Brexit rămâne o mare problemă în condițiile în care miniștrii din Marea Britanie pregătesc o nouă legislație care să anuleze o parte cheie a acordului de retragere al UE de anul trecut, potrivit BBC.
Măsura ar elimina o cerință pentru noi regimuri vamale din Irlanda de Nord, care au fost destinate să împiedice returnarea controalelor la frontiera cu Republica Irlandeză.
Boris Johnson este de așteptat să spună că, dacă nu se ajunge la un acord până la 15 octombrie, ambele părți ar trebui să „meargă mai departe“. Premierul le va spune omologilor UE că finalizarea ieșirii Regatului Unit din bloc fără un acord comercial ar fi în continuare un „rezultat bun”.
Acesta vine după ce negociatorul-șef al Marii Britanii, David Frost, a spus că Marea Britanie nu se „sperie” să se îndepărteze.
De ce Brexit este încă o mare problemă
Deși Marea Britanie a părăsit oficial UE în ianuarie, Marea Britanie a continuat să respecte regulile stabilite la Bruxelles în timpul unei perioade de tranziție – care se încheie în decembrie – în timp ce discuțiile privind un acord comercial pe termen lung continuă.
O altă rundă de discuții – cea de-a opta – începe marți, având ca scop asigurarea unui acord care să permită companiilor din UE și Marea Britanie să tranzacționeze fără taxe sau controale vamale.
Dar, în ajunul reluării negocierilor, Financial Times a raportat că proiectul de lege privind piața internă va rupe un acord încheiat cu mai puțin de un an în urmă.
De asemenea, ar înlocui prevederile privind ajutorul de stat – asistența financiară acordată uneori de către guvern companiilor – care a fost unul dintre punctele cheie în discuții.
Corespondentul politic al BBC, Chris Mason, a descris-o ca pe o „dezvoltare electrizantă a procesului Brexit” care ar „încerca să elibereze Marea Britanie de obligația … de a verifica mărfurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord”.
Probleme cu Irlanda de Nord
Această obligație vizează prevenirea returnării infrastructurii, cum ar fi posturile de frontieră, de-a lungul frontierei Marii Britanii cu Republica Irlandeză, de care mulți se tem că ar putea dăuna păcii.
„Ei cred că guvernul face – încă o dată – un joc periculos în Irlanda de Nord și sacrifică poziția noastră internațională la altarul incompetenței primului ministru”, a declarat secretarul laburist al Irlandei de Nord, Louise Haigh.
Michel Barnier, principalul negociator al UE, a insistat adesea că ambele părți care respectă și pun în aplicare acordul de separare au fost o problemă cheie de încredere, fundamentală pentru succesul negocierilor comerciale.
„Dacă legislația internă britanică subminează grav acordul de retragere, vă puteți aștepta la o reacție puternică din partea capitalelor europene“, a scris ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, pe Twitter.
Păstrează legăturile cu UE
Surse guvernamentale au declarat pentru BBC că legislația „nu intenționează să deraieze discuțiile”, iar o purtătoare de cuvânt a spus că Marea Britanie va continua să abordeze discuțiile cu UE cu bună credință.
„În calitate de guvern responsabil, luăm în considerare opțiunile de rezervă în cazul în care acest lucru nu se realizează, pentru a ne asigura că sunt protejatecomunitățile din Irlanda de Nord”, a spus aceasta.
Secretarul de externe Dominic Raab a declarat pentru BBC că există două probleme nerezolvate care trebuie rezolvate în cadrul discuțiilor, drepturile de pescuit și regulile privind ajutorul de stat.