Broșura pentru admiterea la liceu 2024, în județul Iași! Vezi aici toate detaliile pentru absolvenți și părinți, dar și locurile disponibile în unitățile de învățământ

Broșura pentru admiterea la liceu 2024, în județul Iași! Vezi aici toate detaliile pentru absolvenți și părinți, dar și locurile disponibile în unitățile de învățământ

18 mai 2024, 02:00 _____ Vizualizări
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Inspectoratul Școlar Județean Iași a publicat vineri, 17 mai 2024, volumul al II-lea al Broșurii admiterii în învățământul liceal de stat, învățământul profesional de stat și învățământul dual pentru anul școlar 2024-2025. Vezi aici toate detaliile.

ISJ Iași a publicat broșura pentru admiterea la liceu 2024

Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în examen.

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii: media generală de absolvire a claselor V-VIII, nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale, nota obținută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale și nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă.

La Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Colegiul Național Iași, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” sunt disponibile câte 130 de locuri.

La Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași și Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” sunt câte 156 de locuri, iar 182 de locuri sunt disponibile la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Broșura completă publicată de ISJ Iași poate fi accesată AICI.

Calendarul examenului de Evaluare Națională

O lună îi mai desparte pe viitori elevi de liceu de primul examen important din viața lor, Evaluarea Națională 2024. Aceștia vor susține testarea la două materii: Limba română și Matematică. Conform calendarului, prima probă este programată pentru 25 iunie, iar ce-a de-a doua pentru 27 iunie.

După cum spune calendarul școlar pentru anul 2023-2024, elevii de clasa a opta vor încheia cursurile pe data de 14 iunie 2024. Înscrierea candidaților se face automat de secretariatele școlilor în perioada 11-14 iunie. Primele rezultate se vor afișa pe 3 iulie, iar cele finale, de după contestații, pe 9 iulie 2024.

Elevii nemulțumiți de nota primită la prima corectare pot depune, pe data de 3 iulie (orele 16-19) și 4 iulie 2024 (orele 8-12), contestații pentru a le fi reevaluată lucrarea. Regula spune că nota primită după contestație este definitivă. Astfel, contestația poate mări sau micșora media la Evaluarea Națională.

Media finală la Evaluarea Națională 2024 îi va ajuta pe elevi să ajungă la liceul mult dorit după completarea fișelor de opțiuni. Acestea se pot completa de elevii care nu au susținut teste de aptitudini la licee, care vor fi admiși după procedura de admitere a fiecărui liceu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *