Prima pagină » Culinar » Brânzoaice cu brânză dulce: Poale-n brâu ca la bunica acasă

Brânzoaice cu brânză dulce: Poale-n brâu ca la bunica acasă

18 nov. 2021, 11:35,
în Culinar

Bunica pregătea cele mai pufoase brânzoaice cu brânză dulce. Urmând o rețetă tradițională foarte simplă, bunica ne bucura cu un desert absolut delicios. Brânzoaicele din aluat dospit cu umplutură vanilată și dulce de brânză sunt oricând cel mai bun răsfăț pentru papilele gustative.

Pentru a pregăti cele mai aromate brânzoaice dulci cu stafide, bunica gătea aluatul pufos și umplutura cremoasă după o rețetă păstrată din generație în generație. Ea mereu le pudra cu zahăr și le aranja frumos pe farfurie. Unele gospodine pregătesc brânzoaice din aluat ca de pâine, cu apă în loc de lapte, fără ouă. Însă, brânzoaicele pregătite după rețeta bunicii sunt o adevărată desfătare culinară.

Brânzoaice cu brânză dulce: Cum să faci poale-n brâu, ca în copilărie

Bunica pregătea cel mai pufos aluat, amestecând zahărul cu drojdia și cu laptele proaspăt. Ea mereu folosea doar lapte călduț, adăugând treptat gălbenușurile de ouă de casă. Pentru a obține cel mai bun aluat pentru brânzoaicele cu brânză dulce ea adăuga unt. Nici untul nu-l folosea rece, mereu îl scotea din frigider înainte de a se apuca să pregătească deliciosul desert.

Pentru a obține acea aromă nemaipomenită, bunica adăuga coajă de lămâie și vanilie. Ulterior omogeniza toate ingredientele cu făină. După ce a pregătit aluatul, ea îl frământa timp de 10 minute. Pentru a obține cele mai pufoase brânzoaice, bunica lăsa pentru o oră aluatul la dospit până acesta își dubla forma. Până creștea aluatul, ea pregătea cea mai delicioasă umplutură de brânză dulce.

Cea mai bună umplutură pentru brânzoaice cu brânză dulce pregătită de bunica

Bunica mereu lăsa la scurs brânza de vaci, ulterior după ce aceasta numai avea zer, ea îl amesteca cu restul ingredientelor. Pentru a obține o umplutură cremoasă, ea adăuga și griș. Bunica adăuga griș în funcție de cât de apoasă era brânza. Dacă aceasta era mai apoasă, bunica adăuga mai mult griș. Însă, dacă brânza era foarte uscată, ea renunța să mai adauge griș. Pentru a obține un gust cât mai bun, ea adăuga și stafide sau fructe uscate.

Un sfat din partea bunicii pentru cele mai bune brânzoaice cu brânză dulce este faptul că din compoziție nu trebuie să lipsească un pic de sare. Chiar dacă brânzoaicele noastre sunt un desert desăvârșit, bunica recomandă adăugarea unui vârf de cuțit de sare. De asemenea, aromele de vanilie și coaja rasă de lămâie sunt două ingrediente obligatorii pentru cele mai aromate brânzoaice făcute după rețeta tradițională.

Bunica spunea că fără de acestea, brânzoaicele ies fade. Un alt secret din partea bunicii pentru o umplutură delicioasă este modul în care se adaugă stafidele. Acestea nu trebuie înmuiate deoarece se vor umfla la copt prin absorbirea zerului în exces al brânzei.

Cum decupa bunica cele mai bune brânzoaice cu brânză dulce

Bunica era extrem de bucuroasă când trebuia să decupeze și să lipească brânzoaicele. Ea știa că are ajutoare de nădejde, împreună cu nepoțeii, ea întindea foile, decupând pătrățele pentru brânzoaice. Uneori le făcea și în formă de trandafir dacă avea timp.

După ce bunica întindea foarte bine foaia o tăia în 12 bucăți. Compoziția de brânză o așeza pe fiecare pătrățel cu lingura, astfel încât să fie oarecum egale grămăjoarele.

