Prima pagină » Culinar » Brânzoaice – rețetă delicioasă de plăcinte cu brânză

Brânzoaice – rețetă delicioasă de plăcinte cu brânză

20 nov. 2024, 10:26,
în Culinar

Brânzoaicele, rețetă tradițională românească, sunt apreciate de toți cei care iubesc gustul autentic al brânzei și al aluatului fraged.

Aceste mici plăcinte cu brânză sunt ideale atât pentru mic dejun, cât și pentru gustări sau mese festive. Ușor de preparat, brânzoaicele sunt o combinație perfectă între un aluat pufos și umplutura savuroasă de brânză, iar în varianta clasică sunt adesea îmbogățite cu stafide sau ierburi aromate, în funcție de preferințele fiecăruia.

Brânzoaice – rețetă tradițională românească

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 250 ml lapte călduț, 2 ouă, 100 g unt sau margarină, 25 g drojdie proaspătă, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare, 1 lingură de ulei (pentru uns tava). Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci (se amestecă cu brânză telemea sau brânză de oaie, după preferință), 1 ou, 2 linguri de smântână, 2-3 linguri de zahăr (pentru brânzoaicele dulci) sau ½ linguriță de sare (pentru brânzoaicele sărate), 1 linguriță de esență de vanilie (pentru brânzoaicele dulci) sau ierburi aromatice (pentru varianta sărată).

Într-un bol adânc, se pune făina cernută, iar în mijloc se face o adâncitură. Într-un vas separat, se dizolvă drojdia în laptele călduț și se lasă câteva minute până când se activează. Se adaugă amestecul de drojdie peste făină, împreună cu ouăle bătute și untul topit (dar nu fierbinte), iar la final se pune sarea. Se frământă aluatul până când devine elastic și nelipicios. Dacă este nevoie, se adaugă puțină făină sau lapte pentru a obține consistența dorită.

Se acoperă bolul cu un prosop curat și se lasă aluatul la dospit într-un loc cald, timp de aproximativ o oră, sau până când își dublează volumul.

Pregătirea umpluturii

Într-un alt bol, se pune brânza de vaci, iar dacă este prea umedă, se poate scurge puțin. Se adaugă oul, smântâna, zahărul (pentru brânzoaicele dulci) sau sarea (pentru brânzoaicele sărate) și esența de vanilie sau ierburile aromatice, după gust. Se amestecă bine până când se obține o compoziție omogenă.

După ce aluatul a dospit, se împarte în bucăți mici, aproximativ de mărimea unei bile de golf. Fiecare bucată se întinde cu un sucitor într-o formă rotundă, iar în mijloc se pune o lingură de umplutură de brânză. Marginile aluatului se pliază deasupra umpluturii, formând un pliculeț sau un pachet mic. Se așază brânzoaicele într-o tavă unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Brânzoaicele se coc timp de 20-25 de minute sau până când devin aurii și crocante la exterior. După ce se scot din cuptor, se pot unge cu puțin unt pentru a le da un aspect lucios și o textură mai moale.

Brânzoaicele se servesc calde, dar sunt delicioase și reci, fiind perfecte pentru o gustare sau o masă de dimineață. Ele pot fi acompaniate de un pahar de iaurt sau un ceai aromat. Varianta dulce cu stafide și vanilie este adesea preferată de copii, în timp ce varianta sărată cu brânză telemea și ierburi aromatice este mai apreciată de adulți.

Brânzoaicele, cu rețeta lor versatilă, pot fi personalizate după gusturile fiecăruia, iar succesul lor este garantat de combinația perfectă între un aluat pufos și o umplutură savuroasă.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Semnătura de 185.000$. Înainte să dea cu subsemnatul la poliţie, fraţii Tate, acuzaţi de viol şi trafic de persoane, şi-au scos bolizii pe Calea Victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Decizie istorică în creștinism. Planul Papei, consecințe greu de anticipat
SportpeSurse
Alexandra, fata lui Maricel Păcuraru, l-ar fi rugat pe Gigi Becali să o adopte. Discuția dintre cei doi a fost divulgată de patronul FCSB
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI! Corina Caciuc și Reghe, în culmea fericirii. Anamaria Prodan va fi furioasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Este ştirea momentului în ROMÂNIA. Verdictul final, în mai puţin de o oră
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 martie 2025
22 martie 2025