Prima pagină » National » Brânca ursului păreri: Ce beneficii are consumul acestei plante
Brânca ursului păreri: Ce beneficii are consumul acestei plante

Brânca ursului păreri: Ce beneficii are consumul acestei plante

20 sept. 2023, 09:07,
BZI.ro, în National

Sunt numeroase păreri despre brânca ursului, despre consumul acestei plante și despre modul în care aceasta se poate prepara. Brânca-ursului, sau Heracleum sphondylium L., reprezintă o plantă erbacee obișnuită, aparținând familiei Apiaceae, și este denumită în mod obișnuit și crucea-pământului.

Spre deosebire de Ochiul Boului care este folosită pentru tratarea problemelor dermatologice, a durerilor de cap, dar și a răcelii, brânca ursului se poate folosie în afecțiuni ale aparatului genital și nu numai.

Brânca ursului păreri! Unde crește și ce reprezintă

Numeroase păreri despre brânca ursului sunt pozitive. Planta este una benefică pentru femei, dar nu numai. Proprietățile terapeutice ale acestei plante pot fi exploatate sub diferite forme, precum capsule, tinctură sau infuzie. Brânca-ursului este o plantă perenă sau bienală, ușor de identificat prin florile mici, compuse, cu cinci petale, dispuse în caracteristicele ciorchini mari. Originea sa se află în Eurasia, dar s-a adaptat și în estul Americii de Nord. Această plantă poate atinge înălțimi de până la 1,8 metri și are tulpini robuste, acoperite cu peri. Florile brânca-ursului pot varia de la nuanțe de roz la alb și se dispun în ciorchini cu diametrul de aproximativ 20 de centimetri.

Brânca-ursului este adesea întâlnită în pajiști și poieni, mai ales în zonele montane, la altitudini sub 2500 de metri. Solurile umede și bogate în azot reprezintă mediul său preferat. Culegerea plantei are loc în primăvară și vară, iar lăstarii regenerează dacă sunt tăiați. Frunzele tinere, care nu sunt încă complet dezvoltate, reprezintă cea mai valoroasă parte a plantei.

Alte plante asemănătoare cu brânca-ursului pot fi uneori confundate cu membrii familiei Apiaceae, cum ar fi tărâțele de apă (Cicuta), păstârnacul sălbatic (Pastinaca sativa), păstârnacul de apă (Sium), sau Giant hogweed (Heracleum mantegazzianum), o plantă mult mai înaltă, care se caracterizează prin pete purpurii pe tulpini și frunzele ascuțite. Populațiile native din Alaska, Columbia Britanică, Marile Câmpii Centrale și Arizona au folosit brânca-ursului în scopuri medicinale și nutritive. Nativii americani din Alaska consumau interiorul tulpinilor crude și fierbeau rădăcinile pentru a extrage zahărul. În Arizona, apașii consumau frunzele și tulpinile tinere și utilizau rădăcinile în tratamentul epilepsiei. Practic, aceste popoare o foloseau ca legumă verde.

Avantajele brânca-ursului

Brânca-ursului poate fi folosită ca remediu în afecțiuni ale aparatului genital, deoarece reglează ciclul menstrual, stimulează activitatea ovarelor, relaxează mușchii vaginali și uterini. Mai mult, poate fi eficientă în tratarea anexitelor și a bolilor cu transmitere sexuală, precum sifilis, gonoree și chlamydia. De asemenea, poate fi benefică pentru femeile predispuse la menopauză precoce.

Planta are, de asemenea, un efect pozitiv asupra infertilității cauzate de dezechilibre hormonale. Brânca-ursului poate contribui la prevenirea infecțiilor urinare datorită proprietăților sale antibiotice și antiseptice, care ajută la eliminarea microorganismelor care afectează aparatul urinar.

Datorită capacitatății sale de a îmbunătăți circulația sângelui la nivelul organelor genitale masculine și de a stimula secreția gonadelor, brânca-ursului poate fi o soluție pentru impotență. De asemenea, poate spori șansele de concepție, crescând numărul și mobilitatea spermatozoizilor. Brânca-ursului poate fi, de asemenea, utilizată pentru a preveni apariția osteoporozei, deoarece stimulează secreția de estrogen, hormonul care reglează metabolismul calciului în organism.

Alte utilizări ale brânca-ursului

Rădăcina și frunzele de brânca-ursului sunt recomandate pentru pacienții cu ulcere, boli hepatice sau gastrointestinale, precum și afecțiuni ale vezicii biliare. Suplimentele pe bază de brânca-ursului pot fi administrate și copiilor cu epilepsie sau tulburări psihice, însoțite de recomandarea unui medic. Mai mult, brânca-ursului este o plantă sălbatică comestibilă. Lăstarii tineri au un gust vag asemănător cu țelina și un miros caracteristic morcovilor. Așadar, părerile despre brânca ursului sunt pozitive in mare lor majoritate. Trebuie să ții cont de faptul că orice afecțiune pe care o ai trebuie luată în serios. Din această cauză, articolul acesta nu ține locul sfatului specialistului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024