Prima pagină » International » Brexit: Regatul Unit și UE încheie un acord privind protocolul din Irlanda de Nord
Brexit: Regatul Unit și UE încheie un acord privind protocolul din Irlanda de Nord

Brexit: Regatul Unit și UE încheie un acord privind protocolul din Irlanda de Nord

27 feb. 2023, 20:40,
în International

Regatul Unit și UE au ajuns la un acord după luni de discuții cu privire la regulile comerciale controversate post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Deja, ambele părți o prezintă ca o resetare majoră în relațiile deteriorate – dar prim-ministrul britanic Rishi Sunak încă trebuie să o vândă scepticilor din propriul său partid și nu numai.

Regatul Unit și UE încheie un acord privind protocolul din Irlanda de Nord

Așa-numitul „cadru Windsor” vine după o ultimă zi de discuții între Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, luni la Windsor.

Detaliile sunt acum studiate de parlamentari de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, dar planul vizează reducerea birocrației vamale, egalizarea unor reguli fiscale în Regatul Unit. Vorbind la o conferință de presă comună, Sunak a salutat „o descoperire decisivă”.

„S-ar putea ca Regatul Unit și Uniunea Europeană să fi avut diferențele noastre în trecut, dar suntem aliați, parteneri comerciali și prieteni, lucru pe care l-am văzut în mod clar în ultimul an, când ne-am alăturat altora pentru a sprijini Ucraina”, a spus Sunak. „Acesta este începutul unui nou capitol în relația noastră.”

Această afirmație a fost reluată de von der Leyen, care a spus că planul va permite celor două părți „să înceapă un nou capitol” și să ofere „soluții de lungă durată în care amândoi suntem încrezători că vor funcționa pentru toți oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord.”

Fără îndoială, acum se recunoaște că protocolul nu funcționează

Sunak se confruntă acum cu sarcina considerabilă de a-i convinge pe parlamentarii Brexiteer pe propriile sale bănci conservatoare, dintre care mulți vor urmări îndeaproape verdictul Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, extrem de anti-protocol, pentru a se integra, potrivit Politico.

„Judecata noastră și poziția noastră de principiu în opunerea protocolului în Parlament și la Stormont au fost justificate”, a declarat liderul DUP Jeffrey Donaldson luni seară.

„Fără îndoială, acum se recunoaște că protocolul nu funcționează. Când alții au spus că nu va exista nicio renegociere și nicio schimbare, determinarea noastră a dovedit ce se poate realiza.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`