Prima pagină » Sanatate » Bronșita astmatiformă. Cum se diferențiază de astm și bronșită
Bronșita astmatiformă. Cum se diferențiază de astm și bronșită

Bronșita astmatiformă. Cum se diferențiază de astm și bronșită

01 nov. 2023, 09:47,
în Sanatate

Acest diagnostic neoficial reprezintă o combinație intre astm și bronșită. Termenul „bronșită astmatiformă” este folosit adesea pentru a se referi la persoanele care suferă atât de astm, cât și de bronșită, sau care prezintă simptome care se suprapun celor două afecțiuni. Cu toate acestea, nu este un diagnostic medical oficial. Acest termen a apărut acum câteva decenii, atunci când cunoștințele medicale erau mai puțin avansate iar diagnosticele mai puțin specifice. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă bronșita astmatiformă, este util să înțelegem mai întâi astmul și bronșita, ambele fiind diagnostice oficiale, dar boli separate.

Ce este astmul și cum se diferențiază de bronsita astmatiformă

Astmul este o afecțiune pulmonară cronică care provoacă inflamația căilor respiratorii. Astmul este diagnosticat prin analize pulmonare și este tratabil, adesea cu corticosteroizi inhalatori și prin evitarea factorilor care declanșează simptomele.

Dacă suferiți de astm, căile respiratorii se pot inflama, se pot înfunda sau pot avea mușchii contractați. Acest lucru face dificilă circulația aerului în și din plămâni, ceea ce poate provoca simptome precum senzație de strângere în piept, tuse, dispnee (respirație dificilă), respirație suierătoare. Frecvența și severitatea simptomelor variază de la o persoană la alta și depind de cât de des sunteți expuși factorilor declanșatori.

Cauza astmului nu este bine înțeleasă, dar există multe lucruri care pot declanșa sau agrava simptomele astmului. Cel mai comun tip de astm este astmul alergic, care apare atunci când un alergen, cum ar fi polenul, mucegaiul sau scamele de animale, îngustează căile respiratorii, declanșând simptomele specifice. Există astm non-alergic, care este cauzat de factori precum poluarea aerului, inhalarea de aer rece, substanțe chimice de uz casnic, infecții, fum de tutun. Există și astmul profesional, care rezultă din inhalarea substanțelor chimice sau a prafului la locul de muncă, sau astmul indus de efort, care este declanșat de exerciții fizice.

Ce este bronșita

Există două tipuri de bronșită – acută și cronică. Bronșita acută este adesea cauzată de o infecție virală, dar poate fi, de asemenea, cauzată de o infecție bacteriană. Persoanele care suferă de bronșită acută se recuperează în mod obișnuit în câteva zile sau săptămâni. Pe de altă parte, bronșita cronică reprezintă un tip de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) care face dificilă respirația. Este într-o oarecare măsură tratabilă, dar nu este curabilă și, în general, provoacă deteriorarea progresivă a plămânilor.

Simptomele bronșitei acute și cronice sunt asemănătoare simptomelor astmului, printre care regăsim tuse care produce mult mucus, tuse frecventă, dispnee, senzație de strângere în piept, respirație șuierătoare.
Diferența principală între simptomele astmului și cele ale bronșitei este că persoanele cu bronșită pot avea o tuse care produce mucus.

Bronșita cronică este adesea diagnosticată la persoane care fumează sau au fost expuse la alți iritanți pulmonari pe o perioadă îndelungată, precum aer poluat, fumurile chimice, praful, fumatul pasiv. Această expunere pe termen lung poate deteriora plămânii și căile respiratorii, ceea ce poate face dificilă respirația. Deși este rar, bronșita cronică poate apărea și ca rezultat al unei afecțiuni genetice numită deficit de alfa-1 antitripsină, o afecțiune care poate provoca boli pulmonare și hepatice.

