Prima pagină » International » Brazilia, Congo şi Indonezia au încheiat un parteneriat pentru salvarea junglei

Brazilia, Congo şi Indonezia au încheiat un parteneriat pentru salvarea junglei

16 nov. 2022, 10:09,
în International

Trei state care deţin cele mai mari păduri tropicale din lume, Brazilia, Congo şi Indonezia, au semnat un parteneriat pentru salvarea junglei, care este afectată de defrişările masive. Acesta alianţa deţine peste 50% din pădurile tropicale din lume şi urmăreşte atragerea în proiect a miliardarilor care ar putea contribui financiar la conservarea pădurilor.

Cele trei state au lansat oficial un parteneriat de cooperare în domeniul conservării pădurilor, după zece ani de discuţii privind o alianţă trilaterală.

Parteneriat pentru salvarea junglei între trei state care dețin cele mai mari păduri tropicale din lume

Preşedintele Braziliei, Luiz Inaciu Lulă de Silva a anunţat din vara că vrea să încheie un parteneriat cu alte două mari naţiuni cu păduri tropicale pentru a face presiuni asupra miliardarilor.

Din cauza distrugerii pădurilor tropicale, care servesc drept rezervoare de carbon, are loc eliberarea de dioxid de carbon care încălzeşte planeta şi astfel pune în pericol obiectivele climatice globale. Prin refacerea junglei, s-ar putea elimina gazele cu efect de seră din atmosferă.

„Avem aceleași provocări, aceeași oportunitate de a fi soluția la schimbările climatice,” a spus Izabella Teixeira, consilier al preșdintelui Braziliei.

Alianţa a subliniat că țările ar trebui plătite pentru reducerea defrișărilor și menținerea pădurilor ca rezervoare de carbon. Declaraţia comună a fost semnată în contextul discutiilr din Indonezia, înaintea reuniunii G20.

„Pădurile contează, natura contează. Și cred că fără protecția Amazon, nu putem avea securitatea climei. Cred că Brazilia ar trebui să promoveze ca alte țări să se unească.””, a spus Teixeira, care a fost ministru al Mediului în mandatul fostului președinte al Braziliei Luiz Inacio Lulă.

Totodată, ţările vor opta negocierea unui „mecanism de finanţare durabilă” pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare să își păstreze biodiversitatea, precum și pentru a crește finanțarea prin intermediul programului REDD+ al Națiunilor Unite pentru reducerea defrișărilor.

Discuţiile G20 au loc în acelaşi timp cu ultima săptămână a summitului COP27 al Naţiunilor Unite privind climă, care are loc în Egipt. Acolo, consilierul de mediu al lui Lulă, Izabella Teixeira, a declarat că Brazilia va încerca să obțină implicarea altor țări din bazinul amazonian, care se întinde pe teritoriul a nouă națiuni.

Atenuarea schimbărilor climatice, una dintre priorităţile României la COP27

Între 6-18 noiembrie 2022, la Sharm-El-Sheik se desfăşoară Summitul implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit), la care participă şi România. Delegaţia română la a 27-a Conferinţă a Părţilor Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) va susţine poziţia comună a Uniunii Europene, agreată în cadrul Consiliului de Mediu din 24 octombrie 2022 și va opta pentru atenuarea schimbărilor climatice. La Summitul implementării climatice participă și președintele României, Klauss Iohannis.

Un succes al COP27 este obţinerea unei decizii pe tema atenuării schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, Mitigation Work Programme va începe în anul 2023 şi va dura până în 2030 sau până când ecalajul de atenuare va fi închis.

Pe 7-8 noiembrie 2022 a avut loc Summitul implementării climatice, unde a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Acesta a susţinut Declaraţia Naţională şi a participat la mai multe întâlniri multilaterale şi bilaterale pentru promovarea cercetării şi inovării în susţinerea acţiunilor climatice.

Până acum, un parteneriat pentru salvarea junglei nu s-a realizat din cauza „dificultăților instituționale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`