Prima pagină » Local » Bombă de aviație din cel de-Al Doilea Război Mondial, descoperită lângă municipiul Iași. Intervenție extremă a pompierilor ISU în comuna Miroslava
Bombă de aviație din cel de-Al Doilea Război Mondial, descoperită lângă municipiul Iași. Intervenție extremă a pompierilor ISU în comuna Miroslava

Bombă de aviație din cel de-Al Doilea Război Mondial, descoperită lângă municipiul Iași. Intervenție extremă a pompierilor ISU în comuna Miroslava

14 iul. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru, în Local

O bombă de aviație provenită din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost descoperită în apropiere de municipiul Iași. A fost nevoie de intervenția pompierilor din cadrul ISU Iași pentru a ridica proiectilul de 50 kilograme descoperit în comuna Miroslava. Geniștii Inspectoratului au intervenit și în alte situații în județul Iași

O bombă de aviație provenită din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost descoperită recent în apropiere de municipiul Iași. Geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au intervenut în comuna Miroslava pentru a ridica proiectilul greu de 50 kilograme și pentru a-l asana într-un loc sigur.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune de asanare a unei suprafețe de aproximativ 200 de metri pătrați pe un teren viran, în localitatea Dancaș, comuna Miroslava. În urma intervenției a fost identificată o bombă aviație exploziv forjată de 50 kilograme, care a fost ridicată, transportată și depozitată în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

Proiectil din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, găsit lângă municipiul Iași. Noi misiuni de asanare

Intervenția geniștilor ISU de lângă municipiul Iași nu a fost singura care a vizat ridicarea muniției provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. O echipă ISU a intervenit și în localitatea Balș pentru a asana unele proiectile provenite din timpul conflagrației mondiale de acum circa 8 decenii.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune de asanare a unei suprafețe de aproximativ 10 metri pătrați pe un teren viran, în localitatea Boureni, comuna Balș. În urma intervenției au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare două proiectile perforant trasor calibru 75 milimetri”, au mai menționat reprezentanții ISU Iași.

Muniție de război, descoperită pe șantierul de la Aeroportul Iași. Linia frontului a cuprins întreg județul

Luptele din anul 1944 au afectat din plin zona municipiului Iași. Astfel de descoperiri au fost făcute și pe șantierul de la Aeroportul Iași. În timpul săpăturilor pentru proiectul legat de extinderea platformei de aeronave de la aerogară au fost descoperite elemente de muniție provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Începând cu ianuare- februarie 1944, frontul a ajuns la granițele României de atunci. Armata sovietică a împins armata germano-română către teritoriul României. Asta a făcut ca armatele să ajungă în această zonă a Moldovei, inclusiv la Iași.

În martie-aprilie 1944 frontul a ajuns aici, iar luptele au fost intense. Aviația sovietică a bombardat intens liniile româno- germane, lucru care explică și proiectilul găsit recent în comuna Miroslava și ridicat de pompierii de la ISU Iași. Luptele au continuat spre Târgu Frumos, ceea ce a făcut ca numărul de proiectile descoperite să fie tot mai mare în ultima perioadă de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *