Prima pagină » Culinar » Brânzoaice cu brânză sărată: Poale-n brâu ca la bunica

Brânzoaice cu brânză sărată: Poale-n brâu ca la bunica

16 nov. 2021, 11:02,
în Culinar

Fiecare dintre noi a mâncat măcar o data brânzoaice cu brânză sărată și mărar. Aceste bunătăți pufoase, moi, aromate și cu brânză din belșug, așa cum doar bunica știa să facă nu au cum să nu fi rămas în memoria fiecăruia dintre noi și să-și dorească să încerce acasă rețetă.

Rețeta de brânzoaice cu brânză sărată și mărar, așa cum știa bunica să facă este una foarte simplă și poate fi făcută de orice gospodină la ea în bucătărie chiar dacă nu are foarte multe cunoștințe în domeniul gastronomic.

branzoaice cu branza sarata

Brânzoaice cu brânză sărată: Ingredientele pe acre le folosea bunica

Pentru rețeta de brânzoaice cu brânză sărată și mărar, bunica folosea ca ingrediente pentru aluat 500 g făină albă, 250 ml iaurt, 20 g drojdie proaspătă, o lingură zahăr tos, o linguriță cu vârf de sare, 5 gălbenușuri și 80 g de unt cu minim 82% grăsime.

Pentru umplutură, bunica punea 350 g brânză de vaci grasă scursă bine de zer, 150 g de brânză sărată, 5 gălbenușuri, 20 g griș de grâu și o legătură de mărar tocat mărunt.

Pentru început, bunica punea într-un bol laptele bătut cu drojdia, zahărul tos, amesteca ușor pentru activarea drojdiei și pe urmă acoperea bolul cu o folie de prospețime. Un mare secret al bunicii pentru un gust deosebit era ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

branzoaice cu branza sarata pe o farfurie

Bunica punea făina într-un bol încăpător și făcea o gaură în mijloc având grijă să adauge compoziția de drojdie care deja a fost activată, gălbenușurile, sarea și să amestece cu o lingură de lemn.

Pe urmă, adăuga untul în aluat și frământa până obținea un aluat fin, elastic și destul de lejer.

Aluatul îl punea într-un castron uns cu puțin ulei și îl acoperea cu o folie și îl punea la loc călduț, până își dubla volumul. Pentru asta, bunica lăsa aluatul la crescut aproximativ o oră.

Când termina de frământat aluatul, bunica dădea drumul la cuptor pentru ca acesta să nu fie rece în momentul în care bagă tavă cu brânzoaice.

branzoaice cu branza sarata intr-o tava

Cum se face compoziția pentru brânzoaice cu brânză sărată

În timp ce aluatul stătea la crescut, bunica se apuca de compoziția de brânză. Mai întâi, punea toate ingredientele într-un bol și amesteca pentru omogenizare.

Când aluatul era crescut, bunica îl întindea pe masa unde în prealabil presărase făină. Aluatul întins sub forma unui pătrat îl tăia în 16 pătrate egale, după care le umplea cu compoziția de brânză. Pe urmă, bunica împăturea fiecare pătrat deasupra compoziției de brânză aducând fiecare colț spre centrul pătratului.

Când toate brânzoaicele erau pregătite, le punea în tăvi tapetate cu hârtie de copt la distanțe de cel puțin 3-4 cm între ele. Le punea la această distanță deoarece în timpul coacerii brânzoaicele cu brânză sărată creșteau și trebuiau să aibă loc una de cealaltă. După ce le punea în tavă, bunica le lăsa la crescut preț de aproximativ 15 minute.

branzoaice cu branza sarata

Pe urmă, bunica le ungea cu un gălbenuș frecat cu 2 linguri de lapte și le lăsa la copt pentru 18-20 de minute sau până se rumenesc frumos.

Când erau gata, bunica scotea brânzoaicele cu brânză sărată din cuptor și le lăsa să se răcească puțin, după care erau numai bune de mâncat!

Dacă vă place această rețetă de brânzoaice cu brânză sărată, puteți încerca și rețeta de plăcinte poale în brâu, negresa de post, după o rețetă a bunicii, lapte de pasăre, ca la bunica sau cornulețe cu osânză, după o rețetă a bunicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`