Ce este bronșita astmatiformă

Chiar dacă bronșita și astmul sunt boli separate, persoanele cu astm pot dezvolta cu siguranță bronșită (în special forma acută) la fel ca oricine altcineva. Acesta este un caz în care termenul „bronșită astmatică” poate fi folosit. Bronșita astmatică poate să se refere și la gradul de simptome asociate cu bronșita acută. Dacă este suficient de gravă, poate avea caracteristici ale astmului, cum ar fi respirația șuierătoare și senzația de strângere în piept. Bronșita astmatică poate să însemne și simptome de tuse cu producție de mucus, în opoziție față de alte simptome ale astmului, cum ar fi respirația suierătare sau dispnee.

Deși sunt considerate două condiții diferite, astmul și bronșita au multe similitudini. Ambele implică inflamația sau umflarea căilor respiratorii și, în mod specific, ambele pot afecta tuburile bronșice, care transportă aerul în și din plămâni. În ambele cazuri, procesul subiacent și caracteristica comună este inflamația căilor respiratorii.

Aceste afecțiuni au, de asemenea, simptome asemănătoare cum ar fi tusea, respirația șuierătoare, dispneea și senzația de strângere în piept, dar inflamația căilor respiratorii este cauzată de lucruri diferite. Bronșita este cauzată de un virus, infecție bacteriană sau expunere prelungită la iritanți, cum ar fi fumul de tutun, care poate deteriora plămânii. Uneori, fumul de tutun poate declanșa astmul, dar acest lucru nu se aplică la fiecare persoană cu astm. În timp ce cauza astmului nu este clară, genetica și mediul pot juca un rol, iar astmul poate fi declanșat de lucruri precum alergenii, exercițiile fizice și substanțele chimice.

Tratamentul pentru astm și bronșită

Terapiile pentru bronșită și astm se pot suprapune, de asemenea. Atât astmul, cât și bronșita cronică pot fi tratate cu inhalatoare care conțin bronhodilatatoare pentru a deschide căile respiratorii. Inhalatorul poate conține, de asemenea, steroizi pentru reducerea inflamației.

Tratamentul astmului se concentrează pe identificarea factorilor declanșatori. Odată ce puteți recunoaște factorii declanșatori, îi puteți evita, ceea ce poate preveni o reacție. De exemplu, dacă alergenul este polenul, ar trebui să minimizați expunerea la aer liber în timpul perioadelor cu concentrații mari de polen. Tratamentul suplimentar pentru bronșita cronică implică schimbări în stilul de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și evitarea fumului de țigară pasiv. Fumatul va irita și mai mult plămânii și va agrava simptomele. Dacă simptomele sunt grave, s-ar putea să aveți nevoie și de terapie cu oxigen.

Nu este clar dacă persoanele cu astm sunt mai predispuse la bronșită. Ai putea crede că având astm înseamnă că căile respiratorii sunt inflamate și că apărarea imunitară nu este optimă, ceea ce te poate predispune la o infecție bronșică. Dacă utilizați corticosteroizi orali ca tratament pentru astm, există un mic risc ca sistemul imunitar să vă fie suprimat, ceea ce poate crește riscul de infecții, inclusiv de infecții bronșice.

Ținerea sub control a simptomelor este crucială pentru persoanele cu astm. Faptul că există un risc crescut de a avea un sistem imunitar suprimat nu înseamnă că ar trebui să opriți administrarea medicamentelor. Dacă vă îngrijorează efectele secundare ale medicamentelor, consultați un specialist.

Astmul și bronșita sunt două afecțiuni separate care prezintă simptome și opțiuni de tratament asemănătoare. Atât astmul, cât și bronșita pot provoca simptome similare, dar cauzele pot fi diferite. Astmul poate avea mulți factori declanșatori, cum ar fi alergenii, exercițiile fizice sau substanțele chimice, în timp ce bronșita poate fi cauzată de expunerea prelungită la iritanți pulmonari, precum fumul de tutun, poluarea aerului, sau de o infecție virală sau bacteriană. Astfel, bronșită astmatiformă este un termen folosit în cazul în care cele două afecțiuni se suprapun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024