spune Andreea Robu.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Cum arată și la ce preț se vinde o garsonieră din Capitală fără geamuri și fără uși. "Garsoniera-dezastru" se află în Berceni
Playtech.ro
Andreea Marin s-a dezlănțuit! A uitat că e filmată și și-a dat frâu liber fericirii. Imaginile...
observatornews.ro
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Mamaia vs. Grecia: Cât costă șezlongurile, mâncarea și berea în 2025. Comparație surprinzătoare pentru turiști
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`