Ea obișnuia să le închidă ca un plic. Primul colț îl așeza peste umplutură și-l ungea cu oul bătut, ridicând și al doilea colț opus pe care la fel îl ungea cu ou. Ea repeta exact același proces cu celelalte două colțuri. Oul bătut reprezenta practic lipiciul acelor plicuri extrem de delicioase. Bunica spunea că dacă colțurile nu sunt unse, brânzoaicele se vor desface la copt.

Bunica aranja frumos pe tavă brânzoaicele umplute și le ungea bine la exterior cu oul bătut rămas. Ulterior, bunica punea la copt bunătățile de brânzoaice dulci pentru 10 minute. Înainte de a pune la copt minunatul desert, ea avea grijă să încingă foarte bine cuptorul.

Dacă brânzoaicele cu brânză dulce ți-au fost pe plac, cu siguranță trebuie să încerci și brânzoaicele cu brânză sărată pregătite ca la bunica. De asemenea, dacă vrei un desert prăjit, poți să le prăjești și să obții cele mai dulce brânzoaice prăjite.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2025
20 decembrie 2025
Articole similare
El este șoferul care a vrut să-și facă dreptate în rondul de la Podul de Piatră! Tânărul a mai avut permisul suspendat pentru viteză
02:00
FOTOVIDEO El este șoferul care a vrut să-și facă dreptate în rondul de la Podul de Piatră! Tânărul a mai avut permisul suspendat pentru viteză
O nouă investiție este anunțată în comuna Miroslava! Primăria pregătește un proiect de peste 4,7 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere
02:00
O nouă investiție este anunțată în comuna Miroslava! Primăria pregătește un proiect de peste 4,7 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere
Este oficial! Angajatorii primesc amenzi de 40.000 de lei pentru fiecare muncitor care lucrează la negru. La Iași, ITM a aplicat amenzi de 3.125.000 de lei pentru munca nedeclarată
02:00
Este oficial! Angajatorii primesc amenzi de 40.000 de lei pentru fiecare muncitor care lucrează la negru. La Iași, ITM a aplicat amenzi de 3.125.000 de lei pentru munca nedeclarată
Valetu lu dom primar a ațipit iar lângă ușă
02:00
Valetu lu dom primar a ațipit iar lângă ușă
Doi frați din Iași, care au lucrat pe plajele din California, au renunțat la visul american pentru a reveni acasă! De la șofer la o firmă de catering, la manager
02:00
FOTO Doi frați din Iași, care au lucrat pe plajele din California, au renunțat la visul american pentru a reveni acasă! De la șofer la o firmă de catering, la manager
Din ce în ce mai mulți români aleg să meargă în străinătate pentru intervenții stomatologice. Specialiștii atrag atenția că prețurile mici nu garantează calitatea lucrării. Dr. Andreea Alexe: „Se moare de la un dinte, din păcate”
02:00
Din ce în ce mai mulți români aleg să meargă în străinătate pentru intervenții stomatologice. Specialiștii atrag atenția că prețurile mici nu garantează calitatea lucrării. Dr. Andreea Alexe: „Se moare de la un dinte, din păcate”
Două firme vor să construiască în comuna Moșna, din județul Iași, un parc fotovoltaic! Primăria din localitate vrea să devină independentă energetic
02:00
Două firme vor să construiască în comuna Moșna, din județul Iași, un parc fotovoltaic! Primăria din localitate vrea să devină independentă energetic
Aceștia sunt afaceriștii din Iași, agreați de PNL, care au primit în 2025 sute de contracte fără licitație! Valoarea totală depășește 2 milioane de euro  
02:00
FOTO Aceștia sunt afaceriștii din Iași, agreați de PNL, care au primit în 2025 sute de contracte fără licitație! Valoarea totală depășește 2 milioane de euro  
Cine este, de fapt, în spatele afacerii? Domnul doctor face bani grei
02:00
Cine este, de fapt, în spatele afacerii? Domnul doctor face bani grei
Iașul a atras 27,84 milioane de euro de la AFIR în anul 2025. Investițiile sunt realizate în energie regenerabilă, pomicultură și infrastructură
02:00
Iașul a atras 27,84 milioane de euro de la AFIR în anul 2025. Investițiile sunt realizate în energie regenerabilă, pomicultură și infrastructură