Un avocat din Iași a decis să îl dea în judecată pe Președintele României, precum și Ministerul Afacerilor Interne. Bogdan Mihail Zamfir le cere judecătorilor Curții de Apel Iași să anuleze parțial atât Ordonanța Militară nr. 3, cât și Decretul 195/2020. Avocatul este nemulțumit de restrângerea dreptului la liberă circulație, prin emiterea actelor respective de către autorități
Președintele României și Ministerul Afacerilor Interne au fost chemați în judecată de către un avocat ieșean. Bogdan Mihail Zamfir le cere magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să dispună anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 3, emisă în acest an.
Mai exact, reclamantul solicită anularea articolului 1 din cadrul ordonanței, precum și anularea articolului 2 din Decretul nr. 195/2020.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al procesului în contencios administrativ, după care magistrații vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.
Motivul acțiunii
Bogdan Mihail Zamfir a precizat în cererea adresată instanței că este asociat unic la o societate cu obiect de activitate broker de asigurare și că, printre motivele trecute pentru a putea părăsi locuința, nu se regăsește vreo prevedere pentru îndeplinirea obligațiilor legale de asigurare.
Astfel, reclamantul a subliniat că, în declarația pe propria răspundere necesară pentru a părăsi domiciliul, nu este trecut vreun astfel de motiv.
„Spre deosebire de prorogarea sau suspendarea celorlalte obligații legale de către Statul Român, obligațiile de asigurare impuse prin legile speciale enumerate nu au fost prorogate/suspendate/prelungite și, cu atât mai grav, sancțiunile neîndeplinirii acestora nu au fost suspendate. În cazul unei calamități naturale, persoana care nu are o asigurare obligatorie de locuință are afectat dreptul la despăgubire. De asemenea, legea prevede că, dacă nu ai încheiată asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), în afară de amendă, se pierde și dreptul de a circula cu autovehiculul. Mai mult, în cazul asigurării de malpraxis medical, se pierde temporar dreptul de a profesa, până la încheierea asigurării obligatorii”, a afirmat Zamfir.
Ce motive invocă avocatul?
Acesta a adăugat că toți clienții societății nu au posibilitatea de a se deplasa, deoarece actele atacate nu prevăd vreun astfel de motiv: de a încheia o poliță de asigurare. Asta, în ciuda faptului că Statul Român îi obligă, totuși, să se asigure!
„În cazul producerii unui cutremur, de exemplu, în contextul actual, aceste persoane ar fi îndreptățite să dea în judecată Statul Român, pentru împiedicarea de a încheia o asigurare obligatorie”, mai spune avocatul.
Acesta a subliniat că mulți dintre clienți au vârste înaintate, nu pot ieși din case în contextul actual și nu pot folosi Internetul pentru a efectua plăți online.
În plus, acesta a ridicat o excepție de neconstituționalitate în ceea ce privește actele amintite, el solicitând sesizarea Curții Constituționale a României.
Nu contestă întreaga Ordonanță
Contactat telefonic de către reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași”, avocatul stagiar Bogdan Mihail Zamfir a rezumat acțiunea pe care a depus-o la instanță.
„Eu nu contest întreaga Ordonanță Militară 3. La fel, eu contest parțial Decretul 195/2020. Ca să ne înțelegem: nu contest instalarea stării de urgență, ci doar îngrădirea unor drepturi. În mod legal, ele nu pot fi îngrădite decât prin lege, nu prin ordonanțe sau prin decrete, conform articolului 53 din Constituția României”, a spus ieri avocatul ieșean.
Acesta a mai ținut să sublinieze faptul că ieri, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la excepții de neconstituționalitate, făcând referire la ordonanțele militare emise de Guvernul României. „Uitați că, astăzi (ieri – n.r.), Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională, pe când eu am formulat acțiunea în urmă cu două zile!”, a încheiat Zamfir.
Restrângerea unor drepturi
Ordonanța Militară nr. 3 a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 24 martie 2020. Aceasta face referire, în principal, la interzicerea circulației tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei.
„Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice, deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină, deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat, deplasarea pentru realizarea de activități agricole, deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare”, se menționează la articolul 1 din ordonanță.
Justificarea actelor normative
Pe de altă parte, în Decretul nr. 195/2020, publicat în Monitorul Oficial din 16 martie 2020, se precizează că sunt restrânse anumite drepturi.
„Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi: libera circulație, dreptul la viață intimă, familială și privată, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la învățătură, libertatea întrunirilor, dreptul de proprietate privată, dreptul la grevă, libertatea economică”, se arată în decret.
Autoritățile române au justificat emiterea acestor acte ca urmare a evoluției situației epidemiologice internaționale, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de țări, în care aproximativ 160.000 de persoane au fost infectate și peste 5.800 au decedat, precum și declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății, pe data de 11 martie 2020.