Prima pagină » International » Boris Johnson nu va mai candida pentru funcţia de premier al Marii Britanii. Cine este favoritul

Boris Johnson nu va mai candida pentru funcţia de premier al Marii Britanii. Cine este favoritul

24 oct. 2022, 13:21,
în International

Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii, a declarat că nu va mai candida la campania pentru Downing Street, organizată după ce Liz Truss a demisionat. Decizia lui a consolidat şansele lui Rishi Sunak, care este unul dintre cei doi candidaţi propuşi. Fostul ministru britanic de Finanţe, Rishi Sunak, are cale liberă pentru a deveni noul lider conservator şi prim-ministru.

Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat duminică seară, 23 octombrie 2022, că renunţă să se prezinte în campania pentru Downing Street, întărind, astfel, şansele marelui favorit, Rishi Sunak. Acesta a menţionat că nu poate guverna eficient dacă nu are un partid unit în parlament.

Boris Johnson nu va mai candida pentru funcţia de premier

Deşi a obţinut susţinerea a 102 parlamentari conservatori, trecând peste pragul de 100 necesar, Boris Johnson s-a retras din cursa pentru postul de prim-ministru. Acesta consideră că are multe de oferit, însă nu este momentul potrivit. El crede că este bine plasat „pentru o victorie a conservatorilor în 2024”, făcând referire la alegerilr legisltive care trebuie să aibă loc peste doi ani.

Boris Johnson a demisionat în iulie, după mai multe scandaluri în care a fost implicat. Deşi acesta nu a anunţat oficial că va candida în această campanie declanşată în urma demisiei lui Liz Truss, întoarcerea în ţară din Republica Dominicană a întărit ipoteza unei candidaturi. În cele din urmă, Boris Johnson a declarat că cel mai bun lucru este să nu continue.

„În ultimele zile, am ajuns, din păcate, la concluzia că pur şi simplu nu ar fi lucrul potrivit de făcut. Nu poţi guverna eficient dacă nu ai un partid unit în parlament”, a explicat el într-un comunicat.

Acesta a mai afirmat  că a încercat să vorbească şi cu ceilalţi doi candidaţi, Rishi Sunak şi Penny Mordaunt, însă a înţeles nu că nu va putea găsi o modalitate pentru a acţiona în interesul naţional.

„Am sperat că ne vom putea uni în interesul naţional, dar, din păcate, nu am reuşit să găsim o modalitate de a face acest lucru. Prin urmare, mă tem că cel mai bun lucru este să nu continui această cursă şi să-mi aduc sprijinul persoanei care va câştiga”, a declarat Boris Johnson.

Rishi Sunak ar putea deveni noul șef al Guvernului de la Londra

Rishi Sunak este susţinut acum de peste 140 de deputaţi conservatori. Acesta ar putea fi proclamat lider al conservatorilor, devenind, astfel, primul şef de origine indiană al guvernului britanic. Rishi Sunak are sprijinul a 155 de parlamentari conservatori, iar Penny Mordaunt este susținută doar de 25. Fiecare candidat trebuie să fie sprijinit de cel puțin 100 de parlamentari pentru a putea intra în cursă.

„Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică. De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru”, a scris Rishi Sunak pe Twitter.

În iulie, Rishi Sunak a candidat pentru succesiunea lui Boris Johnson. Acesta a demisionat din funcţia de ministru de Finanţe, imediat după anunţul similar al ministrului Sănătăţii Sajid Javid, declanşând un val de plecări din guvern care a dus, în final, la demisia lui Boris Johnson.

Bori Johnson nu va mai candida pentru funcția de premier, ceea ce ar putea genera alegerea lui Rishi Sunak. Dacă va fi ales, acesta ar fi primul prim-ministru de origine indiană din Regatul Unit. Familia sa a emigrat în Marea Britanie în anii 1960.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *