Prima pagină » Titlurile zilei » Bomba finalului de mandat al lui Maricel Popa! DNA a intrat în Consiliul Județean Iași. S-au cerut documentele pentru spitalul mobil de la Lețcani (EXCLUSIV)

Bomba finalului de mandat al lui Maricel Popa! DNA a intrat în Consiliul Județean Iași. S-au cerut documentele pentru spitalul mobil de la Lețcani (EXCLUSIV)

01 oct. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Lovitură pentru Maricel Popa, deja fostul președinte de la Consiliul Județean Iași. Procurorii DNA Iași au cerut documentele care au stat la baza emiterii hotărârilor de plen pentru spitalul mobil de la Lețcani. Contractul de 13,4 milioane de euro a ridicat prea multe semne de întrebare, iar toate combinațiile orchestrate de Maricel Popa au ajuns, acum, sub lupa organelor de anchetă. Cel care a venit cu ideea de a construi acest spital este Cristian Stanciu, liderul consilierilor județeni ai PSD! Unitatea medicală nu are încă toate avizele pentru tratatea pacienților de COVID-19. Asociația Euronest încă nu a depus documentele de avizare de la instituțiile necesare. Euronest a cumpărat inutil 256 de paturi, avizele fiind doar pentru 140, o altă minciună spusă de fostul șef al CJ Iași

Cea mai mare afacere din bani publici făcută de Maricel Popa ca șef la Consiliul Județean Iași este pe cale să fie detonată. Spitalul mobil de la Lețcani, unitate pentru care s-au cheltuit 13,4 milioane de euro, a ajuns să fie verificată la sânge de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași. Săptămâna trecută, procurorii au emis o adresă către Consiliul Județean Iași și au cerut punerea la dispoziție a unor documente emise de plenul instiuției pentru demararea investiției de la Lețcani.

Cotidianul BZI a relatat, în nenumărate rânduri, toate problemele legate de spitalul mobil, de modul cum a derulat Maricel Popa licitația făcută cadou firmei SDI Global LLC și nu numai. Cel care a venit cu ideea de a construi acest spital este Cristian Stanciu, liderul consilierilor județeni ai PSD! Cel mai probabil, Stanciu va fi și el chemat la DNA pentru a da explicații referitoare la construcția spitalului!

DNA a cerut documente de la Maricel Popa, la Consiliul Județean Iași. Fostul șef al CJ nu mai are scăpare

Spitalul mobil de la Lețcani a costat 13,4 milioane de euro din banii județelor Iași și Neamț. De la Iași au plecat 10,2 milioane de euro, o sumă imensă pentru ceea ce se prezintă în teren, la Lețcani. De altfel, DNA Iași a cerut mai multe proiecte de hotărâre. Este vorba de HCJ 146/3.04.2020, HCJ 147/3/04/2020, HCJ 148/8.04/2020. În plus, DNA a solicitat și alte hotărâri emise de plenul CJ Iași pe tema spitalului mobil, respectiv 151/2020, 250/2020 și 252/2020.
Proiectele de hotărâre au fost aprobate cu scandal la ședințele respective. DNA, însă, a cerut toate aceste documente, dar și detalii despre licitația derulată de Asociația Euronest, condusă de directorul Alina Popa.

DNA a luat în vizor spitalul mobil de la Lețcani de ceva vreme, mai ales că semnalele de fraudă erau tot mai dese. Începând de la procedură, la licitație, la întârzierea implementării proiectului și până la instalarea containerelor, totul a fost făcut după cum a vrut Maricel Popa.

Șocant! Euronest a cumpărat inutil, în plus, 116 paturi, din cele 256 pentru spitalul mobil. DSP a avizat mai puține paturi din lipsa spațiului

Ieri, 30 septembrie 2020, la Prefectura Iași a avut loc o ședință convocată de prefectul Marian Grigoraș, cu toate instituțiile care pot emite avize pentru funcționarea spitalului mobil. La această ședință au participat cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, dar și de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Maricel Popa s-a lăudat cu un spital de 256 de paturi, pe o suprafață de 10.000 mp. În realitate, DSP a avizat doar 140 de paturi pentru 8.000 metri pătrați. Spitalul nu se poate extinde pentru că nu are spațiu, nu există distanță suficientă între paturi. Practic, CJ Iași a alocat bani inutil pentru 116 de paturi, doar pentru moftul lui Maricel Popa.

Niciun aviz cerut de directorul Euronest pentru spitalul mobil de la Lețcani

La întâlnirea de la Prefectura Iași a fost convocată și Alina Popa, directorul Euronest. Pusă în fața faptului împlinit, aceasta a recunoscut că nu a solicitat avizele necesare la timp. Mai mult, a susținut că a așteptat ca instituțiile respective să-i trimită adrese prin care să ceară avizarea spitalului. Pe de altă parte, recepția electorală făcută de Maricel Popa este una ilegală. Nu se poate recepționa spitalul până când unitatea nu are toate avizele necesare. O nouă întâlnire a fost convocată spre finalul săptămânii, timp în care Euronest trebuie să trimită cererile pentru avizarea unității medicale.

Un ultim tun la finalul mandatului de la Consiliul Județean Iași. Peste 400 mii lei pentru o lucrare fără avize

Maricel Popa a vrut ieri să mai facă o cheltuială inutilă la spitalul mobil de la Lețcani, chiar în pragul de a părăsi fotoliul de președinte de la Consiliul Județean Iași. Pe lângă cele 64,6 milioane lei (13,4 milioane de euro), date cu generozitate turcilor de la SDI Global LLC, Euronest a cerut și aprobarea unei cheltuieli suplimentare de 1,6 milioane lei (300 mii de euro) pentru diverse lucrări la unitatea de la Lecțcani. Una dintre aceste lucrări este cea de racordare la rețeaua de apă/canal a ApaVital SA, pentru care s-au plătit peste 400 mii lei în 21.09.2020, cu nicio săptămână înainte de alegerile locale 2020. Ieri, Maricel Popa, a încercat să avizeze această lucrare în plenul CJ Iași, într-o ultimă ședință în calitate de președinte.

A fost construită o rețea de racordare la stația de epurare, care nu are avize și care nu are nicio treabă cu ApaVital SA. Acolo nu există rețea publică, nu există canalizare, ci toată apa intră în cursul de apă. Nici acest lucru nu a fost făcut public de Maricel Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *