Prima pagină » Titlurile zilei » Bomba începutului de an 2021. Costel Alexe, șeful CJ Iași, anchetat de DNA. Detaliile incredibile din ancheta procurorilor
Bomba începutului de an 2021. Costel Alexe, șeful CJ Iași, anchetat de DNA. Detaliile incredibile din ancheta procurorilor

Bomba începutului de an 2021. Costel Alexe, șeful CJ Iași, anchetat de DNA. Detaliile incredibile din ancheta procurorilor

05 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Costel Alexe, șeful Consiliului Județean Iași, a intrat sub lupa procurorilor DNA. Președintele CJ Iași este suspectat că în perioada în care a fost Ministrul Mediului ar fi primit 22 de tone de tablă de la un reprezentant al fostului combinat SIDEX Galați . Costel Alexe a ajuns să fie anchetat în uma unui dosar suspect, explicațiile procurorilor DNA nefiind clare. Președintele CJ Iași a menționat că se va pune la dispoziția organelor de anchetă. Va schimba cu ceva acest dosar situația de la vârful policitii ieșene?! Cel mai probabil nu se va ajunge la inculparea lui Costel Alexe și la trimiterea acestuia în judecată. Urmărirea penală împotriva lui Alexe echivalează inclusiv cu respectarea unor drepturi suplimentare pentru acesta în cursul anchetei, nu este în mod obligatoriu un act prin care se stabilește vinovăția sa. De exemplu, dacă nu ar fi începută urmărirea penală împotriva sa, Costel Alexe nu se va putea apăra și nu va putea depune la dosar nicio probă favorabilă

Bomba începutului de an în administrația publică ieșeană. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, a fost luat la ochi de procurorii anticorupție. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a arătat că actualul președințe al CJ Iași ar fi implicat într-o afacere necurată din perioada mandatului acestuia la șefia Ministerului Mediului. DNA nu a dat oficial vreun nume, însă s-a speculat că ar fi vorba de șeful CJ Iași. Cel mai tânăr președinte din istoria județului Iași a anunțat că se va pune la dispoziția anchetatorilor.

Costel Alexe, șeful CJ Iași, anchetat de DNA. Detaliile din spatele anchetei

Costel Alexe a devenit președinte al CJ Iași în urma alegerilor locale 2020. CJ Iași avea nevoie de o nouă echipă la vârf după 4 ani în care Maricel Popa a făcut ce a vrut cu instituția publică. Actualul președinte al CJ Iași a reformat instituția și a cerut chiar o reducere a numărului de angajați din toate direcțiile. Cu toate acestea, Costel Alexe a ajuns și el să fie luat la ochi de anchetatori. În acest caz ar fi vorba de o situație în care Costel Alexe era ministrul Mediului în Guvernul condus de Ludovic Orban.

„Se sesizează Președintele României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, instigarea la delapidare. Solicitarea DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează o stare de fapt”, se arată în anunțul DNA.

Suspiciuni la adresa fostului Sidex Galați. Nicio explicație pentru afacerea ajunsă la anchetatori

În toată această afacere se bănuiește că ar fi vorba de Liberty Galați, fostul Arcelor Mittal (Sidex Galați). Anchetatorii susțin că șeful CJ Iași ar fi cerut produse din tablă de la acest combinat, produse ajunse apoi la un apropiat. Însă această situație nu a fost explicată clar de către anchetatori așa cum ar fi trebuit.

„În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”, se arată în anunțul DNA.

Reacția șefului CJ Iași: „Voi studia acuzațiile”, a menționat șeful CJ Iași

Șeful CJ Iași a arătat că este nevinovat și că se va pune la dispoziția anchetatorilor.

„Am aflat cu surprindere și am luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea. Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii. Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Reacția liderilor Iașului după acuzațiile la adresa lui Costel Alexe

Primarul Mihai Chirica a ținut să aibă un punct de vedere cu privire la situația lui Costel Alexe, șeful CJ Iași. Fără vreo explicație concretă, lucrurile la Iași au rămas în aer, iar ancheta nu este extrem de clară la CJ.

„Am aflat cu neplăcută surprindere despre dosarul în care este vehiculat numele președintelui Consiliului Județean Iași, domnul Costel Alexe. Nu pot comenta acest subiect, dar așa cum am spus-o întotdeauna, instituțiile statului trebuie să își facă datoria, indiferent despre cine este vorba. Dincolo de chestiunea juridică, sper ca domnul Costel Alexe să reușească să își demonstreze nevinovăția cât mai repede!”, a transmis primarul Mihai Chirica, președintele organizației municipale PNL Iași.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`