Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Brânza și vinul roșu ar proteja împotriva problemelor cognitive
Brânza și vinul roșu ar proteja împotriva problemelor cognitive

Brânza și vinul roșu ar proteja împotriva problemelor cognitive

14 dec. 2020, 18:18,
în Sanatate

Schimbarea unora dintre obiceiurile alimentare ar putea ajuta la limitarea declinului cognitiv. Aceasta sugerează un studiu realizat de cercetători americani, care relevă că vinul roșu și brânza ar fi benefice în lupta împotriva problemelor cognitive legate de vârstă.

Știm că alimentele pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra anumitor aspecte ale sănătății noastre. Un nou studiu arată o legătură între dietă și acuitatea cognitivă din ultimii ani de viață. Și nu fructele și legumele – evident esențiale în viața de zi cu zi – sunt cele care stau în centrul atenției, ci brânza și vinul roșu.

Publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, acest studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Iowa a analizat datele de la 1.787 de adulți cu vârste cuprinse între 46 și 77 de ani. Participanții au fost supuși unui test de inteligenta specific in cadrul unui chestionar pe ecran tactil, cu două evaluări ulterioare. Toate datele au fost compilate între 2006 și 2016.

De asemenea, aceștia au trebuit să furnizeze informații despre consumul de alimente și alcool la momentul inițial și la două evaluări ulterioare. Aceasta se referea la consumul de fructe și legume, precum și la obiceiurile în ceea ce privește carnea, peștele, ceaiul, cafeaua sau alcoolul (bere, cidru, vin, șampanie).

De ce brânza și vinul roșu pot proteja împotriva problemelor cognitive

Ca urmare, brânza pare a fi cel mai protector aliment împotriva problemelor cognitive legate de vârstă, la fel și consumul zilnic de alcool, în special vinul roșu, despre care se crede că este asociat cu o funcție cognitivă îmbunătățită. O altă observație este că un consum săptămânal de miel, dar nu și alte tipuri de carne roșie, ar avea, de asemenea, un impact pozitiv pe termen lung. Pe de altă parte, oamenii de știință precizează că consumul excesiv de sare este destul de dăunător, în special pentru persoanele care deja prezintă riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

„Am fost plăcut surprins să aflu că consumul de brânză și cel de vin roșu în fiecare zi nu este bun numai pentru a ne ajuta să facem față pandemiei Covid-19, ci și pentru a putea înfrunta o lume din ce în ce mai complexă, care nu pare să încetinească niciodată”, spune dr. Auriel Willette, autorul principal al studiului, potrivit Doctissimo.

Cercetătorii doresc acum să efectueze studii clinice randomizate pentru a determina dacă modificările dietetice simple ar putea avea un impact semnificativ asupra creierului. Ceea ce ar putea îmbunătăți prevenirea declinului cognitiv, dar ar duce si la o înțelegere mai buna a bolii Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *