Prima pagină » Actualitate » Brancardierul de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală acuzat că ar fi detubat o pacientă care a decedat, arestat preventiv

Brancardierul de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală acuzat că ar fi detubat o pacientă care a decedat, arestat preventiv

16 dec. 2020, 15:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Tribunalul București a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru brancardierul de la Spitalul “Victor Babeş” din Capitală acuzat că ar fi detubat o pacientă care a decedat. Prima instanță hotărâse arestarea la domiciliu a brancardierului.

Sâmbătă, Judecătoria Sectorului 3 a respins propunerea Parchetului Tribunalului Bucureşti de arestare preventivă a brancardierului și a decis arestarea la domiciliu a acestuia, pentru 30 zile.

Decizia a fost atacată de Parchet, iar Tribunalul Bucureşti a admis miercuri contestaţia procurorilor și a decis arestarea preventivă a brancardierului pentru 26 de zile. Decizia este definitivă.

Brancardierul fusese reținut vineri seară

Parchetul Tribunalului Bucureşti a anunţat, vineri seară, că brancardierul de la Spitalul “Victor Babeş” din Bucureşti a fost reţinut, anchetatorii stabilind că bărbatul a intrat în salonul ATI înaintea colegilor şi, confundând pacienta cu una decedată care trebuia transportată, i-a scos sonda de intubare. El este urmărit penal pentru ucidere din culpă.

Procurorii au precizat că, în 10 decembrie, la ora 15:30, după ce una dintre cele două paciente dintr-un salon al Secţiei de Terapie Intensivă a fost declarată decedată, pentru ridicarea cadavrului din salon şi depunerea acestuia la morgă au fost solicitaţi mai mulţi brancardieri, între care şi inculpatul, precum şi o infirmieră.

„Inculpatul s-a echipat cu costumul de protecţie, a intrat în salonul respectiv fără a-i mai aştepta pe ceilalţi şi, confundând cele două paciente, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi a scos sonda de intubare de la pacienta în viaţă, aceasta decedând la scurt timp, în pofida manevrelor de resuscitare aplicate de medicii care fuseseră alertaţi. Inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive”, au mai precizat procurorii.

Decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale

Pacienta detubată din greșeală avea 65 de ani și era internată de două săptămâni la unitatea medicală, fiind bolnavă de COVID-19.

„Există indicii solide că decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale, coordonatorul turei de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș a sesizat organele competente, respectiv Parchetul și Poliția, care au declanșat imediat o anchetă, circumstanțele exacte ale producerii incidentului fiind în prezent investigate”, au transmis reprezentanții spitalului.

Arest la domiciliu, în primă instanță

În primă instanță, judecătorii au decis ca brancardierul care ar fi detubat o pacientă din greşeală o pacientă să fie arestat la domiciliu.

Judecătorii Sectorului 3 al Capitalei au decis că acest bărbat va primi arestul la domiciliu, după ce a fost reţinut seara trecută cu propunere de arestare preventivă. Vorbim de un bărbat de 58 de ani, brancardierul care a detubat-o pe acea pacientă de 65 de ani care mai apoi a murit în urma detubării. El nu era abilitat conform fișei postului să facă proceduri medicale de orice fel.

De asemenea, au fost anchete pe mai multe planuri făcute la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Și ministrul Sănătății a trimis ieri inspectorii DSP la acea adresă și de asemenea, trebuie să spunem faptul că rezultatele de la INML au arătat întradevăr, că femeia ar fi murit din cauza lipsei de oxigen, lucru ce susține în continuare, ipoteza că ea a muri, deci, în urma detubării de la aparatele care o țineau în viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`