Prima pagină » Titlurile zilei » Bombă ecologică pe șantierul Iași – Suceava! Firma de construcții Alpenside îngroapă locuitorii în ciment. Primarul USR a fugit de responsabilitate – FOTO / VIDEO

Bombă ecologică pe șantierul Iași – Suceava! Firma de construcții Alpenside îngroapă locuitorii în ciment. Primarul USR a fugit de responsabilitate – FOTO / VIDEO

18 sept. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Mai mulți locuitori din comuna Movileni, sat Potângeni, sunt obligați să inhaleze pulberi de ciment. Nimeni nu mai îndrăznește să întindă rufele din cauza prafului. Primarul a fugit de responsabilitate, a refuzat dialogul cu reporterii „BZI”

Compania de construcții Alpenside se află în centrul unui nou scandal. Proiectul de reabilitare a drumurilor de pe axa Iași – Suceava a ajuns în comuna Movileni, județul Iași, mai precis în satul Potângeni. De mai bine de o lună, locuitorii din satul amintit trăiesc un adevărat coșmar. Echipele de muncitori au decopertat drumurile, după care au turnat peste lut cantități importante de ciment, în formă de pulbere fină. Ulterior, nu au mai udat perimetrul, iar vântul a purtat cimentul în gospodăriile de lângă șantier. Gospodăriile sunt grav afectate, iar proprietarii acuză că nici nu pot respira. Reporterii „BZI” au vizitat amplasamentul și, într-adevăr, condițiile de trai sunt grav afectate de șantier. După nici 15 minute, pulberii de ciment au provocat iritații în zona ochilor și a buzelor.

„Uitați-vă ce praf este pe casă, pe fântână e de două degete aproape. Florile, copacii, fructele sunt acoperite de ciment. Nu putem deschide un geam, nu putem întinde o rufă, nu putem nimic să facem. De o lună durează. Că se face, nu-i nimic, nu suntem contra, dar au pus ciment pe lut și nu au mai dat cu nimic. S-au dat telefoane. A fost înștiințat primarul, s-a făcut o sesizare. Primarul a spus că se rezolvă, dar a rămas ca în tren. Mi-e milă de flori. Suntem patru familii, întindem rufele în hol pe sârmă. Uitați-vă la ochii mei să vedeți cât sunt de roșii. Când trec mașinile, tot cimentul este ridicat”, a precizat Elena Acatrinei, în vârstă de 73 de ani.

Chin pentru locuitori pe tot parcursul zilei

Locuitorii din satul Potângeni speră ca firma de construcții să înainteze lucrările mult mai rapid, ca să scape de chin. „Când vine valul de praf, nu mai poți respira. Este așa începând cu ora 10:00 până seara. Nu lucrează noaptea. Zilele astea nu au dat deloc apă. Pui rufa afară, o iei neagră. Dacă fântâna este descoperită, intră tot praful. Poate se termină și vor pune piatră. Dacă au pus ciment peste lut, de ce nu au pus și apă ca să intre cimentul în pământ”, a declarat Margareta Olaru, 64 ani.

În cursul zilei de ieri, câțiva muncitori au început să stropească cu apă o porțiune de drum, dar mai mult de ochii lumii. Reporterii „BZI” i-au adus la cunoștință primarului problemele semnalate de săteni. Dan Constantin Hodoroabă, primar USR în comuna Movileni, a precizat că va aduce lămuriri, dar până la închiderea ediției nu a mai putut fi contactat. În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat cazul unor paznici concediați abuziv, după ce au păzit obiectivele Alpenside.

Compania Alpenside a avut contracte de 50 de milioane de euro

Alpenside SRL este condusă de afaceristul Vlad Ionel Vameșu, care are calitatea de unic asociat. Nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere legat de situația din comuna Movileni. În 2020, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 266.047.042 lei, aproape 50 de milioane de euro, profit de 7,7 milioane de lei, datorii de 137,1 milioane de lei, cu un număr de 452 de angajați. Axa rutieră Iași – Suceava, lucrare câștigată de firma Alpenside SRL, a devenit o piatră de moară pentru miile de locuitori de-a lungul comunelor tranzitate de drumul județean.

Contractul pus la dispoziție de Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, de aproape 100 de milioane de euro, este executat în bătaie de joc, lucrările fiind realizate extrem de încet. Axa rutieră Iași – Suceava reprezintă un drum lung de 170 de kilometri până în municipiul din județul vecin. Cea mai mare parte a lucrărilor vor fi realizate pe teritoriul județului Iași, pe o lungime de 92 de kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *