Prima pagină » Economic Local » Bombă în PSD Iași! Primarii amenință că vor confisca bannerele cu Viorica Dăncilă. Totul a început de la bani
Bombă în PSD Iași! Primarii amenință că vor confisca bannerele cu Viorica Dăncilă. Totul a început de la bani

Bombă în PSD Iași! Primarii amenință că vor confisca bannerele cu Viorica Dăncilă. Totul a început de la bani

17 oct. 2019, 04:00,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Război total în PSD Iași. Maricel Popa a ajuns ciuca bătăilor. Primarii care nu au primit bani la rectificarea de buget dau vina pe liderul PSD Iași. Promisiunea constă în boicotarea campaniei electorale. „Eu am să dau jos toate bannerele și le voi aduce la partid. Oamenii nu vor să mai facă politică. În politică, totul se face pe investiții și proiecte. Mai aștept puțin, dacă nu se rezolvă, în Schitu Duca nu va mai exista susținere”, a declarat Mihai Mihalache. „Mihalache nu are dreptate. El este un agitator. Înțeleg că i-au căzut crotalele la oi… Întrebați-l de ce are raportare falsă la oi, la DSV”, a spus Maricel Popa.

Tensiunile în filiala ieșeană a Partidului Social Democrat (PSD) au luat din nou amploare. Primarii PSD din județ îl acuză pe Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, că nu știe să facă politică. Totul a pornit de la ultima rectificare bugetară a Guvernului. Multe primării nu au primit măcar un leu. Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca, a amenințat că, în cazul în care problema nu se rezolvă, va da jos toate bannerele cu candidatul PSD la președinția României, Viorica Dăncilă. „La rectificare am primit cinci de zero. Aveam nevoie de 800.000 de lei pentru însoțitori, funcționarea școlilor, lemne, navete. Banii erau strict pentru funcționare. Președintele Popa trebuia să ducă la Ministerul de Finanțe lista cu problemele din județ. Eu am să dau jos toate bannerele și le voi aduce la partid. Oamenii nu vor să mai facă politică. În politică, totul se face pe investiții și proiecte. Mai aștept puțin, dacă nu se rezolvă, în Schitu Duca nu va mai exista susținere”, a declarat Mihalache.

Mihalache: „De ce aș vota PSD?”

Mihalache mai spune că a cerut și ajutorul parlamentarilor PSD. „Nu știu cum se face, dar la Miroslava s-au dus 2 milioane de lei, fiind vorba de cea mai bogată comună. Președintele Popa nici nu a vrut să-mi răspundă la telefon. De ce aș vota PSD? Am făcut apel la Viorica Dăncilă, la ministrul Teodorovici. Mai aștept o zi. Așa ceva nu se poate. De ce aș mai vota PSD?”, continuă Mihalache. Rectificarea a sărit și în orașul Podu Iloaiei, condus de primarul PSD Gabriel Istrate.

Răzvrătire totală

Protestului s-a alăturat și primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte. Acesta a precizat că ar fi fost mulțumit cu sumele pe care le-au primit primăriile Miroslava (PNL) și Ciurea (PSD). Mai mult, primarul spune că s-a apelat la o inginerie care ar fi ilegală și identificată doar de către Curtea de Conturi. „La începutul anului, primăriile împart creditele în patru trimestre, pentru salarii, funcționare, iluminat public, cadre didactice și altele. Dacă mai rămân bani, îi pui la dezvoltare. Băieții ce au făcut? Au făcut o rectificare în Consiliul Local și au mutat banii de la salarii și i-au dus la dezvoltare. Nimeni nu i-a verificat ce au în conturile pentru dezvoltare. Noi am fost corecți. Asta se cheamă deturnare de fonduri. De la minister spun că cei de la Curtea de Conturi poate să facă verificări. Voi da și eu bannerele jos. Cum să te duci în fața oamenilor și să le spui să voteze cu PSD? Eu nu am primit nimic în mandatul ăsta. Aștia-s sănătoși la cap? Sunt foarte supărat”, a precizat Timofte.

Liberal: „Stau cu mâna întinsă și așteaptă pomană”

Dan Niță, primarul comunei Miroslava, spune că ceilalți primari nu au primit fonduri pentru că sunt obișnuiți să stea cu mâna întinsă. „Am primit 1.570.000 lei. Comuna Miroslava este de cinci, șase ori mai mare decât altele. Poate ar trebui și ei verificați. Ei așteaptă cu mâna întinsă. Să facă proiecte. Dacă așteaptă pomană…”, exclamă Niță. Pe de altă parte, Cătălin Lupu, primarul din Ciurea, consideră că primarii nemulțumiți sunt cam invidioși. „Niște prostii. Ei au câte 1.800 locuitori și 12 angajați. Noi avem aproximativ 20.000 de locuitori. Eu am cerut banii pentru asistenți sociali, am primit 1.270.000 lei. Ei s-au supărat că Ciurea a fost selectată pentru un proiect în cadrul Fondului de Dezvoltare Instituțională. Este vorba de lucrări de canalizare în valoare de 12,5 milioane de lei. Am depus un proiect și l-au ales”, a declarat Lupu.

Popa: „I-au căzut crotalele la oi”

Contactat telefonic, liderul PSD Iași l-a ironizat pe primarul Mihalache, considerând că-i instigă și pe ceilalți colegi de partid. „Mihalache nu are dreptate. El este un agitator. În eleg că i-au căzut crotalele la oi… Întrebați-l de ce are raportare falsă la oi, la DSV”, a spus Maricel Popa. Cei doi sunt în conflict de o bucată bună de timp. Garda de Mediu a efectuat o serie de controale privind tăierea unor copaci din comuna Schitu-Duca, considerată ilegală. Comisarii de la Gardă au aplicat și o serie de amenzi. Atunci, Mihalache a declarat că Maricel Popa ar fi în spatele acestui control, fiind vorba despre un atac politic. Popa a negat orice implicare privind acțiunea Gărzii de Mediu și, mai mult, a promis că-l va acționa în judecată pe primar și-i va cere daune în natură: 500 de oi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *