Prima pagină » Titlurile zilei » Bombă în cazul licitației pentru spitalul mobil de COVID-19, din localitatea ieșeană Lețcani. Comisia de evaluare este ilegală! Procedura de peste 13 milioane de euro poate fi anulată!

Bombă în cazul licitației pentru spitalul mobil de COVID-19, din localitatea ieșeană Lețcani. Comisia de evaluare este ilegală! Procedura de peste 13 milioane de euro poate fi anulată!

19 mai 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Proiectul spitalului mobil pentru tratatea pacienților de COVID-19 de la Lețcani a ajuns să fie din ce în ce mai contestat la nivelul Iașului. După ce unul dintre competitorii care au participat la licitația pentru furnizarea unității medicale mobile a detonat o adevărată bombă, prezentând cu dovezi clare că licitația a fost trunchiată, noi informații arată cum s-a ajuns la controlul asupra membrilor comisiei de evaluare a ofertelor. Din această comisie condusă de Asociația Euronest au ajuns să facă parte persoane cu experiență medicală care nu aveau însă ce să caute în acest for. În plus, Euronest a anunțat că toate containerele din Turcia vor mai întârzia câteva zile pentru că mai multe zone din țara respectivă se află în carantină. Deși este situație de urgență, iar toate procedurile medicale pot fi urgentate, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, și directorul Euronest au găsit o scuză pentru firma SDI Global LLC ca să mai întârzie livrarea echipamentelor

Tot mai multe nereguli ies la iveală cu licitația privind achiziția spitalului mobil pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 din comuna Lețcani din Iași. După bomba detonată de firma Rhymer Infrastructures and Projects PVT din India cu privire la neregulile derulate la licitația organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, au apărut alte informații care arată că procedura ridică mari semne de întrebare.
Totul este legat de comisia de evaluare a ofertelor depuse la ADI Euronest. Comisia respectivă a fost aleasă pe sprânceană de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și al Euronest. Numai că nominalizarea membrilor comisiei nu a fost conform legii, astfel încât întreaga licitație poate fi ilegală.

Medici desemnați ilegal în comisie

Constituirea comisiei de evaluare a fost făcută fără respectarea legislației în vigoare. Este vorba de OUG 395/2016, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Articolul 126 din OUG 395/2016 arată la alineatul 1 că autoritatea contractantă are obligația de a desemna persoane responsabile pentru evaluarea ofertelor și, după caz, a solicitărilor de participare, care se constituie într-o comisie de evaluare. La alineatul 2 se arată că din cadrul comisiei de evaluare pot face parte membri aparținând compartimentelor autorității contractante. În cazul în care beneficiarul final al contractului/acordului-cadru este o altă autoritate contractantă, se poate face parte din comisie.

Ori în cazul achiziției spitalului mobil nu a fost așa. Din comisia de evaluare fac parte Alina Popa, directorul ADI Euronest, președintele acestui așa-zis comitet, dr. Bogdan Costăchescu (Spitalul de Neurochirurgie), dr. Costică Mitrofan (director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie), Lavinia Ionescu, dr. Bogdan Doroftei (director medical la Maternitatea „Cuza Vodă”). Din comisie au mai făcut parte și Cristian Andrieș (director financiar contabil Maternitatea „Elena Doamna”), dar și Cristian Paveliuc (Șeful Logisticii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași).

Directorul Euronest, Alina Popa, nu vede problema

Cel mult, medicii care provin de la spitalele ieșene aflate în administrarea Consiliului Județean Iași puteau fi parte dintr-o comisie de experți cu rol consultativ și nu de evaluare finală. În comisie puteau fi membri ai Euronest, ai Consiliului Județean Iași și Neamț și ai ISU, ca beneficiari. Ori în afara unui membru Euronest și unul ISU, au lipsit membri de la CJ Iași și CJ Neamț. Spitalele nu sunt beneficiari ai acestui proiect, așa că aceștia nu au ce căuta acolo.
Deși licitația atribuită turcilor de la SDI Global LLC nu a fost tocmai corectă, conducerea forului care a derulat licitația nu a văzut nici o problemă.

„Membrii comisiei de evaluare au fost desemnați de reprezentanții legali ai instituțiilor de care aparțin. Era necesară cooptarea în comisia de evaluare a unor specialiști în domeniu, întrucât Euronest nu deține expertiză de specialitate pe parte medicală, tehnică, ci doar pe parte de procedură. S-a decis realizarea unei comisii cu reprezentanți de la cât mai multe instituții pentru a asigura atât transparența procedurii, cât și o evaluare obiectivă din punct de vedere tehnic”, a spus Alina Popa, directorul ADI Euronest.

Însă, ceea ce nu a vrut să arate directorul Alina Popa este că acele alte instituții care au trimis reprezentanți în comisie nu au raport juridic cu Euronest. Acei membri de comisie nu au nicio responsabilitate față de Euronest. Toți aceștia puteau fi maxim experți externi cooptați pe lângă comisie, nu membri cu drept deplin.
Pe de altă parte, Maricel Popa, președintele CJ Iași și al Euronest a refuzat să răspundă apelurilor telefonice ale redactorilor BUNå ZIUA IAȘI.

Firma turcă, acoperită de Euronest

Astăzi, 19 mai, se împlinește termenul limită prin care SDI Global LLC trebuie să livreze cele peste o sută de containere la Lețcani. Convoiul nici nu a plecat din Ankara și cel mai probabil nici nu o va face prea curând. Euronest a motivat că Ankara și alte zone din Turcia se află în carantină și astfel convoiul nu poate pleca din țara respectivă.

„Reprezentanții firmei din Turcia au transmis o adresă către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest prin care anunță și faptul că, în perioada 16-19 mai inclusiv, în Ankara, a fost instituită starea de carantină totală, ceea ce înseamnă că interdicțiile impuse de guvernul turc afectează grav activitatea societății. Ca urmare, producătorul va demara procedurile de transport a containerelor în momentul în care situația din Turcia o va permite”, a mai susținut Alina Popa.

Ori, este vorba despre o situație de forță majoră medicală, iar astfel de situații pot fi exceptate de la regula vreunei carantine. Însă, este mai simplu pentru a acoperi neregulile în aceste condiții. Noul coronavirus a dus la o situație de urgență în toata lumea, iar un astfel de contract ține de forța majoră. Contractul a fost semnat în perioada de urgență, iar livrarea a fost făcută în baza situației de urgență din întreaga lume.
În ediția de mâine a cotidianului BUNå ZIUA IAȘI vom prezenta și alte aspecte evidente care arată că licitația pentru spitalul mobil de la Lețcani a fost o mare fraudă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *