Prima pagină » Local » Britanicul Mark Urwin vrea să construiască sute de case pe dealurile din Bucium! Consilierii locali decid dacă zona va fi sufocată de traficul auto – FOTO

Britanicul Mark Urwin vrea să construiască sute de case pe dealurile din Bucium! Consilierii locali decid dacă zona va fi sufocată de traficul auto – FOTO

30 mai 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Sute de case ar urma să fie construite pe dealurile din Bucium. Proiectul va fi analizat în cadrul Consiliului Local, ședință programată în cursul acestei zile. În trecut, proiectul a fost retras de pe masa aleșilor locali.

Mark James Urwin, afacerist britanic, vrea să investească în zona Bucium, în apropiere de strada Șt. O. Iosif. Conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), pe suprafața de 11,8 hectare urmează să construiască un complex de locuințe, cu un număr de peste 200 de imobile cu regimul de înălțime D+P+1E+2R, sub denumirea de Cartierul „Mihai Eminescu”. În actele terenului apare ca proprietară și Sandra, soția afaceristului. Cele 11,8 hectare au fost achiziționate de la Eugen Klein, care a primit suma de 1 milion de euro.

Înainte de scumpirea materialelor de construcții, investitorul se gândea că poate să obțină sume cuprinse între 130.000 și 180.000 de euro. Acum, afaceristul vrea să introducă terenul în intravilanul municipiului Iași. Pentru asta are nevoie de avizul Consiliul Local. În ședința ordinară de astăzi, 30 mai 2022, proiectul va fi supus votului exprimat de consilierii locali. PUZ-ul a mai fost prezent pe ordinea de zi, dar a fost retras după ce a fost semnalat faptul că edificarea cartierului va afecta traficul rutier din zonă, deja afectat de numărul mare de autoturisme. În zona Bucium sunt prevăzute proiecte pentru construirea mai multor blocuri de locuințe colective, chiar lângă Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Britanicul Mark Urwin vrea să construiască sute de case, terenul fiind deja pregătit

Fiecare imobil va beneficia de cel puțin 2 locuri de parcare. Va fi construit și un centru de cartier (dotări de sănătate și învățământ). În acest moment, terenul deținut de Mark Urwin este împrejmuit. Parcela beneficiază de apă curentă, canalizare, gaz metan, curent electric. Mai mult, au fost construite drumuri între parcele, cu o lățime de 7 metri, cu rigole și borduri. Parcelele din Cartierul „Mihai Eminescu” au o suprafață cuprinsă între 300 și 1.000 de metri pătrați. Intrările în cartier au fost prevăzute cu bariere auto, dar și camere de supraveghere. Un gard de protecție a fost instalat pe o lungime de 1.800 de metri. S-au montat și rețelele de fibră optică, telefonie și televiziune.

În urmă cu 3 ani, un metru pătrat de teren se vindea cu 30 de euro, dar, acum, prețul s-a dublat. În cartier, canalizarea are o lungime de 5 kilometri, în timp ce rețeaua de gaz s-a întins pe o lungime de aproximativ 8 kilometri. La un moment dat, investitorul a organizat o masă festivă, ocazie cu care a chemat nu mai puțin de 70 de familii interesate de achiziționarea imobilelor.

Terenul beneficiarului poate pune probleme în timpul lucrărilor

Investitorul trebuia să ia în calcul existența pânzei freatice, situația în care cheltuielile cu construcțiile pot crește.

„Amplasamentul are un caracter dificil, determinat de o stratificație înclinată, cu o pantă de circa 15 la sută, pe acesta fiind posibilă amplasarea de construcții cu regimul de înălțime D+P+1E+2R, terenul având stabilitatea generală asigurată, cu condiția respectării recomandărilor din studiul geotehnic. Datorită pantei terenului, nu se poate vorbi despre inundabilitatea acestuia, în schimb trebuie luate în considerare apele freatice și a comportării construcțiilor în general”, se mai arată în documentația PUZ.

Britanicul Mark Urwin vrea să construiască sute de case pe dealurile din Bucium, dar totul depinde de votul consilierilor locali.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *