Prima pagină » Local » Bombe de pe timpul războiului, găsite în apropierea celui mai lung tunel din județ
Bombe de pe timpul războiului, găsite în apropierea celui mai lung tunel din județ

Bombe de pe timpul războiului, găsite în apropierea celui mai lung tunel din județ

08 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

În zona în care se află unul din cele mai impresionante proiecte de cale ferată din județul Iași au fost descoperite tot mai multe urme ale celui de-al Doilea Război Mondial. Geniștii ISU Iași au descoperit noi proiectile rămase din timpul bătăliei din urmă cu aproape opt decenii

În ultima perioadă, geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihail Grigore Sturdza” Iași au ridicat din mai multe zone ale județului o serie de proiectile provenite din bătăliile purtate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O astfel de intervenție a avut loc în zona satului Avântu, din comuna Românești. În acel loc se află și tunelul de cale ferată Iași-Dorohoi, lung de aproape un kilometru, și care a fost un adevărat câmp de bătălie în perioada celei de-a doua conflagrații mondiale.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune pirotehnică în localitatea Avântu, comuna Românești, pentru a ridica de pe un teren agricol o bombă de aruncător calibru 82 milimetri. Suprafața asanată a fost de 300 de metri pătrați”, au arătat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași.

Muniție găsită în curtea unei familii

Aceasta nu a fost singura intervenție în ceea ce privește misiunile de asanare a muniției de război.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune pirotehnică în localitatea Oțeleni, pentru a ridica din curtea unei familii un proiectil exploziv calibru 100 milimetri. Suprafața asanată a fost de 200 de metri pătrați. De asemenea, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune pirotehnică în localitatea Movileni, comuna Heleșteni, pentru a ridica de pe un teren agricol două proiectile explozive calibru 75 milimetri și trei proiectile perforante calibru 75 milimetri. Suprafața asanată a fost de 500 de metri pătrați”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *