Analistul politic Bogdan Chirieac susține că în Statele Unite s-a încercat o lovitură de stat împotriva președintelui ales, în 2016, dezvăluie Ministerul Justiției și se poate citi în documentele desecretizate de Congres.
„Serviciile sectere au inventat probe și le-au livrat publicului, prin Divizia Presă, unii judecători s-au coalizat împotriva lui Trump, presa democrată ignoră documentele declasificate… Bogdan Chirieac găsește asemănări între cazul Flynn și războiul româno-român dus între 2014-2017, dar și deosebiri, într-un editorial scris pentru DCNews. Iată editorialul:
Chirieac: America – în flăcări. România e demult cenușă
De ce e America în flăcări? Pandemie, criză economică fără precedent, război rece cu China? Toate acestea există. Dar, evenimentul care șochează puternicii lumii și pe toți cei care au reușit să citească în viața lor ceva mai mult de o carte de joc sau un meniu de restaurant este faptul că ”deep state”-ul american – statul profund, cum s-ar spune politicos în limba română – a încercat pur și simplu să dea o lovitură de stat împotriva președintelui ales, Donald Trump.
Oricât ar părea de ciudat, nu este vorba despre un film cu buget mare, făcut la Hollywood, nu este nici vreun articol de ficțiune, nu, totul se desfășoară după ce DOJ – Ministerul Justiției din Statele Unite – a făcut dezvăluiri cumplite și după ce, în fata Congresului, toate agențiile de intelligence din SUA au desecretizat documente. Povestea pe larg, dacă nu înțelegeți engleza, o puteți urmări scrisă, cu pasiune, bine documentată și pe alocuri cu umor pe blogul Sorinei Matei.
Pentru publicul din România, grăbit cu relaxarea, lucrurile se prezintă cam așa:
În noiembrie 2016, republicanul Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale în fața contracandidatei democrate Hillary Clinton. Au loc milioane de ore de emisiuni tv și se umplu pagini de net, prin care se explică că Trump a manipulat alegătorii cu faimoasa Cambridge Analytica. Niște băieți deștepți ar fi influențat, cu mesaje potrivite, pe Facebook, 75 milioane de alegători americani în state-cheie, pentru ca Trump să o învingă pe favorita Clinton. Imediat, se lansează ipoteza că în spatele operațiunii s-a aflat Rusia lui Vladimir Putin.
Era pentru prima oară în istoria Americii când birocrația din Servicii încerca, de fapt, să schimbe rezultatul votului exprimat de cetățeanul american. Mandatul lui Trump, care se încheie, dacă nu va obține un al doilea, în ianuarie anul viitor, a fost în permanență sabotat de administrația profundă, și după cum se dovedește în aceste zile, de Servicii în cooperare cu mari instituții de presă.
Pe scurt, FBI l-a anchetat pe consilierul de Securitate Națională al președintelui Trump, generalul cu trei stele Michael Flynn. Motivul? Prin intermediul său, Rusia ar fi acționat în favoarea lui Trump. Omul este demis, familia sa – hărțuită de FBI, se falsifică probe, partenerul său de afaceri este arestat, iar fiul amenințat nu de mafie, nu de traficanții de droguri, ci de către agenții FBI, cu acordul șefilor poliţiei federale americane, al CIA, al NSA, al Pentagonului etc. etc.
Aceasta nu este o proză, sunt declasificări ale documentelor făcute în Congresul american. Mai mult, stâlpii presei americane – CNN, New York Times și Washington Post – primesc documente, falsificate, de la FBI și CIA. Ziariștii îl fac praf pe Flynn.
Jurnaliștii obţin, pentru ”anchetele” desfășurate, premiul Pulitzer, echivalentul pentru presă al Oscarului din cinematografie. Flynn ajunge să recunoască acuzațiile că ar fi colaborat cu Rusia în favoarea lui Trump, pentru a-și salva fiul de multe neplăceri. Între timp, democrații acordă puteri speciale unui fost director FBI, Mueller, pentru ca, în calitate de procuror, să conducă o anchetă în care să dovedească relațiile lui Trump cu Rusia. Numai că omul se dovedește un american adevărat, dar și o persoană de înaltă probitate morală și profesională. După o anchetă-gigant, care a costat 40 milioane de dolari, Mueller stabilește că Trump nu are treabă cu rușii și închide cazul. Raportul său pur și simplu nu este luat în seamă de șefii agențiilor și de democrații din Congres.
Între timp, generalul Michael Flynn își reface apărarea. Între altele, află că avocați ai cazului erau, de fapt, oamenii FBI. Flynn își retrage depoziția de recunoaștere a vinovăției, acuzând presiunile exercitate asupra lui. Procurorul general al SUA, Barr, retrage toate acuzațiile la adresa generalului Flynn.
2000 de procurori și judecători americani îl acuză pe … Trump că vrea să mușamalizeze cazul Flynn. Un judecător care ar fi trebuit să judece cazul la Curtea de Apel se exprimă public în Washington Post declarând că Flynn trebuie judecat… chiar și în absența unei acuzări! În ultimele două săptămâni, literalmente tone de documente sunt făcute publice. În ele se arată că FBI a inventat probe, că s-au folosit mandate de ascultare ilegale, că presa a fost folosită pentru a se ataca la comandă Administrația Trump. Scandalul începe să dea în clocot.
Culmea, CNN, NYT, The Post practic nu relatează dezvăluirile care transformă bătrânul Watergate într-un pistol cu apă.
În biroul fostului președinte Barack Obama, fostul vicepreședinte și actualul candidat democrat împotriva lui Trump, Joe Biden, alături de șefii FBI, CIA, NSA etc, par să fi pus la cale o conspirație pentru a-l răsturna pe președintele ales.
Citind felul în care s-a acționat în SUA, orice observator atent din România poate remarca asemănări izbitoare cu războiului româno-român din 2014-2017. Sub stindardul luptei împotriva corupției, de prea multe ori, în România, s-au fabricat probe (amintiți-vă de Ploiești sau Oradea), iar judecători de rang înalt au stat ochi în ochi cu faimosul general Dumbravă. Consecința o cunoașteți, corupția câtă era, multă-puțină, nu s-a diminuat sub nicio formă în România, în schimb elitele politice, financiare, economice, culturale sau profesionale românești au fost, în mare parte, trecute prin mașina de tocat a unei pseudo-Justiții. De prea multe ori, modalitățile folosite în America împotriva generalului Flynn au fost folosite și în România împotriva celor incomozi pentru fostul regim.
Mai departe, asemănările dintre America și România se opresc.
O conspirație americană împotriva președintelui, în care erau implicați lideri politici marcanți, șefii agențiilor de inteligence și o bună parte a ”deep state” a fost dezvăluită publicului.
Încă o dată se dovedește că democrația americană are anticorpi împotriva virusului devastator al puterii. Dacă pilonii presei americane refuză să relateze faptele, restul presei americane, în frunte cu Fox News, transmit din plin. Publicul american află de la o oră la alta noi date și fapte. Oameni curajoși din Sistemul american refuză compromisul, își pun în pericol posturile plătite regește, pentru a face cunoscut adevărul. Nu întâmplător, toți cei puternici odinioară trec astăzi prin momente inimaginabile. Ei, care foloseau ”divizia presă” – va sună cunoscut din Romania – sunt ei înșiși astăzi sub reflectoare, în situația de a fi arestați. Iar asta fiindcă parlamentarii americani de pe colina Capitoliului au înțeles să-și facă datoria față de propriii alegători.
Sunt convins că nu același lucru se va întâmpla și în România. Și nu e vorba doar de țara noastră. Uniunea Europeană în ansamblul său are cu siguranță aceleași probleme dovedite ca existente și în establishment-ul american, dar nu are nici pe departe anticorpii de acolo, ai unei lumi cu adevărat libere, care nu poate fi ținută permanent prizonieră de propriii birocrați. În Europa am simțit asta, după ce am văzut o anumită decizie a CEDO. Dacă America găsește soluții, Europa nici măcar nu conștientizează cât de grave îi sunt problemele.