Prima pagină » Cultural » Bora Djordjevic, legenda muzicii rock iugoslave, a murit. Ce mesaj a transmis Aleksandar Vucic

Bora Djordjevic, legenda muzicii rock iugoslave, a murit. Ce mesaj a transmis Aleksandar Vucic

05 sept. 2024, 10:37,
Cezar Bulgaru în Cultural

Este doliu în lumea muzicii rock după ce lengedarul artist Bora Djordjevic a murit. După cum a raportat AFP, muzicianul a decedat la 72 de ani, într-un spital din capitala slovenă, Ljubljana.

Cauza decesului a fost menționată ca fiind o pneumonie care a dus la complicații severe.

Bora Djordjevic a murit

Bora Corba, cunoscut de mulți sub numele său artistic, a fost o personalitate marcantă în scena rock din fosta Iugoslavie, având rădăcini sârbești. În anii ’80, el a creat numeroase melodii de succes care au definit acea epocă și au avut un impact semnificativ asupra muzicii rock din zonă.

„Dragi prieteni, cu mare tristeţe şi durere, vă anunţăm că prietenul şi fratele nostru Borisav Bora Djordjevic ne-a părăsit. Odihneşte-te în pace, dragă Boki”, a transmis grupul rock într-un comunicat.

Pentru a marca aniversarea a 25 de ani de la Revoluție, Primăria Timișoara a organizat un festival rock. Printre invitați s-a numărat și celebra trupă sârbească Riblja Corba. În ciuda problemelor de sănătate care l-au obligat să fie internat, Bora Djordjević a decis să participe la acest eveniment special și a fost externat temporar pentru a cânta în România. După concert, s-a întors la spital pentru a-și finaliza perioada de tratament.

Riblja Čorba, trupa lui, a fost una dintre cele mai populare formații rock din fosta Iugoslavie. Chiar și după ce s-au despărțit în anii ’90, albumele lor s-au vândut în milioane de copii. Stilul lor inconfundabil și influența culturală majoră i-au făcut celebri în toată regiunea.

Deși a fost foarte popular, Bora Djordjevic s-a confruntat și cu critici. În 1990, a fost acuzat că și-a batjocorit muncitorii iugoslavi în cântecele sale. Procesul intentat împotriva lui nu a mers mai departe din cauza ezitărilor autorităților.

Cântecele sale, simbolul unei generații

Piese precum „Lutka sa naslovne strane”, „Pogledaj dom svoj, andjele” și „Amsterdam” au devenit adevărate simbolui ale unei generații care a crescut ascultând Riblja Čorba.

Chiar dacă au fost acuzați că scriu balade prea sensibile, membrii trupei au creat unele dintre cele mai frumoase și îndrăgite cântece din zonă.

Moartea lui Bora Djordjevic a stârnit o mare durere în Serbia. Fanii și lumea artistică i-au adus un ultim omagiu, subliniind importanța lui pentru cultura muzicală a regiunii.

„Un gigant ne-a părăsit”, a scris preşedintele sârb Aleksandar Vucic pe Instagram. „Adio, legendă!”, a scris prim-ministrul sârb Milos Vucevic pe reţeaua de socializare X.

Cine a fost Bora Djordjevic

Născut în orașul sârb Cacak, Bora Djordjevic și-a început cariera muzicală la vârsta de 13 ani. A cântat în diferite trupe, precum Suncokreti și Rani Mraz, dar cea mai mare faimă a dobândit-o în cadrul formației Riblja Corba.

După ce Iugoslavia s-a destrămat, opiniile lui Djordjevic, din ce în ce mai naționaliste, l-au îndepărtat treptat de scena muzicală. Încă din copilărie, a fost pasionat de muzică și, la doar 13 ani, și-a înființat prima bandă, Hermelini. Deși cânta la bas, muzica trupei era puternic influențată de stilul formației croate Roboti.

De-a lungul carierei sale muzicale, Bora a schimbat basul cu chitara ritmică și a început să scrie versuri și poezii. Prima lui piesă cunoscută, „Moje tuge”, a fost un mare succes cu trupa Suncokret. În anii următori, a cântat în diferite trupe din Čačak, colaborând cu mulți muzicieni și experimentând diverse stiluri muzicale.

Viața personală a lui Bora a fost tumultoasă în adolescență, când a fost implicat în activități ilegale, precum spargeri. Această perioadă s-a încheiat cu un conflict cu legea și o scurtă perioadă de detenție. Ca urmare a acestor evenimente, a fost exmatriculat și familia sa a luat decizia de a se muta la Belgrad, în căutarea unui nou început.

Bora Djordjevic a murit și a lăsat în urma sa multă durere în rândul fanilor și apropiaților săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024