Borșul de cartofi cu afumătură este un preparat sățios și hrănitor. Cartofii sunt unele dintre cele mai populare legume din lume și zilnic de peste un miliard de oameni, iar cu ei se gătesc o mulțime de rețete delicioase.
Atunci când faci borș de cartofi este bine să știi câteva lucruri esențiale despre cartofi și beneficiile lor. Se spune că oamenii ar putea trăi mâncând doar piure de cartofi, cele două ingrediente, cartoful și laptele (sau untul), acoperind împreună toate vitaminele și minerale necesare supraviețuirii.
Borș de cartofi cu afumătură
Cartofii au un conținut ridicat de nutrienți și sunt sursă de hrană în multe țări de pe glob. Preparați corespunzător, cartofii aduc un important aport de vitamine și minerale, având numeroase beneficii pentru organism.
Este foarte important să știi cum alegi cartofii, atunci când prepari diferite mâncăruri, deoarece aceștia au texturi și gust diferit. La ciorbe poți folosi cartofii roșii, însă la supe merg și cei în coajă albă, chiar dacă se vor sfărâma în timpul fierberii, tot petru că sunt mai gustoși.
Pentru cartofii copți alege cartofii în coajă albă, pentru că sunt cei mai gustoși preparați astfel. Pentru acest borș de cartofi cu afumătură ai nevoie de 1 kg scăricică afumată; 3-4 cartofi; 1 morcov; 1 – 2 cepe; 1 țelină; 1 pătrunjel mic rădăcină; 1 păstărnac mic rădăcină; 1 ardei gras mare; o lingură de bulion; 1 / 2 linguriță boabe coriandru; frunze dafin; sare, piper; o legătură de verdeață; 1-2 litri de borș.
Mod de preparare
Scăricia se taie bucăți și se pune la fiert într-o oală în care se pune trei sferturi de apă. Apoi când a dat în clocot se adună bine spuma și se curăță marginile oalei. Se adaugă frunzele de dafin, coriandrul zdrobit și se fierbe totul până ce carnea este fragedă.
Pentru ca borșul să iasă mai gustos, poți pune la fiert alături de afumătură și niște oase de vită, pentru ca mai apoi să strecori apa. Acest truc va conferi borșului o aromă mai gustoasă.
Între timp, se curăță și se toacă legumele în cuburi mici și se adaugă peste ciorbă în momentul în care aceasta a fiert. Legumele se țin pe foc nu mai mult de 25 de minute. Se completează oala cu borș, lăsând 2 cm pentru că va da în clocot și să se nu verse la fiert. Înainte de a da jos de pe foc, se adaugă bulionul și se verifică de gust adăugând piper și sare dacă este cazul. La final se adaugă verdeața tocată mărunt.
Dacă te întrebai ce conține cartoful, din punct de vedere nutrițional, acesta este o sursă bogată de vitamine, minerale, dar și de carbohidrați: calorii -94; proteine – 2,1 grame; lipide (grăsimi) – 0,15 grame; carbohidrați – 21,08 grame; fibre – 2,1 grame; calciu – 10 miligrame; fier – 0,64 mg; zaharuri – 0,82 grame; magneziu – 27 mg; fosfor – 74 mg; potasiu – 544 mg; sodiu – 6 mg; zinc – 0,3 mg; vitamina C – 12,6 mg; vitamina B6 – 0,21 mg. Prin urmare, borșul de cartofi pe cât de gustos, pe atât de sănătos este pentru organism.