@ O situație de-a dreptul scandaloasă se întâmplă pe o suprafață întinsă de la marginea Iașului, acolo unde șacalii imobiliari au ocupat abuziv un teren și un luciu de apă care aparține Statului Român, asta fără să se realizeze o concesiune sau o cumpărare legală @ Pentru că terenul respectiv, de peste 12.000 mp, nu era reglementat concret de autoritățile responsabile, șacalii imobiliari au profitat de situație și au început amenajarea unei zone de agrement, precum și a mai multor clădiri pe terenul respectiv @ Abia în urma sesizărilor venite din partea vecinilor, reprezentanții Agenției Domeniilor Statului au făcut o serie de verificări și au stabilit în final că toată porțiunea aparține Statului Român @ Marea problemă este că acele construcții, făcute până acum, au blocat scurgerea și continuitatea apei, iar cei care au ocupat ilegal iazul sunt obligați acum să îl golească pentru a nu se ajunge la inundarea zonei unde au fost construite o multitudine de case și blocuri de locuințe @ În tot acest timp, autoritățile din Primărie nu au intervenit pentru rezolvarea unei probleme care poate duce oricând la o tragedie
Probabilitatea unei tragedii este iminentă pentru ieșenii care locuiesc în zona Hlincea, acolo unde o suprafață întinsă de teren pe care există un luciu de apă a fost ocupată abuziv de șacalii imobiliari. S-a ajuns în această situație după ce, un afacerist imobiliar local, pe nume Marian Mărunțelu, a profitat de o situație neclară privind iazul respectiv și a îneput construirea unor clădiri și anexe pe malul apei, ba chiar să facă modificări în ceea ce privește cursul apei. Atât instituțiile responsabile, cât și Primăria Ciurea nu au făcut absolut nimic vreme îndelungată, asta până când familiile care locuiesc în vecinătate s-au văzut cu casele și gospodăriile inundate după fiecare ploaie abundentă, apa venind de la iazul care nu mai avea scurgerea asigurată.
Control de la ADS
După o serie de verificări făcute de ABA Prut-Bârlad și Garda de Mediu Iași, în urma cărora au fost aplicate sancțiuni, dar și obligativitatea trasării unor măsuri, inspectorii din cadrul Agenției Domeniilor Statului ADS au făcut verificări pentru a stabili cine este proprietar de drept pe suprafața de circa 12.000 mp. Astfel, în urma verificărilor făcute de ADS, s-a stabilit faptul că întreaga suprafață aparține Statului Român și nu este vorba despre o proprietate a Primăriei Ciurea sau una privată, așa cum au susținut cei care au ocupat terenul pentru amenajarea unei zone de agrement. Drept urmare, autoritățile au dispus readucerea la forma inițială și golirea iazului respectiv, care a fost umplut cu apă până la limita refuzului. Marea problemă este că, în urma lucrărilor făcute la comanda lui Marian Mărunțelu, călugărul de scurgere al iazului a fost înfundat, iar apa nu mai are continuitate, motiv pentru care se adună în aceeași acumulare. Lucrurile au devenit acum mai complicate pentru că Primăria Ciurea a închis ochii la ceea ce se întâmplă aici și în documentele oficiale nu era prevăzută golirea iazului.
Disperați să refacă scurgerea apei, pentru a nu se ajunge la o tragedie
În momentul de față există o tensiune enormă în zona luciului de apă Hlincea, dar și în Primăria Ciurea, acolo unde sunt mai multe persoane responsabile de situația creată. Asta se întâmplă pentru că nu se poate asigura scurgerea apei și se poate ajunge la inundarea întregii zone unde au fost construite numeroase clădiri rezidențiale. „Marian Mărunțelu este disperat după ce ADS a fost în control și s-a stabilit oficial că terenul aparține statului. El trebuie acum să golească iazul, însă nu reușește pentru că a înfundat canalul de scurgere. A adus mai mulți oameni la muncă, majoritatea minori din satele apropiate, și i-a pus să muncească aici, să facă o nouă scurgere. Ei încearcă cu cabluri să desfunde și vechiul canal, dar nu au reușit, iar acum sapă un șanț separat. Toate lucrările sunt făcute fără vreun act, iar muncitorii sunt minori și cu siguranță lucrează la negru. Ca să aibă o acoperire minimă, Mărunțelu a depus un memoriu la Primărie precum scurgerea a fost înfundată de locuitorii de la blocuri, dar este o minciună pentru că toate intervențiile au fost făcute doar de el. Suntem în mare pericol să fim inundați în această situație”, au explicat locuitorii din zona iazului Hlincea.
Mai mult, în urma reclamațiilor, inspectorii Gărzii Naționale de Mediu au realizat o serie de controlale și au descoperit faptul că anexele respective au fost ridicate în condiții ilegale, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune usturătoare de 40.000 de lei.
„Cel de la Direcția de Ape care a făcut Procesul-Verbal este un tâmpit!”
Deși situația delicată a ieșenilor care locuiesc în apropierea lacului Hlincea durează de câteva luni după ce cursul de apă a fost blocat pentru amenajarea unei stațiuni de agrement, autoritățile responsabile nu au luat până acum măsurile care se impun, deși numeroase familii sunt într-un pericol iminent de a fi inundate în propriile case. Cel de la Direcția de Ape care a făcut Procesul- Verbal este un tâmpit! El a scris că trebuie să golesc iazul, dar dacă fac asta, se inundă toată Manta Roșie, intru și eu, și el la pușcărie dacă se întâmplă asta. Ei nici măcar nu au un număr de inventar pentru acest iaz. Digul nu a fost făcut de mine, ci în anii ’90, de fostul inginer Calancea de la ferma Manta Roșie. Un golan a spălat aici și a înfundat scurgerea, se bagă acolo fecale, am găsit chiar o găleată în conductă. Eu am curățat de la an la an și am făcut un bine pentru acest iaz”, a spus Marian Mărunțelu.
Amenajări fără acte legale
În urma verificărilor realizate de Administrația Bazinală ABA Prut-Bârlad în zona luciului de apă din Hlincea s-a descoperit faptul că aici au fost făcute mai multe amenajări fără acte legale, iar cel mai grav aspect ține de faptul că a fost blocată continuitatea unui curs de apă, ceea ce poate duce la acumulări masive în apropiere, iar mai departe la inundarea gospodăriilor. „Reprezentanți ai ABA Prut-Bârlad și Unitatea Administrativ Teritorială comuna Ciurea s-au deplasat la teren în zona lacului de apă din Hlincea – comuna Ciurea, în scopul verificării unei sesizări referitoare la disconfortul generat de lacul de acumulare amenajat de domnul Mărunțelu Marian prin bararea cursului de apă necodificat Cetățuia – strada Ion Matei, constatând că numitul a pus în aplicare un proiect de amenajare a văii cursului de apă necodificat Cetățuia fără acte de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor. În urma controlului, atât UAT comuna Ciurea, cât și domnului Mărunțelu Marian li s-au trasat măsuri cu privire la golirea lacului amenajat pe cursul de apă necodificat Cetățuia (mărginit la nord de digul traversat de strada Ion Matei), precum și intervenția operativă în caz de producere a unor inundații conform Planului de apărare a comunei Ciurea”, au precizat reprezentanții Administrației Bazinale ABA Prut-Bârlad.
De precizat faptul că terenurile din vecinătatea iazului pe care se dezvoltă Marian Mărunțelu au fost cumpărate în condiții suspecte în urmă cu mai mulți ani de la o pensionară din Botoșani, pe nume Maria Sertis, iar apoi au fost vândute parcele la prețuri mult mai mari.