Prima pagină » Coronavirus » Booster-ul vaccinului AstraZeneca, eficient împotriva variantei Omicron. Pacienții imunizați nu mai au nevoie să fie conectați la aparate

Booster-ul vaccinului AstraZeneca, eficient împotriva variantei Omicron. Pacienții imunizați nu mai au nevoie să fie conectați la aparate

13 ian. 2022, 15:23,
BZI.ro, în Coronavirus

Un studiu recent a demonstrat eficacitatea vaccinului Vaxzevria, produs de AstraZeneca, în lupta cu virusului Omicron. Astfel, a fost observată o reacție imunitară mai amplă în cazul persoanelor care s-au vaccinat cu acesta sau cu vaccinuri bazate pe ARN mesager. În contextul nevoii mondiale de doze booster, reprezentații companiei AstraZeneca au precizat că vor transmite aceste date agenţiilor de reglementare medicală din lumea întreagă.

Acest studiu a luat în calcul parametri cum ar fi vârsta, sexul, infectările anterioare cu virusul SARS-CoV-2, statutul vaccinal şi comorbidităţile pacienților. Virusul Omicron are o rată mai mare de replicare în interiorul nasului  și gâtului. Studiul britanic a fost demarat în luna decembrie. La test a participat un eșantion reprezentativ de 70.000 infectate cu SARS-CoV-2.

A treia doză de Vaxzevria, eficientă în lupta contra Omicron

Vaccinul AstraZeneca a fost dezvoltat în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford. Studiile de laborator au arătat luna trecută că a treia doză de vaccin Vaxzevria este eficientă împotriva variantei Omicron. Datele anunţate joi sunt primele publicate de compania AstraZeneca ce provin din studiile privind eficienţa dozei ‘booster’ a vaccinului său.

Vaccinul AstraZeneca a fost dezvoltat în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford. Studiile de laborator au arătat luna trecută că a treia doză de vaccin Vaxzevria este eficientă împotriva variantei Omicron. Mai mult decât atât, experții britanici sunt de părere că nu va fi nevoie de o a patra doză de vaccin.

Primele date ale studiului, prezentate de AstraZeneca

Joi, compania Astra Zeneca a publicat primele date care provin din studiile eficienței dozei booster. Reprezentanții companiei sunt de părere că prezentul studiu este o dovadă suplimentară în sprijinul celei de-a treia doze a vaccinului Vaxzevria, indiferent de schema de vaccinare iniţială.

„Aceste studii importante arată că a treia doză de Vaxzevria, administrată după două doze ale aceluiaşi vaccin, după vaccinuri de tip ARN mesager sau după vaccinuri cu virus inactivat, stimulează puternic reacţia imunitară împotriva COVID-19”, a declarat Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

Un amplu studiu britanic publicat în luna decembrie a descoperit că vaccinul AstraZeneca determină o creştere a numărului de anticorpi atunci când este administrat ca doză ‘booster’ după vaccinarea iniţială cu acelaşi vaccin sau cu serul Pfizer, care este bazat pe tehnologia ARN mesager.

În ceea ce privește vaccinurile de tip ARN mesager, dezvoltate de Pfizer şi Moderna, acestea induc cea mai puternică stimulare a nivelului de anticorpi atunci când sunt administrate ca doză ‘booster’
Un amplu studiu american întreprins pe un eșantion reprezentativ de 70.000 de persoane testate pozitiv cu SARS-CoV-2 a arătat un risc de spitalizare şi de deces substanţial redus în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, iar aceasta independent de nivelurile de imunitate în creştere în rândul populaţiei, informează AFP.

Potrivit studiului, persoanele infectate cu Omicron aveau un risc sub 53% de a fi spitalizate spre deosebire de cele contaminate cu Delta. În acelaşi timp, riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu 74%, iar cel de deces cu peste 90%.

Pacienții nu au avut nevoie de aparate de respirație artificială

Din cele peste 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în acest studiu, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respiraţie artificială. În schimb, 11 pacienţi dintre cei aproape 17.000 infectaţi cu Delta au trebuit conectaţi la un astfel de aparat. În plus, durata mediană a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron şi de aproape 5 zile în cazul infectării cu Delta.

Această analiză a fost întreprinsă pornind de la datele oferite de sistemului spitalicesc din California al Kaiser Permanente (un consorţiu de îngrijire integrată), în luna decembrie, când ambele variante ale virusului Covid-19 aveau o largă circulaţie.

Omicron are o rată mai mare de replicare în nas și gât decât în plămâni, unde se declanşează formele grave de COVID-19

Rezultatele acestui studiu confimă datele acumulate de la populaţiile altor ţări, (spre exemplu Africa de Sud sau Marea Britanie), dar şi pe cele care au arătat – la experimentele pe animale sau ex-vivo (în afara corpului uman) – că Omicron are o rată mai mare de replicare în căile aeriene superioare (nas, gât) faţă de plămâni, unde se declanşează formele grave de COVID-19.

Studiul american a fost realizat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California, Kaiser Permanente şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Ce a luat în calcul studiul

Respectivul studiu a luat în considerare vârsta, genul, infectările anterioare cu virusul Covid-19, și alte date demografice ale participanților.

„Studiul a luat în calcul parametri importanţi precum vârsta, sexul, infectările anterioare cu SARS-CoV-2, statutul vaccinal şi comorbidităţile”, a declarat miercuri directoarea CDC, Rochelle Walensky, citând pe larg din acest studiu într-o conferinţă de presă. Rezultatele arată că varianta Omicron este ‘intrinsec mai puţin gravă’ decât Delta, nu doar că persoane care au fost imunizate (după o infectare anterioară sau printr-un vaccin) o contractează, explică studiul.

În România, un medic a declarat faptul că masca de protecție nu ne poate proteja de varianta Omicron, deoarece aceasta trece de bariera măștii de protecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *