În lume există multe tipuri de brânzeturi, cu arome și texturi unice ce conferă un plus de farmec meselor tale zilnice. Dacă ești fan al acestui produs lactat, brânza Brie este o specialitate pe care trebuie să o încerci, deoarece poate fi savurată într-o mulțime de moduri, cu adaosuri dulci sau sărate.
De unde provine brânza Brie?
Dacă nu ai încercat niciodată brânza Brie, s-ar putea să te întrebi ce este atât de special la ea. Această brânză franțuzească cu coaja moale este preferata multora, iar unii o consideră o delicatesă. Are un gust bogat, untos, cu o notă ușor fructată. În interiorul cremos, vei descoperi aroma pământie și textura cremoasă specifică acestei brânze.
Vei găsi brânza Brie autentică doar în Franța, dar poți cumpăra versiuni delicioase în majoritatea magazinelor locale de produse alimentare, deoarece este o brânză extrem de populară. Numele Brie provine de la regiunea franțuzească unde a fost creată această brânză.
Legenda brânzei Brie datează din secolul al VIII-lea, când împăratul francez Carol cel Mare, aflat la o mănăstire, a gustat această brânză moale și a fost fascinat de gustul și textura sa, făcând-o cunoscută și altora.
În Franța, această brânză este produsă atât cu lapte pasteurizat, cât și cu lapte crud nepasteurizat. Dacă dorești să servești brânza așa cum o fac francezii, ar trebui să o oferi oaspeților tăi la cină ca un fel individual înainte de desert. Cu toate acestea, mulți oameni servesc brânza Brie și ca aperitiv cu fructe, mezeluri și biscuiți.
Ce ce alimente și băuturi să o servești
Poate că te întrebi cum ai putea mânca brânza Brie. Deoarece este atât de bogată în arome, această brânză complementeaza excelent multe alimente și băuturi. În general, aromele acide ajută la echilibrarea texturii catifelate a acestui produs lactat. Pâinea frageda și sfărâmicioasa, precum bagheta, va pune cel mai bine în evidența cremozitatea brânzei Brie. Brânză Brie este delicioasă atunci când este servită alături de curmale, migdale, baghetă franțuzească, carne de pui, caise, merișoare, nuci, prosciutto, mere și pere.
O poți încălzi ușor la cuptorul cu microunde până când miezul său devine cremos și apoi să o servești cu crutoane sau biscuiți sărați. Dacă încălzești brânza la cuptor timp de aproximativ 10 minute, poți adăuga merișoare proaspete sau sos de merișoare, nuci pecan caramelizate și un strop de nucșoară pentru a obține un desert special. Pentru o prezentare delicioasă, poți aranja brânza Brie alături de fructe precum struguri, piersici, căpșuni, pere sau mere caramelizate.
Băutura cel mai des asociată cu brânză Brie este șampania. Dar aceasta se potrivește de asemenea fantastic și cu anumite sortimente de vin și bere. Vinul roșu cu o paletă fructata, cum ar fi Pinot Noir, vor contrasta frumos cu gustul blând al acesteia. Vinurile albe uscate și acide, precum Sauvignon Blanc, sunt de asemenea o alegere excelentă. Vinurile cu care se asociază cel mai bine sunt Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Zinfandel și Sauvignon Blanc.
O altă alegere de băutură ar putea fi berea. Optează pentru o bere fructată sau puternic acidulată, pentru o experiență supremă. Și dacă alcoolul nu este în meniu, sucurile de fructe ușoare și proaspete, cum ar fi merele sau sucul de struguri, se potrivesc perfect.
Pentru a te putea bucura cu adevărat de brânza Brie, mai întâi scoate-o din frigider și las-o să se odihnească la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute. Acest lucru îi va permite să se înmoaie și, pe măsură ce se încălzește, va deveni din ce în ce mai aromată. Odată înmuiată, pur și simplu tai-o în bucăți mici, fără a îndepărta coaja, care este comestibilă și foarte aromată.