Prima pagină » Local » Botezul Domnului. Măsuri speciale pentru slujba de Bobotează la Catedrala Mitropolitană
Botezul Domnului. Măsuri speciale pentru slujba de Bobotează la Catedrala Mitropolitană

Botezul Domnului. Măsuri speciale pentru slujba de Bobotează la Catedrala Mitropolitană

06 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Credincioșii din Iași sunt așteptați astăzi la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a asista la slujba de Bobotează. Prelații Mitropoliei au pregătit mai multe butoaie cu apă sfințită pentru credincioși, însă condițiile de desfășurare ale Liturghiei vor fi diferite față de alți ani din cauza pandemiei COVID-19

Slujbă specială de Botezul Domnului, astăzi, în municipiul Iași. Liturghia săvârșită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, se va desfășura însă în condiții mult mai stricte față de anii anteriori, pe culoare diferite. Cu toate acestea, câteva sute de credincioși sunt așteptați să asiste la Liturghia prilejuită de sărbătoarea Botezului Domnului, slujbă oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași. Creștinii vor lua agheasma mare pregătită de prelații Mitropoliei.

Condiții speciale la slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană Iași

Slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iași va avea loc astăzi, 6 ianuarie 2021. Slujba va fi oficiată după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult. Din cauza pandemiei COVID-19, Liturghia de Botezul Domnului se va desfășura în condiții speciale.

„În jurul orei 11:00 va începe această slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un mic sobor de preoți și diaconi. Pentru a oferi credincioșilor condiții să poată participa la slujbe păstrând distanța între ei, Sfânta Liturghie de Bobotează va fi oficiată în cinci locații diferite din incinta ansamblului mitropolitan. Slujba va fi oficiată pe altare diferite și de slujitori diferiți, asta conform canoanelor. Orele de începere ale acestor slujbe sunt 6:30, 8:00, respectiv 9:30 – oră la care Sfânta Liturghie se va sluji în trei locații diferite. Credincioșii care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumați de voluntari către locațiile în care se va putea intra în număr limitat”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.

Rânduri speciale pentru credincioșii de la Catedrala Mitropolitană din Iași

De asemenea, cei care vor dori să ia agheasma mare după slujba de Bobotează vor trebui sa stea la un rând organizat ca la hramul Cuvioasei Parascheva din 14 octombrie 2020. Conform reprezentanților Mitropoliei, o singură persoană poate sta pe lățimea rândului, la distanță de 1,5 metri față de cei din jur.

„Pentru sfințire sunt pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare. Agheasma mare va fi oferită credincioșilor doar de către voluntari, care vor purta mască și mănuși. Un număr total de aproape 40 de voluntari vor veghea la respectarea măsurilor luate, inclusiv de-a lungul rândului”, au mai transmis reprezentanții Mitropoliei ieșene.

Măsuri speciale de Bobotează la Mitropolie. Zeci de jandarmi la Catedrală

Astăzi, 6 ianuarie 2021, mai multe echipaje de jandarmi ieșeni se vor afla în misiune, în zona unor locașe de cult din județ. Este vorba despre 8 locașe din Iași, Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău și Răducăneni, inclusiv la Catedrala Mitropolitană.

„La slujba din curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, pentru a se păstra distanțarea fizică și ordinea, în jurul recipientelor cu agheasmă se va monta un dispozitiv de protecție. Accesul în interiorul zonei delimitate pentru a se lua apa sfințită se va realiza printr-un culoar special amenajat. Singura intrare în culoarul amenajat va fi dispusă pe str. Arhitect G.M. Cantacuzino – poarta de acces în parcarea din spatele Facultății de Teologie Ortodoxă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Cei care vor dori să intre în biserică și să participe la slujba de Bobotează pot să intre pe la poarta principală de pe Pietonalul Ștefan cel Mare.

Tradiții în toată țara de Botezul Domnului

Această zi este și una plină de tradiții și obiceiuri. În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face cu multă atenție în fiecare comunitate din România.
Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spațiu mai larg în imediata vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se pune în vase mari de lemn și, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheață.

În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfășoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunității. Pe lâgă acestea, și gospodarii trebuie să țină cont de o serie de tradiții. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfințite, și nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile. De asemenea, în această zi erau interzise certurile în casă și nu se dădea nimic ca împrumut, nici măcar jăratec din focul din vatră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *